En Sıcak Konular

PKK'ya silah sağladığı iddia edilen mafya babası...

8 Aralık 2010 22:56 tsi
İspanya'da tutuklu bulunan Kürt asıllı Rus mafya babası Zahariy Kalaşov memleketi Gürcistan'a iade ediliyor.

 İngiliz The Guardian Gazetesi, WikiLeaks belgelerine atfen "Rus istihbaratının Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak için mafya babası Kalaşov'un aracılığıyla Kürt gruplara silah sağladığını" iddia etmişti. Rus muhalif Novaya Gazeta Gazetesi'nin deneyimli polis ve istihbarat gazetecisi Sergey Kanev de daha önce haber portalı www.haberrus.com'a yaptığı açıklamada mafya babası Kalaşov'un PKK'ya silah sattığını belirtmişti.

Rus Infox.ru haber portalına göre, Kalaşov Gürcistan'a iade ediliyor. Konuyla ilgili Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero arasında mutabakat da sağlanmış durumda. İnfox.ru'ya konuşan Gürcü makamlarına yakın bir kaynağa göre, ikili mutabakata atfen İspanya Ulusal Mahkemesi Kalaşov'un iadesiyle ilgili kararı 9 Aralık'ta onaylayacak. Gürcistan Haziran ayında Kalaşov'un iadesiyle ilgili İspanya mercilerine yazı da göndermişti. İade kararının resmi gerekçesi de bu isteğe dayandırılıyor. Gürcistan'da Kalaşov "mafya babası" olduğu (Rusçası Vor V Zakone) için suçlanıyor. Tiflis'in uyguladığı yeni yasalara göre mafya babalarının 18 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor.

Rusya Politik Analizler Merkezi Başkanı Mihail Tulski, Kalaşov'un iadesinin gerçekleşmesini Tiflis için "önemli başarı" olarak değerlendiriyor. Rus uzmanına göre, mafya babası Gürcü lideri Saakaşvili'nin "düşmanı" sayılmakta. Kalaşov'un Gürcistan'a iadesi Saakaşvili'nin gelecekteki nüfuzunun artmasına ve elindeki iktidarın daha da güçlenmesine katkı sağlayacak.

Rus haber portalı Svobodnaya Pressa (17 Kasım) Amerikan istihbaratı CIA'nın Rus-Kürt suç klanlarını takibe aldığı ve bu bağlamda 2006'da Kalaşov'u Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakaladığını iddia etmişti. Yazıda, Rus askeri istihbratı GRU'nun İran'a yönelik silah ve teknoloji taşımak açısından Türkiye'nin Güneydoğu topraklarını "sevkiyat güzergahı" haline getirdiği iddiaları var. The Guardian Gazetesi, Jose Grinda Conzales isimli İspanyol bir savcının kaynak gösterildiği belgeye (WikiLeaks belgeleri bağlamında) dayanarak, "Rus istihbaratının Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak için Kalaşov üzerinden Kürt gruplara silah sağladığını" iddia etmişti. Benzer iddialar Rus Kommersant yayın grubuna ait Ogonyok dergisinin 8 Şubat 2010 tarihli ve Kirill Belyaninov imzalı yazısında da yer alıyor.

(CİHAN)



Bu haber 842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs