En Sıcak Konular

Hangi ülkede benzin ne kadar?

9 Aralık 2010 11:30 tsi
Akaryakıt fiyatlarına yine zam yapıldı. Peki diğer ülkelede benzin fiyatları ne kadar. İşte yanıtı...

Dünya piyasalarını "Petrol 10 dolar artarsa dünya ekonomisi yüzde 1 küçülür" formülünün gerçekleşme korkusu sardı. Petrol fiyatları son iki haftada tam 10 dolar arttı. Türkiye'de de akaryakıt şirketleri zam açıkladı.

Korkutan kritik sınır

Petrol fiyatlarında talebin beklenmedik biçimde artması gösterge kontratları 26 ayın zirvesine çıkardı. Varil başına 90 doların üzerine çıkan ham petrol kontratları ile ilgili şimdi gözler Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği’nin (OPEC) alacağı kararda. Birlik ülkelerinin üretimi arttırma kararı alabileceği konuşulurken, ekonomistler böyle bir kararın alınmaması durumunda kontratların 100 dolar kritik sınıra ulaşabileceğine dikkat çekiyorlar.

İki kurum da ters köşe

Piyasalarda petrol fiyatları 90 dolarla son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ani artış Türkiye’ye etkisini de hemen gösterdi. Akaryakıta iki haftada ikinci kez zam yapıldı. Petrol fiyatlarının yükselmesinde, zayıf dolar kurunun yanı sıra Avrupa’daki soğuk hava koşulları ile ABD’de artan petrol talebi etkili oldu.

Öngörüler tutmadı

Fiyatlar, son iki hafta içinde 10 dolardan fazla artış gösterdi. Oysa OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) petrol talebinin düşeceğini öngördüklerini dile getirmişlerdi. OPEC bu nedenle 14 Ekim 2010’daki toplantısında ‘üretimi arttırmama’ kararı alarak ‘fiyat makul’ sinyali vermişti. IEA de petrol talebinin bu yıl hafifçe yükseleceğini ancak beklentilerden düşük gerçekleşeceğini öngörmüştü. Ancak her iki kurumun da öngörüleri gerçekleşmedi ve petrol talebi hızlı artışa geçti.

Fiyat artışının 5 etkisi

1 Petrol ithal eden ülkelerin ödemeler dengesinde sıkıntılar yaratır.

2 Petrol ithalatçısı konumundaki ülkelerde enflasyon ve girdi maliyetleri artar.

3 Ekonomistlerin genel formülüne göre petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış, dünya ekonomisinin büyüme hızını yaklaşık % 1 düşürür.

4 Petrol ithalatçısı ülkelerin uluslararası rezerv gereksinimleri artar.

5 Varil başına petrol fiyatlarındaki 1 dolarlık artış, petrol ihraç eden ülkelerin milli gelirlerinin 5 milyar dolar artmasına neden olmaktadır.

OPEC’te Arap ülkeleri baskın

OPEC, S. Arabistan, Cezayir, BAE, Kuveyt ve Katar’dan oluşan Arap ülkeleri ile İran, Ekvator, Venezuella ve Angola’dan oluşuyor.

Akaryakıt 4 TL’yi geçti

Yüksek petrol fiyatları Türkiye’ye akaryakıt zammı olarak yansıdı. Son artışla birlikte 97 oktan benzinin fiyatı 4.01 liraya kadar çıktı.

En pahalı benzin bizde

1 varil ham petrol 150 dolarken bile 1 litre benzin 3.34 TL’ye satılıyordu. Petrolün varili 40 dolarlara kadar düştü ancak benzin Türkiye’de ucuzlamadı. Aradaki fark vergi artışı ile kapatıldı. 1 varil petrol 80 dolardan 88 dolara çıkınca benzine son 1 haftada ikinci zam geldi. Türkiye’de vatandaşın satın alma gücü hepsinden az olmasına rağmen Avrupa’nın açık ara en pahalı benzinini kullanıyor.

İnşallah fiyatlar geri çekilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarında 4 lira sınırının aşılmasına ilişkin olarak, “Tamamen ithalata dayalı bir kaynaktan bahsediyoruz. O yüzden şu an yurtdışındaki ham petrolün varilinin 90 doları aşıyor olmasının uluslararası piyasalardaki bir kısım ham maddeleri tahrik ve tetiklediğini görüyoruz. Bizim bu fiyata herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil. İnşallah ümit ediyorum ki fiyatlar uluslararası arenada 75- 80 dolar bandına iner ve fiyatlar geri çekilir” dedi.

Satış fiyatında açık ara lideriz, sebebi aşırı vergiler

1 LİTRE BENZİNİN SATIŞ FİYATI - 1 LİTRE BENZİN ÜZERİNDEKİ VERGİ - VERGİNİN SATIŞ FİYATINA ORANI

Türkiye 1.96 1.29 %65

Hollanda 1.55 0.96 %61

Norveç 1.52 0.88 %57

Yunanistan 1.50 0.97 %64

Danimarka 1.44 0.86 %59

Fransa 1.41 0.83 %58

Almanya 1.41 0.88 %62

İtalya 1.36 0.79 %58

İngiltere 1.37 0.84 %61

İspanya 1.15 0.63 %54

*Fiyatlar euro/cent



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,045 µs