En Sıcak Konular

Anadolu liselerine sınavsız girilecek

9 Aralık 2010 10:23 tsi
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, “Herkese Anadolu Lisesi” projesinin ayrıntılarını anlattı...

Çubukçu, “Herkese Anadolu Lisesi” projesinin ayrıntılarını anlattı: 2014’e kadar düz liseler peyderpey Anadolu lisesi olacak; öğrenciler ortaöğretim başarı puanına göre Anadolu ve meslek liselerine yerleştirilecek; sosyal ve fen liseleri sınavla öğrenci alacak.

MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 2014’te kadar “Düz liselerin Anadolu liselerine” dönüştürülmesi projesini, bakanlık görevine gelmesinden 6 ay sonra başlattığını söyledi. Çubukçu, “Anadolu liseleri düz liseler gibi vasıfsız olacak” eleştirilerini haksızlık olarak nitelendirdi. Sistemin başarısı için okulların alt yapısına ve İngilizce eğitimine yatırım yaptıklarını anlatan Çubukçu, şunları söyledi:

Her yıl üçte bir değişim

“Bu nedenle İngilizce öğretmeni sayısını artırdık. Dersliklerin alt yapısını iyileştirmeye çalıştık. Şimdi yapmak istediğimiz, her yıl üçte bir oranında düz liseyi, Anadolu lisesine dönüştürerek, 2014 sonunda projeyi tamamlamak.”

Eleştirileri biliyorum

“Eleştirileri biliyorum. ‘Düz liseleri Anadolu lisesi yapmayacak. Anadolu liseleri düz liseye dönüşecek’ deniliyor. Biz böyle olmaması için her türlü önlemi alıyoruz. Amacımız, çocuğun ortaöğretim başarı puanına göre Anadolu liseleri veya meslek liselerine yönlendirilmesini sağlamak.”

Dershanelere kötü haber

“Avrupa’da olduğu gibi başarı puanına göre Anadolu lisesi veya meslek lisesine gidecek öğrenci ayrımı yapılacak. Sadece fen liseleri ile sosyal bilimler liseleri için sınav yapılacak. Diğer sınavlar kalkacağı için öğrencilerin sınav sayısı ve dershane gitme oranı düşecek. Meslek lisesinde eğitim alan öğrenci, başarılı olursa Anadolu lisesine, burada eğitimi sürenler başarısız olursa, meslek lisesine geçme olanağına sahip olacak. Çünkü lise 9-10’uncu sınıflarda aynı dersleri görecekler.”

Seneye 45 bin atama

“2011 Ağustosu’nda en az 45 bin öğretmen atayacağız. Ana sınıfı öğretmeni, rehber öğretmen, sınıf öğretmeni ve ingilizce öğretmenine ihtiyacımızın yüksek olacağını düşünüyoruz. Bu yıl 1000 özürlü eğitimi veren öğretmene ihtiyacımız vardı, yeterli öğretmen bulamadık.”

‘Muhbir değil koordinatör’

MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, okul güvenliği projesi yürütülürken polis ile bilgi paylaşımını sağlayacak okul idarecileri için “emniyet ajanı” yakıştırmasına, “Okul idarecilerini veya öğretmenleri, koordinasyon görevi yürüten bir idareciyi, muhbir olarak nitelendirmek için çarpık düşünmek gerekir” yanıtını verdi. Çubukçu, dün Nevzat Ayaz Kız Meslek Lisesi’nde düzenlenen Beyaz Bayrak Ödül töreni öncesinde, “Okullarımızın güvenliğini çok önemsiyorum, bu projeyi çok önemsiyorum. Burada ne bir muhbir uygulaması vardır ne de koordinasyon sağlayan idareci, muhbir olarak nitelendirilir” diye konuştu. Çubukçu, “iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nda tam puan alan kopyacıların öğretmen olarak atandığı” iddialarına ilişkin de, “KPSS bütün iddialar nedeniyle yenilendi. Sınavda başarılı sonuç alanlar adil, objektif bir şekilde atandı” dedi.

hurriyet



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,361 µs