En Sıcak Konular

'İsrail özür dileyecek'

8 Aralık 2010 08:44 tsi
'İsrail özür dileyecek'
Avrupalı Müslümanlarla diyalog toplantısı için Brüksel'de bulunan Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı Haham Marc Schneier, İsrail'in Mavi Marmara için özür dileyeceğini söyledi.

İsrail ile Türkiye'nin bir aile olduğunu vurgulayan Schneier, "Aile fertlerinin zaman zaman bazı konularda anlaşamaması normaldir." derken Yahudilerin ve Türklerin "muhteşem bir tarihi" paylaştıklarına dikkat çekti. Brüksel'de Zaman'ın sorularını cevaplandıran dünyanın en etkili Musevi kuruluşlarından Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı Schneier, İsviçre'nin Cenevre kentindeki görüşmelerden çok memnun olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin "tekrar rayına gireceğinden emin" olduğunu söyledi.

İsrail-Türkiye ilişkilerine yönelik yorumlarını Dünya Yahudi Kongresi başkan yardımcısı olarak yapmadığını vurgulayan Schneier, İsrail'in doğruyu yapacağından emin olduğunun altını çizerek "özür" meselesinde şöyle konuştu: "Ben İsrail'in özür dileyeceğini düşünüyorum ama bir şerhle, o da bu gemide olanların bir tuzak olduğunun belirtilmesi. Burada ne Türk hükümetini ne de Türk halkını suçluyorum. Yanlış anlaşılmasın." İsrail'in hem özür dilemesi hem de tazminat ödemesi gerektiği kanaatine katıldığını söyleyen Schneier, "Ama az önce de söylediğim gibi bunları haham Schneier olarak dile getiriyorum, Dünya Yahudi Kongresi başkan yardımcısı olarak değil." ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın yeni Yahudileri Müslümanlar

Babası Yahudi soykırımından kurtulan haham Schneier, Avrupa'da yükselen İslamofobiye ilişkin sert açıklamalar yaptı. Müslümanları "Avrupa'nın yeni Yahudileri" olarak nitelendiren Schneier, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yahudiler yüzyıllarca Avrupa'nın en çok sevdiği günah keçisiydi. Şimdi Müslümanlar günah keçisi oluyor ya da şöyle diyelim, günah keçiliğini Müslümanlarla paylaşmaya başladık." Müslümanların bugün Avrupa'da kendilerini "iyi hissetmediklerine" işaret eden Schneier, "Eğer durum buysa Müslümanların haklarına sahip çıkmak Yahudiler için bir mesuliyettir." yorumunu yaptı. Etnik Anlayış Vakfı kurucusu da olan Schneier, "Müslümanlar şiddete maruz kaldığı durumlarda Yahudi cemaati sıfır tolerans gösterecektir. Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılar söz konusu olduğunda bu bizim de yani Yahudilerin de mücadelesidir. Bu mücadelede Müslümanlarla omuz omuza mücadele edeceğiz." dedi.
 
zaman



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs