En Sıcak Konular

iBB'den Berhan Şimşek'e yalanlama

9 Aralık 2010 15:31 tsi
CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek'in ihalelerle ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik iddialarına yalanlama geldi...

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek'in İSFALT'ın aldığı ihaleleri taşeronlara verdiği ve aradaki farkın birilerine aktarıldığı yönündeki iddialarının asılsız olduğu bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'den yapılan yazılı açıklamada CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek'in İSFALT'ın aldığı ihaleleri taşeronlara verdiği ve aradaki farkın birilerine aktarıldığı yönündeki asılsız iddialarının bazı medya kuruluşlarında yer aldığı belirtildi. Medyada çıkan asılsız iddia haberleri üzerine bir açıklamanın yapılması gereği doğduğu belirtilen yazılı açıklamada Şimşek'in iddialarını SGK Müfettiş Raporlarına dayandırdığını ileri sürdüğü, fakat, SGK Müfettiş Raporlarının usulsüzlük iddialarına kaynak gösterilecek mahiyette belgeler olmadığı vurgulandı. Açıklamada söz konusu raporların şirketlerin aldığı ihalelerdeki işçilikler için ödenmesi gereken asgari prim miktarları ile ilgili olduğu belirtildi.

İBB'den yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Burada söz konusu edilen 18.06.2009 tarihli tutanağa istinaden SGK Müfettişi tarafından düzenlenen İnceleme ve Araştırma Raporu'nda, İSFALT A.Ş. aleyhine hiçbir bilgi olmadığı gibi, herhangi bir usulsüzlük ve yanlış uygulamanın yapıldığına dair bir ifade de yer almamaktadır.

Sermayesinin % 98,5'i İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, geri kalanı ise İETT ve 11 ilçe belediyesine ait olan (bu belediyelerden 5 tanesinin başkanı CHP'lidir) İSFALT, diğer ticari şirketler gibi elde ettiği kârı, vergisini ödedikten sonra, ya ortaklarına dağıtmakta ya da sermayesine katmaktadır.

Bu bilgilerin yer aldığı şirket bilançosu ve gelir tablosu, şirketin resmi internet sayfasında yayınlanmaktadır. Dolayısıyla, İSFALT'ın bilançosunun bugüne kadar açıklanmadığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

Yukarıda bahsedilen SGK Tutanak ve Raporlarında; ihalelere ait sözleşmeler dolayısıyla İSFALT'ın düzenlediği hak ediş ve fatura bilgileri, SGK'ya beyan ettiği işçilik bilgileri, İSFALT'a taşeronluk yapmış firmaların hak ediş ve SGK işçilik bilgileri yer almaktadır. Ancak, İSFALT'ın bu işler için kendi bünyesinde yaptığı imalât ve giderler, bu raporda mevcut değildir. Çünkü raporun konusuyla bunun bir ilgisi yoktur. Şirketin ana faaliyet konusu olan asfaltın üretimi, tamamen İSFALT'ın kendi tesislerinde, kendi personel ve imkânları ile yapılmaktadır. Ayrıca, kışla mücadele çalışmalarında şirketin iş makinesi ve araç filosu maliyeti de işin kapsamında yer almaktadır.

İSFALT'ın yüklendiği söz konusu 8 adet ihale, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihtiyaçlara binaen açılmış ve Kamu İhale Kurumu'nun belirlediği esaslara göre gerçekleştirilmiştir.

Sayın Şimşek tarafından yapılan açıklamada, bütün işler sadece taşeronlara yaptırılmış gibi yansıtılmaktadır. Ancak, taşeron firmalara işlerin sadece uygulaması yaptırılmıştır. İşler kapsamındaki tüm asfalt üretimini ise İSFALT yapmıştır. Yani; hammadde temini, asfalt üretimi, yönetim ve organizasyon gibi tüm giderler İSFALT A.Ş.'ye aittir. Dolayısıyla da Sayın Şimşek'in ifade ettiği "aradaki 263 milyon nereye gitti?" sorusu yersizdir.

İhalelerin, iş artışları ve fiyat farkları da dâhil olmak üzere gerçekleşen toplam tutarı 442 milyon 379 bin 767 TL'dir. Bu rakamın 261 milyon 809 bin 910 TL.'si İSFALT'ın giderleri, 149 milyon 692 bin 796 TL'si ise taşeron giderleridir.

Söz konusu 8 işin 7'sinde tüm asfalt imalâtını yapan İSFALT A.Ş.'nin kendi tesislerinde, kendi personeli ve ekipmanıyla ürettiği asfaltın miktarı 5 milyon 819 bin 576 tondur. Yapılan açıklamada, bu asfaltın hammadde ve üretim bedellerinin hiçbiri göz önünde bulundurulmamıştır. İşlerin 1 adedi ise kışla mücadele işidir. 19,7 milyon bedelli bu iş kapsamında İSFALT, özel ekipmanlar satın almış ve kendi personeliyle bu araçları kullanmıştır.

Hiçbir işte, o işi, maliyetinin üçte birine yaparak, kalan üçte ikilik kısmın kâr hanesine yazılması ya da farklı şekilde kullanılması mümkün değildir. Bu iddia, hem işin tabiatına, hem İSFALT'ın iş yapış sürecine, hem de kanuna aykırıdır."

Açıklamada ayrıca İSFALT A.Ş'nin tüzel kişiliğini ve yetkililerini tahkir (onur kırma) edici mahiyette ve gerçek dışı beyanlarda bulunan kişi ve/veya kişiler hakkında yasal yollara başvurma haklarını saklı tuttuğu ifade edildi. (CİHAN)



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs