En Sıcak Konular

Düğmeye iki kişi basacak

8 Aralık 2010 08:24 tsi
Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı 6 ayda 4’üncü büyük enerji ihalesini de aldı. Devlete 7.9 milyar dolar borçlandı.

Özelleştirmesi yapılan son 3 elektrik dağıtım ihalesinde 5 milyar dolarlık sonuca ulaşıldı. Bu ihaleler sonrası elektrik dağıtımında kamu dönemi kapandı. Bugüne kadar yapılan ihalelerde de yaklaşık 16 milyar dolarlık özelleştirmeye ulaşıldı.

Türkiye elektrik dağıtım sektöründe bir dönem, dün yapılan özelleştirme ihaleleriyle kapandı.

TEDAŞ'ta kalan son üç dağıtım şirketi olan İstanbul Anadolu Yakası, Akdeniz ve Toroslar Elektrik Dağıtım şirketlerinin nihai pazarlık görüşmesi dün yapıldı ve 4.9 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.

Özel dağıtım dönemi

Söz konusu 3 şirketin özelleştirilmesiyle, dağıtım ihaleleri tamamlandı. Bundan sonra, elektriğin tamamı özel sektör eliyle dağıtılacak. Bugün kadar yapılan ihalelerde de yaklaşık 16 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşıldı.

Elektrik dağıtımı açısından Türkiye 21 bölgeye bölünmüştü. Dünkü ihalelerle 18 bölge özelleştirildi. Diğer 3 bölgeden Kayseri ve civarı ile Aydın-Denizli-Muğla bölgeleri 3069 sayılı kanun çerçevesinde özel şirketler tarafından işletiliyor. Göksu EDAŞ ise 3096 sayılı kanun çerçevesinde devredilebilmesi için özelleştirme programından çıkartıldı.

Dün yapılan ihaleleri ise şöyle sonuçlandı:

İstanbul'u dağıtacak

AYEDAŞ: Türkiye'nin en büyük bölgelerinden olan ve 2,1 milyon abonesi bulunan bölge için 11 şirket yarıştı. Yüzde 8.6 kayıp kaçak oranı bulanan bölge için düzenlenen ihalenin elemesiz turu 600 milyon dolar, elemeli turu 1 milyar 217 milyon dolar ve açık artırma turu 1 milyar 810 milyon dolarla başladı. Açık artırmada ise 1 milyar 813 milyon dolarla en yüksek teklifi MMEKA verdi. Böylece MMEKA, İstanbul Avrupa Yakasından sonra Anadolu Yakası'nı da aldı.

Toroslar Yıldızlar'ın

TOROSLAR: 2,6 milyon aboneye sahip bölge için 13 şirket yarıştı. Yüzde 8,9 kayıp kaçak oranı olan bölgenin ihalesinde elemesiz tur 1 milyar 10 milyon dolar, elemeli tur 1 milyar 896 milyon dolar ve açık artıma turu 2 milyar 71 milyon dolarla başladı. Açık artırma sonucu ise en yüksek teklifi 2 milyar 75 milyon dolarla Yıldızlar SSS Holding verdi.

Park ipi göğüslerdi

AKDENİZ: 1,5 milyon aboneye sahip bölge için 15 şirket teklif verdi. Yüzde 9 kayıp kaçak oranı olan bölge için yapılan ihalede elemesiz tur 500 milyon dolar, elemeli tur 1 milyar 7 milyon dolar ve açık artıma turu 1 milyar 163 milyon dolarla başladı. Açık artırma sonucu ise en yüksek teklifi 1 milyar 165 milyon dolarla Park Holding verdi.
6 ayda 8 milyar dolarlık teklif

Son 6 aydır yoğunlaşan elektrik dağıtım ihaleleri, dikkat çekici bir ortaklığı da gündeme getirdi. Bu ortaklığın iki önemli ismi; Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı oldu.

Başkent'te gazı aldılar

Temmuz ayında MMEKA şirketi kurarak ortak olan Karamehmet ve Kazancı, ağustosta büyük elektrik dağıtım bölgelerinden İstanbul Avrupa Yakası ve Gediz Elektrik'e Yusuk Kaya'nın sahibi olduğu İş-Kaya ile birlikte 4.9 milyar dolarla en yüksek teklifi verdi. Kazancı ve Karamehmet daha sonra Başkent Doğalgaz ihalesinde 1.2 milyar dolarla en yüksek teklifi verdi. İkili, son olarak dün İstanbul Anadolu Yakası'na 1.8 milyar dolar önerdiler. Böylece, Karamehmet ve Kazancı son 6 ayda 4 ihale için 7.9 milyar dolarlık teklif verdiler ve devlete borçlandılar.

Kardeşinden ayrıldı

Mehmet Kazancı: Enerji sektörünün önemli oyuncularından Aksa'nın sahibi Kazancı Holding'teydi. Ancak, enerjide daha rahat hareket etmek için holding yönetiminde ayrıldı ve kısa süre önce Mehmet Emin Karamehmet'le MMEKA Makine'yi kurdu. Şirketin Başkanı Mehmet Kazancı olurken, yönetim kuruluna Çukurova'dan da üç kişi girdi. Kazancı'nın Kazancı Holding'te de ortaklığı sürüyor.

Mehmet Emin Karamehmet: Çukurova Holding'in sahibi Karamehmet, Forbes'un açıkladığı dünyanın en zenginleri sıralamasında 2.9 milyar dolarla 342'nci sırada. Endüstri, inşaat, iletişim ve bilgi teknolojileri, medya, taşımacılık ve hizmet, finansal hizmetler, enerji gibi sektörlerde faaliyet gösteren Çukurova, Turkcell'de de büyük ortak. Öte yandan, Karamehmet, 2001 krizinde büyük sıkıntıya girdi ve Yapı Kredi ve Pamukbank elinden çıktı. 

bugün

 



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,768 µs