En Sıcak Konular

Brüksel, Rusya'yı 'stratejik ortak' ilan etti

7 Aralık 2010 17:29 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya- Avrupa Birliği (AB) zirvesi için Brüksel'de.

AB Konsey Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya geldi. Zirve öncesi basına görüntü veren liderler birlik mesajı verdi. Medvedev ve Rompuy'un Twitter'den mesajlaşması Rus basınının gündeminde yer alırken, tarafların ekonomik, güvenlik ve enerji alanlarında işbirliği ve ortaklığı geliştirici adımlar atması bekleniyor. Görüşmelerde Rusya-AB arasında vize kolaylıkları, Moskova'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği ve küresel ekonomik kriz sürecinden çıkış stratejileri önemli başlıklar arasında yer alıyor.

AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Fule, Rusya ve AB'nin "karşılıklı bağımlılık ve çıkarlara dayanan stratejik iki ortak" olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği'nin Rusya'nın DTÖ üyeliği hedefini desteklediğini ifade eden Fule, "Rusya'nın uluslararası ve çok taraflı sistemlerde yer almasını istiyoruz. Buna DTÖ de dahil. Ekonomik ve siyasi ilişkilerde şeffaflık ve öngörülebilirlik temel faktör. Rusya, küresel düzenin güçlenmesine katkı sağlayacak önemli bir potansiyele sahip" dedi.

Fule Rusya-AB arasında kapsayıcı bir anlaşma ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kremlin Danışmanı Sergey Prikhodko da yaptığı açıklamada Rusya-AB ortaklık anlaşmasının önümüzdeki yıl tamamlanabileceğini kaydetti.

Rusya-AB Ortaklık Anlaşması ile ilgili görüşmeler ilk olarak Haziran 2008'de başlamıştı. Rusya-Gürcü savaşı nedeni ile askıya alınan anlaşma ile ilgili görüşmeler ise dört ay aradan sonra yeniden başladı. Rusya ve AB'nin dış politika, güvenlik, iklim değişiklikleri ve bölgesel sorunların çözümünde birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydeden Fule, "Kendi değerlerimizi ve çıkarlarımızı daha iyi korumak için Rusya ile bağlanmamız gerekir" tespitinde bulundu.

Zirve öncesi Twitter'da AB Konsey Başkanı Rompuy'a bir mesaj yazan Medvedev, Brüksel temasları için teşekkür etti. Rompuy da Medvedev'e karşılık vererek, "Çok teşekkür ediyorum, Ortak AB-Rusya zirvemiz için sizi Brüksel'de dört gözle bekliyor olacağız" mesajını yazdı.

(CİHAN)



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs