En Sıcak Konular

Güneydoğu esnafı bu açılımı bekliyor

9 Aralık 2010 08:16 tsi
Güneydoğu esnafı, son zamanlardaki gelişmelerden memnun. Ancak yeni adımlar atılmasını istiyor.

Çatışma ortamı yüzünden eskiden günlerce kepenk kapatmak zorunda kalan Güneydoğu esnafı, son zamanlardaki gelişmelerden memnun. Ancak yeni adımlar atılmasını istiyor. Zaman'da yer alan habere göre yaklaşık 250 bin esnaf, 'çarşı izni açılımı' bekliyor. Bölgedeki yüz binlerce askerin önemli bölümü, kışladan dışarıya adım atamıyor. Esnaf, askerin çarşı iznine çıkarılmasının kendilerini büyük ölçüde rahatlatacağını söylüyor.
 
Son 30 yılı güvenlik tartışmalarıyla geçiren Güneydoğu, sükûnetin sağlanmasıyla birlikte ekonomiyi konuşmaya başladı. Şiddet ve çatışma ortamı yüzünden eskiden günlerce kepenk kapatmak zorunda kalan Güneydoğu esnafı, son zamanlarda yaşanan iyileşmeden memnun. Ancak bölgedeki en büyük istihdam kapısı olan esnaf yeni adımların atılmasını istiyor. Yaklaşık 250 bin esnaf, şimdi 'çarşı izni açılımı' bekliyor. Güneydoğu'daki yüz binlerce askerin önemli bölümü, kışladan dışarıya adım atamıyor. İlçelerin neredeyse tamamı ile Hakkâri ve Şırnak il merkezlerinde askerler çarşıya çıkamıyor. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, "Askerin çarşı iznine çıkartılması esnafı büyük ölçüde rahatlatacaktır. Vali ve komutanlarımızı bu konuda duyarlılığa davet ediyoruz". diyor.

Ebedinoğlu, esnafın senedini zamanında ödeyemediğini, evlerine aş götürmekte zorlandıklarını belirtiyor. Bölgede hafta sonları askerlerin çarşı iznine çıkarılmamasının kendilerine ayrı bir darbe vurduğunu anlatan Ebedinoğlu, son 3-4 yılda bazı yerlerde kısmi olarak izin verilse bile çarşıya çıkan asker sayısının mevcudun yüzde 30'unu geçmediğini kaydediyor. Ebedinoğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: "Güneydoğu'daki 9 ilimizde 250 bin esnafımız var. 90'lı yıllardaki güvenlik gerekçesi bugün artık söz konusu değildir. Bütün il ve ilçelerde askerin hafta sonu çarşıya çıkarılmasını istiyoruz. Askerin çarşı iznine çıkarılması basit görülebilir ama, esnafı büyük ölçüde rahatlatacaktır."

KANTİNLERDE BÜYÜK RANT VAR

Çarşıya çıkmayan askerlerin, bütün ihtiyaçlarını kışlalardaki kantinlerden karşıladığına dikkat çeken Ebedinoğlu, bunun 'ticari rant'ı da beraberinde getirdiğini söyledi. DESOB başkanı, şu iddiada bulunuyor: "Hepimiz yakından takip ediyoruz. Güvenlik gerekçesi bahane edilerek büyük rantlara imza atılıyor. Bazılarına peşkeş çekildiğini açık bir şekilde dile getiriyorum. Bunun tespiti de mümkündür. Buna kasıt değil, menfaat ve çıkar diyorum."

Şırnak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu da, er ve erbaşların çarşıya çıkarılmasının bölge halkı için büyük bir moral, motivasyon olacağını vurguluyor. Bunun hem ekonomiyi canlandıracağını hem de toplumsal kaynaşmaya vesile olacağını belirten Haşimoğlu, bugüne kadar çarşı iznine çıkıp da zarar gören bir tek asker bile bulunmadığının altını çiziyor. Nüfusu neredeyse Mardin'in iki katı fazla olan Kızıltepe ilçesinin esnafları da vatani görevini yapan askerlerin ilçe merkezinde alışveriş yapmasını istiyor. Bazı esnafların görüşleri şöyle:

Ahmet Şimşek: Askerler bizim kardeşlerimiz. Gelsinler alışverişlerini yapsınlar. Her konuda onlara yardımcı olacağız.

Salih Özgün: Buradaki halkın askerlerle problemi yok. Çünkü onlar bizim evlatlarımız. Biz askerlerin gelmelerini bekliyoruz. Onlara gönlümüz de kapımız da açıktır.

Mehmet Ali Taşkan: Eskiden askerlerin bütün ihtiyaçlarını karşılıyordum. Ne oldu ise bir el dokundu, yaklaşık 10 yıldır aldığım malzeme yerinde duruyor. Bugüne kadar bir askerin bir damla kanı akmadı. Bütün askerler Kızıltepe içinde alışveriş yapabilir.
 



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,287 µs