En Sıcak Konular

Washington'dan Türkiye'ye övgü var!

8 Aralık 2010 07:59 tsi
Washington'dan Türkiye'ye övgü var! Amerikan yönetiminden Türkiye'ye övgü var.

Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye'nin hem NATO hem de AGİT Zirvesi'nde çok yapıcı bir rol oynadığını söyledi. Gordon, "Türkiye, şüphe duyanlara ABD'nin önemli bir ortağı olduğunu gösterdi" dedi.     

Gordon, telekonferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, Türkiye ile ABD'nin, İran'a yaptırımlar konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen oylamayla alakalı olarak son dönemde bir görüş farklılığı yaşadığını ancak güçlü dostlar ve ortaklar arasında bile anlaşmazlıkların olabileceğini her zaman söylediklerini belirterek, "Lizbon'da, NATO'da iyi dost ve ortaklar olduğumuzu gösterdik" dedi.

"Türkiye, NATO ve AGİT zirvesinde çok yapıcı bir rol oynadı" ifadesini kullanan Gordon, Türkiye'nin Lizbon zirvesiyle ilgili olarak, bazı konularda "güçlü görüşlerinin" bulunduğunu ancak füze savunma sistemi, Rusya ile işbirliği, yeni stratejik konsept gibi "iddialı" bir gündemi destekleme adına diğer tüm müttefiklerle yan yana durduğunu kaydetti.

Gordon, "Türkiye çok yapıcı bir tutum takındı ve bu konuda şüphe içindeolan herkese, yapıcı rol oynamak istediğini ve ABD'nin NATO'da çok önemli bir ortağı olduğunu gösterdi" dedi.

"Radar konusunda henüz karar verilmedi"

Gordon, füze savunma sistemi projesiyle ilgili bir soru üzerine de, proje çerçevesinde radarlar konuşlandırılması konusunun, Lizbon'daki zirvede tartışılan konular arasında olmadığını, zirvenin, balistik füzelerin yarattığı tehdidin arttığının ve tüm NATO ve Avrupa nüfuslarını koruma altına almak için bu tehditle mücadele kapasitesini benimsemesinin İttifak için önem taşıdığının kabul edilmesi üzerine odaklandığını belirtti.

Sistem bünyesindeki, enterseptörler, radarlar, gemiler gibi farklı parçaların nerelere yerleştirileceği konusunda ayrı bir teknik tartışmanın olacağını ifade eden Gordon, "Ancak Lizbon'daki hedef, bir kapasite üzerinde anlaşmaya varmaktı ve müttefikler üzerinde anlaştığı da buydu" ifadesini kullandı.

"Önümüzde bir dizi seçenek var"

Gordon, ABD Başkanı Barack Obama tarafından "Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım" adı verilen füze kalkanı projesi açıklandığında, ABD yönetiminin, bu sistemin iyi işleyebilmesi için Güneydoğu Avrupa'ya bir radarın yerleştirilmesi gereğini açıkça ortaya koyduğunu hatırlatarak, bu radarın nereye yerleştirileceği hususunda bir dizi seçeneğin bulunduğunu ve NATO'nun, bu konuda henüz bir karara varmadığını söyledi.

Philip Gordon, bunun bir sonraki aşamanın konusu olduğunu, sistemin en etkin biçimde işlemesine katkı sağlamak için radarın konuşlandırılacağı en iyi yer konusunu müttefiklerle konuşacaklarını bildirdi.


cnnturk



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs