Yunan jesti | " /> Yunan jesti | "/>

En Sıcak Konular

Yetimhane tapusuna Yunan jesti

8 Aralık 2010 08:38 tsi
Yetimhane tapusuna Yunan jesti Büyükada'daki Rum yetimhanesine ait tapunun Fener Rum Patrikanesi'ne devredilmesine Yunanistan jestle karşılık verdi.

Komşu, sınıra yakın bölgede yıkılmaya yüz tutmuş Osmanlı eseri Bayezid Camii'ni restore ettirecek.

"Avrupa'nın en önemli Osmanlı eserlerinden biri" olarak tanımlanan Dimetoka'daki tarihi Beyazıt Camii, 14. yüzyılın sonlarına doğru Sultan I. Beyazıd Han'ın emri ile inşa edilmeye başlandı. Caminin yapımı ise I. Mehmed Han tarafından 1420 yılında tamamlandı. Camii aynı yıl Beyazıd Han'ın oğlu Sultan Mehmed Han tarafından hizmete açıldı. Bir dönümlük alan üzerine inşa edilen camii, kare şeklindeki temeli ve 22 metre uzunluğundaki minaresi ile dikkat çekiyor.

Yunanistan, Büyükada'daki Rum yetimhanesine ait tapunun Fener Rum Patrikhanesi'ne devredilmesini karşılıksız bırakmadı. Bizans ve Bizans Sonrası Eserleri Restorasyon Müdürlüğü, Batı Trakya'nın önde gelen Osmanlı eserlerinden Bayezid Camii'nin restorasyonu için karar aldı.

ÇATLAKLAR SARMIŞ

Yunanistan Bizans ve Bizans Sonrası Eserleri Restorasyon Müdürlüğü, Türkiye sınırınıa yakın Dimetoka bölgesinde bulunan tarihi Bayezid Camii'nin yıkılmaya yüz tutmuş çatısını restore etmek için harekete geçti. Yunanistan Arkeoloji Konseyi Merkezi de yaptığı toplantıda tarihi Bayezid Camii'nin restorasyon çalışmasını öne aldı.

Yunanistan Kültür Bakanlığı, Bayezid Camii'nde inceleme yaparak tarihi ibadethanede yoğun çatlaklar, küf ve boşluklar oluştuğunu tespit etti. Bakanlık hazırladığı raporda, Osmanlı'dan kalma camide oluşan hasarın bölgede yaşanan depremler ile yapımda kullanılan malzemenin eskimesinden kaynaklandığı görüşüne vardı.

Yunan Mimar Dionisos Poziopoulos, cami ile ilgili hazırladığı projede türü bakımından özgün bir örnek teşkil eden ibdethanenin tahta çatısının aslına uygun olarak yenilenmesini öngörüyor. Yunanistan Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Lina Mentoni de tarihi camiye yaptığı ziyaret sonrası yaptığı açıklamada tarihi caminin kurtarılacağına dair söz verdi.

yenişafak



Bu haber 1,168 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,550 µs