En Sıcak Konular

Wikileaks'e operasyonu Obama yönetiyor

8 Aralık 2010 11:58 tsi
Eski CIA uzmanlarından Larry Johnson, Wikileaks'e yönelik operasyonun en tepeden yönetildiğini söyledi ve 'Kurumlar kendi başlarına hareket etmiyor. Operasyonun başında Beyaz Saray var' dedi.

ingiliz The Guardian gazetesi, manşetinde, internet sitesi Wikileaks'in, kurucusu Julian Assange'ın tutuklanmasına karşın Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na ait gizli belgeleri yayımlamaya devam edeceğini aktarıyor.

İsveç'te cinsel taciz ve tecavüz suçlarından aranan Assange'ın dün Londra'da kefalet başvurusunun reddedildiğini anımsatan gazete, Amerikan yönetiminin Wikileaks'e karşı ‘intikam operasyonunu’ genişlettiğini savunuyor:

Guardian şöyle diyor:

"Gizli diplomatik yazışmaların sızdırılmasının öfkesi içindeki Washington Julian Assange ve onunla bağlantılı herkese karşı intikam operasyonu yürütürken, hedef listesi her geçen gün uzuyor. Bu listeye dün de New York Times gazetesi ve Visa da katıldı. Wikileaks'le bağlantılı internet sitelerine siber saldırılar yoğunlaşıyor. İfade özgürlüğünün kalesi ve internet özgürlüğünün öncüsü olmakla övünen Amerika Birleşik Devletleri, Wikileaks'e yönelik, Obama yönetimi tarafından koordine edilmekte olduğu söylenen misillemeleri nedeniyle iki yüzlülükle suçlanıyor."

'ABD'nin intikam operasyonunu Obama yönetiyor'
 
Gazeteye göre, uzmanlar, Estonya'da devlet kurumlarını ve Çin'de Google'ı hedef alan siber saldırılarla Amerika'nın Wikileaks'e yönelik açık ya da gizli tepkileri arasında paralellikler kuruyor:

"Bu misillemelerin kamuya açık yüzünü Senato İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Joe Lieberman temsil ediyor. Wikileaks'le bağlantılarını kesmesi için şirketler üzerinde baskı kuran Lieberman, Assange'ın Amerika'da yargılanması çağrısında bulundu ve New York Times hakkında da soruşturma başlatılmasını istedi. Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı, belgelerin sızdırılmasını 'zarar verici' ama kontrol edilebilir' bir durum olarak niteliyor. Obama ise şimdiye kadar Wikileaks konusunda kamuoyu önünde tek bir kelime bile etmedi. Ama Eski CIA uzmanlarından Larry Johnson, Wikileaks'e yönelik operasyonun en tepeden yönetildiğini söylüyor ve 'Kurumlar kendi başlarına hareket etmiyor. Operasyonun başında Beyaz Saray var' diyor.”

Independent gazetesi ise, diplomatik kaynaklara dayanarak, Julian Assange'ın Amerika'da casusluk suçundan yargılanabileceğini duyuruyor. Gazeteye göre, Washington ve İsveç arasında, gayri resmi olarak Assange'ın Amerikalılara teslim edilmesi olasılığı değerlendiriliyor.

Gizli Amerikan belgelerinde, 1988’de bir ABD uçağına bomba yerleştirerek 270 kişinin ölümüne neden olmak suçundan İskoçya'da hapis yatan eski Libya ajanı Abdülbasit el Megrahi'nin Ağustos 2009'da serbest bırakılması öncesinde, Libya'nın ticari tehditleri nedeniyle İngiltere hükümetinin büyük korkular yaşadığı belirtiliyor.

Amerikan yönetiminin engelleme çabalarına karşın, İskoç hükümeti tarafından üç ay ömrü kaldığı gerekçesiyle serbest bırakılan kanser hastası el Megrahi Libya'da kahramanlar gibi karşılanmış, Londra hükümeti, kararda hiçbir etkisinin olmadığını savunmuştu.

Wikileaks'in sızdırdığı belgelere göre, Libya lideri Muammer Kaddafi, El Megrahi'nin hapiste ölmesi halinde İngiltere'yle tüm ticari anlaşmaları durduracağı tehdidinde bulundu. Libya bir taraftan da müebbet hapse mahkum olan El Megrahi'yi serbest bırakması için İskoçya’ya cömert tekliflerde bulundu. Bu tekliflerin reddedildiği söylenen belgelerde şöyle deniyor:

'Kaddafi İngiltere'yi çok korkuttu'
 
"Libyalılar, Trablus'taki İngiliz elçiliği personelini, el Megrahi'nin hapiste ölmesinin çok ağır sonuçlar doğuracağına inandırmışlardı. Libyalıların tehditleri arasında İngilizlerin ülkedeki ticari faaliyetlerine derhal son verilmesi, diplomatik ilişkilerin kesilmesi ya da asgari düzeye indirilmesi ve İngiltere aleyhinde protesto gösterileri düzenlenmesi de vardı. Libya açıkça söylemese de, İngiliz diplomatları ve vatandaşlarının da risk altına gireceği imasında da bulundu. İngiliz elçisi el Megrahi serbest bırakılınca çok rahatladı. Zira elçiye göre, aksi halde Libya'daki İngiliz çıkarları büyük zarar görecekti."

Guardian bir başka haberinde de, yine Wikileaks belgelerine dayanarak, Suudi Arabistan'ın 2008'de Lübnan'da, İran tarafından desteklenen Hizbullah'a saldırmak için ABD ve NATO'dan hava gücü desteği istediğini aktarıyor.

Gazeteye göre, plan hayata geçirilmedi ama bu öneri, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin İran’ın bölgede nüfuzunu artırmasından ne kadar rahatsız olduğunu gösteriyor.

ASSANGE TUTUKLANDI

İsveç'in tecavüzle suçladığı Wikileaks internet sitesinin kurucusu Assange dün Londra'da gözaltına alındı.Mahkemeye çıkartılan Assange'ın kefaletle tahliye talebi reddedilirken, Wikileaks gizli Amerikan yazışmalarını yayınlamaya devam edeceğini açıkladı.

Amerikalı diplomatların gizli yazışmalarını gün yüzüne çıkararak dünyayı sarsan Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange dün İngiltere'de gözaltına alındı. İngiliz polisi, Avustralyalı Assange'ın, tecavüz suçlamasıyla İsveç'in Avrupa çapında çıkardığı tutuklama emri uyarınca gözaltına alındığını açıkladı. İsveç, sızan gizli ABD diplomatik yazışmalarını sitesinde yayınlamayı sürdüren 39 yaşındaki Assange hakkında, ağustos ayında bu ülkeye yaptığı ziyaret sırasında 2 İsveçli kadına tecavüz ve cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle tutuklama emri çıkarmıştı. Hakkındaki cinsel taciz suçlamalarını reddeden Assange, bu iddiaların "siyasi içerikli" olduğunu savunuyor.

Julian Assange dün TSİ 11.30 sularında Londra'daki bir polis merkezine kendi isteğiyle gitti, burada gözaltına alındı ve daha sonra da Londra'daki Westminster Mahkemesi'ne çıkarıldı. Medyanın büyük ilgi gösterdiği ön duruşmada, Assange'ın kefaletle tahliye talebi, "kaçabileceğine dair güçlü deliller olduğu" gerekçesiyle reddedildi ve asıl duruşmanın yapılacağı 14 Aralık tarihine kadar gözaltında kalmasına karar verildi. Gelecek haftaki duruşmada, Assange'ın İsveç'e iade edilip edilmeyeceği konusu ele alınacak.

Gözaltına tepki gösteren Wikileaks, Assange'ın tutuklanmasını basın özgürlüğüne darbe olarak niteledi. Wikileaks sözcüsü Kristinn Hrafnsson, gözaltının, grubu durdurmayacağını, Amerikan diplomatik yazışmalarını yayınlamaya devam edeceklerini açıkladı. Assange'a aydınlardan da destek geldi. Amerikalı ünlü dilbilimci Noam Chomsky ve Avustralyalı gazeteci, avukat ve yazarlar, Avustralya Başbakanı Julia Gillard'dan Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange'a "kuvvetli destek" vermesini isteyen bir dilekçe imzaladı. Wikileaks taraftarı "Operation Payback" adlı bir hacker grubu da Assange'ın hesabını, "ikamet yeri konusundaki yanlış bilgi" dolayısıyla donduran İsviçre bankasının internet sitesinin şifresini kırdı. Bankanın internet sitesinin önceki akşamdan bu yana kullanılamaz durumda olduğu bildirildi. Operation Payback ayrıca, "Wikileaks'i sansürlemeye çalışan herkese saldıracağız" mesajı verdi. Bu arada ABD'nin ise 250 bin Amerikan diplomatik yazışmalarını açıklamaya başlayan Wikileaks'in ülkenin güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle Assange hakkında soruşturma açılması için hazırlık yaptığı belirtiliyor
 

 



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs