En Sıcak Konular

Afganistan’da Batı'nın itibarı dibe vurdu

7 Aralık 2010 21:14 tsi
Özellikle Alman Ordusu’nun bulunduğu ve görece rahat olan Kuzey Afganistan’da bile halk işgal güçlerini kesinlikle istemiyor.

Uluslararası askeri birliklerin ABD önderliğinde Afganistan’ı işgalinden 9 yıl geçtikten sonra, işgal kuvvetlerinin Hindikuşlar'da itibarının dibe vurduğu ortaya çıktı. Yapılan bir ankette Afganların yaklaşık yüzde 70’i ABD ve NATO işgal güçlerinden hiç memnun değil ve ülkelerini derhal terketmelerini istiyor.

Almanya’nın üçüncü resmi televizyon kanalı WDR, Amerikan televizyon kanalı ABC, İngiliz medya devi BBC ve Amerikan gazetesi ‘Washington Post’ adına yapılan istatistikte Almanya’nın itibarının da, Alman Ordusu’nun görev yaptığı bölgede önemli bir şekilde düştüğü tesbit edildi. Afganistan’da batılıların en çok istenmediği bölgelerin başında Kuzeydoğu Afganistan yeralıyor.

Kendisine soru yöneltilen katılımcılardan sadece yüzde 32’si Hindikuşlarda batılı askeri güçlerin operasyonlar yapmasını olumlu buluyor. Katılanlardan yüzde 66’sı işgal güçlerinden memnun değil. Yaklaşık yüzde 54’ü işgal birliklerinin derhal ülkeyi terketmelerini istiyor. Afganistan’a yapılan yardımların çoğunun karanlık yollardan kaybolduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 67’yi buluyor.

Afgan halkı özellikle Alman birliklerinden hiç memnun değil. Alman resmi televizyon kanalı WDR’in anketten sorumlu Dış Haberler bölümü başkan yardımcısı Arnd Henze, Afganların, Alman askerlerini müttefikleri olarak değil kendilerine karşı savaşan düşmanları olarak gördüklerini söyledi. Sadece dörtte birinin Alman askerlerini olumlu değerlendirdiklerini kaydeden Henze, Alman Ordusu’nun itibarının Kuzey Afganistan’da ülke genelinden çok daha kötü olduğunu belirtti. Kuzey Afganistan’da halkın sadece yüzde 21’i Alman askerlerini olumlu değerlendiriyor. Bu oran Ocak’ta yapılan ankette yüzde 45 olarak tesbit edilmişti.

Afganlar genel olarak işgalcilere karşı güvenlerini kaybetti

Afganistan’da batılı birliklere karşı güvensizlik ve olumsuz tavır sadece Alman Ordusu’na karşı değil. Ocak ayında yapılan istatistiklerde tüm yabancı birliklere karşı duyulan güven daha fazlaydı. Henze, ülkenin büyük kesiminde hayat şartlarının düzelmesi umudunun neredeyse tamamen kaybolduğunu belirtti.

Alman, Amerikan ve İngiliz medya kuruluşlarının ortaklaşa yaptırdıkları ankette, Afganistan’ın 34 Eyaletinde, toplam 1691 Afganlı erkek ve kadına soru yöneltildi. Geçen yıla oranla genelde yüzde 10’dan daha fazla Afganlının, yani yüzde 65’inin genel durumdan hiç memnun olmadıkları tesbit edildi. Problemlerin çözümü konusunda halkın yüzde 73’ü Taliban’la görüşülmesinden yana olduğunu belirtti. Halkın çoğunluğu Taliban’ın yönetimde yeralmasını istiyor, ancak eyaletlerde tek başına yönetimde olmasını istemiyor.

İş yok, para yok, yiyecek yok, ısınmak için yakacak yok

Afgan halkını en çok endişelendiren ülkede devam etmekte olan saldırılar ve son yıllarda çok büyük derecede kötüleşen ekonomik durum. Özellikle işsizliğin aşırı derecede artması ülke insanlarının geçimini son derece zorlaştırdı. Halkın sadece üçte biri kendi durumunu çok iyi olmasa da olumlu tarif ediyor. Yüzde 66’sı ise geleceklerini çok karanlık görüyor. Ekonominin düzeleceğini düşünen ve gelecekten umutlu olanların oranı ise sadece yüzde 22’den ibaret.

Olumsuz gelişmenin en önemli nedenlerinden biri de işgalden bu yana tarımda büyük bir gerilemenin görülmesi. Çiftçiler tarlalarına ekecek tohum, gübre ve topraklarını işleyecek aletleri temin edemiyor. Tarımla meşgul olan Afganlardan sadece yüzde 34’ü durumlarını olumlu olarak niteliyor.

zaman



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,489 µs