''3S'' modeli | " /> ''3S'' modeli | "/>

En Sıcak Konular

Teröre karşı ''3S'' modeli

8 Aralık 2010 08:01 tsi
Teröre karşı ''3S'' modeli

İçişleri Bakanı Atalay, terör meselesinin 3S formülüyle çözüleceğini açıkladı.

Samimiyet, sebat ve sabır. Terörle mücadelede devletin de özeleştiri yaptığını belirten Atalay, tabuların yıkılarak her şeyin konuşulmasını istedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terör sorununun küreselleşen dünyada Türkiye'nin ayaklarındaki en ağır pranga olduğunu söyledi. Sorunun çözümü için ise 3S formülünü ortaya attı: Samimiyet, sebat ve sabır. Çözüm sürecinde ilk şartın siyasi aktörlerin samimiyeti olduğunu dile getiren Atalay, "Kimsenin birbirini kandırmaması önemlidir. İkiyüzlü politikalarla ve maskeli tutumla çözüm sağlanmaz. Sabır, en fazla ihtiyaç duyduğumuz meziyet.  Terör ortamı yeni bir statüko oluşturmuştur. Statükodan nemalananlar, bunun ticaretini yapanlar var. Tüm bu kesimler karşısında sabırla mücadele etmek gerekiyor. Üçüncüsü sebat. Her türlü olumsuzluğa rağmen kararlılık her fırsatta gösterilmeli" şeklinde konuştu.  Atalay, Türkiye'nin güvenlik eksenli paradigmadan çok boyutlu paradigmaya geçiş yaptığını, demokratik sivil siyasetin etkisini genişleten bir politika izlediklerini belirtti.

Polis Akademisi Başkanlığı'nca Antalya'da düzenlenen 'Uluslararası Terörizm ve Sınır Aşan Suçlar Sempozyumu'na katılan İçişleri Bakanı Atalay önemli mesajlar verdi. Terörle mücadelenin hukuk devleti sınırları içinde ve özgürlüklere saygı içinde olması gerektiğine dikkat çeken Atalay, terörün endişe ve korkuyu arttırarak hedefine ulaşacağını vurguladı. Atalay, şöyle devam etti: "Bütün sistemler özgürlükler ve güvenlik arayışındaki dengeyi kurmaya çalışırken terör bu dengeyi bozar. Buna en iyi örnek ABD'deki 11 Eylül saldırılarıdır. Terör korkusu özgürlüklerin keyfi şekilde sınırlandırıldığı baskıcı uygulamalara yol açar. Korku iyi yönetilmediğinde, bizi yönetir."

TABULARA SIĞINMAYACAĞIZ

Atalay, terörle mücadelede devletin de özeleştiri yaptığını vurgularken geçmişte vatandaşın devlete güvenini azaltan politikalar izlendiğine işaret etti. Atalay, "Bunları tabulara sığınmadan, yasaklar koymadan konuşulması gerekiyor. Toplumsal analiz sınırlar konularak, tabular konularak yapılamaz" dedi. 

Demokratik açılım süreci ile birlikte diyalogun başladığını hatırlatan Atalay, "Herkes kaybediyor. Herkes maliyet ödüyor. Bu sorun bölgesel aktöre dönen Türkiye'nin ayağındaki en ağır prangadır. Bundan kurtulmak bölgenin barışı için gerekli" değerlendirmesinde bulundu.

TERÖRÜN KAYNAĞI KESİLMELİ

Bu arada Polis Akademisi Başkanı Zühdü Arslan, kendini farklı hissedenlerin baskı altında şiddete başvurduğunu öne sürdü. Arslan, "Çoğulcu toplumsal model insanları farklılıklarıyla kimlikleriyle kabul eder. Farklılıkları bir arada yaşatacak bir anayasa olduğunda terörün kaynaklarının kesileceğini bilmek için müneccim olmaya gerek yok" dedi.

İŞKENCEYE SIFIR TOLERANS

Bakan Atalay, hükümetin 'işkenceye sıfır tolerans' politikasının başarıya ulaştığını söyledi. Atalay, "Bir zihniyet değişimi olmuştur. Artık Türkiye faili meçhullerle anılan bir ülke değildir" dedi. Atalay, seçim sürecinde yeni anayasanın tüm partilerin kampanyası olacağını ileri sürdü.

Seda Şimşek - Bugün



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,121 µs