En Sıcak Konular

Wikileaks'e özendi yolsuzluk sitesi kurdu

7 Aralık 2010 19:14 tsi
Rusya'da bazı şirketlerin yolsuzluklarına blogunda yer vererek meşhur olan Aleksen Novalnıy adındaki avukat Wikileaks'e özendi. Novalnıy, Rospil ismiyle bir site kurdu.

Sitede yayınlanan belgelerde, devlet şirketlerinin ihale verme süreçleri ifşa ediliyor.İsteyen vatandaşlar siteye şüphelendikleri ihalelerle ilgili bilgi ve döküman gönderebiliyor.

Siteyi blogunda tanıtan Novalnıy, Rospil.info'nun henüz test aşamasında olduğunu duyurdu. Yakın zamanda sayfanın tamamen Rospil.net adresine yönlendireceğini belirten Novalnıy, siteye tüm kullanıcıları devlet ihalelerindeki yolsuzluklarla ilgili bilgi göndermeye davet etti. Ayrıca sitede tüm ihaleler ile ilgili yorum ve görüş yazma imkanı da olacak.

Uzmanlar, Rospil.info sitesininyolsuzlukve rüşvetle mücadelede etkili olacağına inanıyor. Ülkede bir çok insan, Novalniy'in de Wikileaks'in kurucusu Julian Assange gibi meşhur olacağına inanıyor.

İnternet uzmanı Anton Nosik sitenin gerçek anlamda rüşvet ve yolsuzluklarla mücadelede başarılı olabileceğine inandığını belirtti. Nosik, "Novalnıy Rusya'da az sayıda bulunan yolsuzluk uzmanlarından biri. Bu konuda onun kadar kimse araştırma yapmamıştır. Bu yüzden şüphe uyandırıcı ihalelerle ilgili bir sitenin kendisi tarafından açılması çok beklenen bir şeydi" dedi.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili Konstantin Rıkov'a göre ise Novalnıy'in yeni projesi ismini duyurmaya yönelik. Rıkov, "Bu site klasik gizli bilgileri açığa çıkartmak için değil, kendini reklam yapmak için düşünüldü" diye konuştu.

Novalnıy blogunda yayınladığı belgelerle kamuoyunu dikkatiniSağlık Bakanlığıihalesine çekti. İddiaya göre,sağlıkpersoneli ve hastalar için planlanan sosyal ağın kurulması için 55 milyon ruble (yaklaşık 2 milyon dolar) teklif verilerek 16 gün içinde yapılması istenmişti. Novalnıy'in bu bilgileri yayınlamasının ardından kısa süre sonra ihale kapatıldı. İhaleyi açtıran birimin yöneticisi Oleg Simakov ise görevinden ayrıldığı duyuruldu.

Kasım ayında da Novalnıy yine blogunda yayınladığı bir belge ile devletten 4 milyar doların çalındığını iddia etmişti. Novalnıy, Doğu Sibirya-Pasifik petrol boru hattı inşaatı sırasında çeşitli yolsuzluklar yapılarak devlete zarar verildiğini iddia etmişti.

'RosPil' kelimesi Rusça'da 'testere ile biçmek' anlamına geliyor. Site sahibi böylelikle bütçenin yönetici ve elitler arasında haksız bir şekilde paylaşıldığını ima ediyor.

cihan



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,556 µs