En Sıcak Konular

'İsrail saldırırsa Türkiye arabulur'

9 Aralık 2010 09:29 tsi
'İsrail saldırırsa Türkiye arabulur' Oldu...Başka?

ABD’ye dünyadaki elçiliklerinden gönderilen birçoğu gizli 251 bini aşkın Dışişleri yazışmasını parça parça yayınlamayı sürdüren WikiLeaks internet sitesinin önceki pazar gününden beri açıkladığı belge sayısı 1060’ı aştı.

Türkiye’nin adının geçtiği belgelerin en ilginci, Şam’ın, olası bir İsrail-İran savaşında Türkiye ile birlikte arabuluculuk için devreye girmeye hazırlandığını söyleyen bir Suriyeli yetkiliye dayandırılıyor:

- İran’ı kıskandıran yakınlaşma: 22 Aralık 2009 tarihli, “gizli” damgalı belge, ABD’nin Şam Büyükelçiliği çıkışlı. Şam Maslahatgüzarı Chuck Hunter, belgede, İranlı yetkililerin aralık başında kente yaptığı ziyaretlerin hem İran ve Suriye arasındaki güvenlik bağlarını sergilediğini, ancak bir yandan da bu iki ülke arasında son dönemde özellikle Irak, Yemen ve İsrail politikaları konusunda yaşanan anlaşmazlıkları su yüzüne çıkardığını belirtiyor. Suriye hükümeti, S.Arabistan ve Türkiye ile yakınlaşması dolayısıyla İran’ı paniklettiğini düşünüyormuş.

- İsrail, İran’a saldırırsa İsmi XXX diye sansürlenen Suriyeli bir kaynağın şu ifadeleri de belgede geçiyor: “Türkiye ve Katar ile birlikte gelecekteki bir İsrail-İran askeri çatışmasına hazırlanıyoruz. İsrail insansız uçakları tesislerimizin üstünde uçuyor. İran saldırısından önce radarlarımızı devre dışı bırakmak için bu uçakları kullanabilirler. Bir sabah İsrail saldırısının gerçekleşmiş olduğunu öğrenmeyi bekliyoruz. İran’ın cevap verir. Bu noktada Türkiye ve Katar ile birlikte biz, ateşkes ve sonrasında her iki ülkeyi de içeren daha uzun vadeli bir çözüm için devreye gireceğiz. Bu en iyi senaryo. ”

Hürriyet



Bu haber 1,418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,987 µs