En Sıcak Konular

NATO'dan Rusya'ya gizli hareket planı

8 Aralık 2010 10:50 tsi
NATO'dan Rusya'ya gizli hareket planı
Wikileaks belgelerinde NATO'nun Soğuk Savaş sonrasında ilk kez Rusya'ya karşı gizli harekat planı hazırladığı ortaya çıktı

Plana göre, Rusya'nın Polonya ile Estonya, Letonya ve Litvanya'ya saldırması halinde devreye girecek 9 tümen belirlendi. Planın Baltık cumhuriyetlerinde 'Noel hediyesi' olarak karşılandığı belirtiliyor.

Geçen ay Lizbon'da yapılan zirvede, Rusya ve NATO, füze kalkanı ve diğer güvenlik konularında işbirliği yapma kararı almıştı. Ancak Guardian gazetesinin yayımladığı Wikileaks belgelerine göre söz konusu plan, taraflar arasındaki görünmeyen gerginliği yansıtıyor. Wikileaks tarafından sızdırılan belgelerde, NATO ve ABD'nin soğuk savaş sonrasında ilk kez Rusya tehdidine karşı Baltık bölgesinde kapsamlı bir hazırlık yaptığı kaydediliyor. Olası Rus saldırılarının önlenmesi için ABD, İngiltere, Almanya ve Polonya askerlerinden oluşan 9 NATO birliğinin savaşa hazır halde tutulduğu vurgulanıyor.

POLONYA'DA F-16 FİLOSU

Belgelerde, Almanya ve Polonya'nın kuzey limanlarının İngiliz ve Amerikan savaş gemilerine açık tutulmasının istendiği belirtilirken, bu plana uygun ilk NATO tatbikatının da Baltık bölgesinde gelecek yıl yapılacağı ifade ediliyor. Estonya, Letonya ve Litvanya için muhtemel durum planı hazırlanması kararının, NATO'nun Brüksel'deki karargahında ABD ve Almanya'nın isteği üzerine alındığı belirtilirken, ABD'nin, Varşova ile müzakerelere paralel olarak, Baltık Denizi'ndeki Gdansk ve Gdynia limanlarına özel deniz kuvvetleri göndermeyi, F-16 savaş uçağı filosunu Polonya'da üslendirmeyi, Almanya'daki C-130 Hercul tipi nakliye uçaklarını da yine Polonya'ya yönlendirmeyi önerdiği kaydediliyor. Gizli telgrafa göre, Estonya'nın önde gelen diplomatlarından Paul Teesalu, NATO'nun politika değişikliğini "Erken Noel hediyesi" tepkisiyle karşılıyor.

RUSYA'DAN SERT TEPKİ

İfşa olan plana Moskova'dan tepki geldi. Rusya NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozin, NATO'nun bu yöndeki planlarını gözden geçirmesini istedi ve "Rus halkının tepkisi sert olur" uyarısı yaptı.

500 bin Ermeni Karabağ'ı kilitledi

Wikileaks belgelerinde Fransa'nın, Yukarı Karabağ görüşmelerini 'çıkmaz sokak' olarak değerlendirdiği bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanlığı görevlisi Roland Galharague'ın Amerikalı yetkililerle Paris'te yaptığı görüşmede, Minsk Grubunun 'yeteri kadar hızlı ilerlememesinden' şikayette bulunarak, hükümetinin, yaklaşan bölgesel seçimlerde 500 bin Ermeni oyu yüzünden Erivan yönetimine baskı yapmasının mümkün olmadığını söylediği belirtildi.

Y.Şafak

 

 



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs