En Sıcak Konular

'A sınıfı not istiyoruz'

9 Aralık 2010 12:53 tsi
Krizde ayakta kalan ve uluslararası güvenin arttığı Türkiye reytingde hedef büyüttü. Bankalar, 'A' seviyesini isterken, Fitch de 'Üç-beş yıl içinde olabilir' diyor.

Krizde başarılı bir performans göstermesine rağmen borç batağındaki ülkelerin çok çok altında bir kredi notu olan Türkiye'de bankacılık kesimi hedefi zirveye dikti. Reytingde birinci sınıf derecelendirme isteyen bankalara paralel olarak kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye'nin orta vadede çok iyi bir durumda olacağı görüşünde.

'A' SEVİYESİ HAYAL DEĞİL

SABAH gazetisinin sponsorluğunda gerçekletirilen Active Academy'in düzenlediği Uluslararası Finans Zirvesi'nde konuşan Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türk ekonomisinin riskinin azaldığını, daha rahat borçlandığını, CDS'lerinin düştüğünü ancak kredi notunun hala yeterince yüksek olmadığını söyledi. Özince, "Türkiye için kredi notunda 'A' seviyesi hayal değil. Bir an önce bu seviyeye yükselmek için reformları yapmalıyız" dedi. Türkiye'nin ilk uluslararası kredi değerlendirme şirketi olan Fitch Ratings'in Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker ise "Türkiye krizde gösterdiği bu performansa devam ederse neden A olmasın notu. Türkiye'nin uluslararası riski oldukça iyi durumda. Orta vadede yani 3-5 yıl içinde Türkiye'nin notunun çok iyi bir durumda olacağını düşünüyorum. Türkiye çok farklı bir yerde olacak" dedi.

MEMNUNUZ AMA...

Ersin Özince, sıcak para akışına da değinerek "Sermaye hareketi hızlanınca gayri ihtiyari memnun oluyoruz, ama bir yandan da endişeleniyoruz. Acaba bunlardan dolayı bir balon etkisi olur mu? Olabilir tabii. Çünkü ekonomileri ve finansal sektörleri küçük olan ülkeler sermaye hareketlerinin yönetilmesinde ve finansal istikrarın korunmasında ciddi zorluklar içindeler. Biz de onlardan bir tanesiyiz" dedi. İş nerede varsa paranın oraya doğru yönlendiğini söyleyen Özince, gelişmekte olan ülkelere sermaye hareketlerinin hızlandığını ifade etti. Ocak-Eylül döneminde Türkiye'ye sermaye girişinin 2.5 kat artışla 35 milyar dolar olduğunu bildiren Özince, bunun yaklaşık 13 milyar dolarının banka mevduatı olduğunu söyledi.

sabah



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,375 µs