En Sıcak Konular

'Dolmabahçedeki çalışma ofisi Anayasa'ya aykırı'

7 Aralık 2010 14:28 tsi
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, Anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndaki Çalışma Ofisi’ni tahliye etmesini istedi.

Cindoruk yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın, İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndaki Çalışma Ofisi’nin aslında TBMM’nin mülkiyetinde olduğunu, burada icra görevi yapılmasının Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğunu belirtti. TBMM’ye bağlı binalarda Cumhurbaşkanı ve Başbakanın icra görevi yapamayacağını ifade eden Cindoruk, "8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal’ın TBMM’de çalışma ofisi vardı. TBMM Başkanı olduğum dönemde, kendilerine bir yazı göndererek, bunun kuvvetler ayrımı prensibine aykırı olduğunu belirttim ve söz konusu ofisi tahliye etmeleri gereğini hatırlattım. Rahmetli Özal, ‘Haklısınız’ diyerek, TBMM’deki makamını Çankaya Köşkü’ne taşıdı" dedi.

TBMM binasında veya bu anayasal kurumun mülkiyeti altındaki binalarda, icra görevi yapılamayacağının altını çizen Cindoruk, "Parlamenter sisteme dayalı anayasamız, buna cevaz vermez" dedi. Cindoruk şöyle devam etti:

"Bugün, Sayın Başbakan tarafından fiili bir durum yaratılmış olduğunu görüyorum. Bilindiği gibi, Milli Saraylar, 2919 sayılı yasa ile TBMM Başkanlığına bağlanmıştır. Bugün, Başbakanlık Ofisi olarak kullanılan eski Beşiktaş Kaymakamlığı da Dolmabahçe Sarayı’nın bir devamıdır. TBMM Başkanı olarak görev yaparken, Beşiktaş Kaymakamlığı’nın da söz konusu binayı usulsüz şekilde kullandığını tesbit ettim ve bu mülki amirliğin binadan tahliyesini sağladım. Bu binanın, İstanbul’da bulunan veya İstanbul’a gelip giden sayın milletvekillerinin çalışma ofisi olması için düzenlemelere giriştim. Şimdi görüyorum ki, o binaya Başbakanlık el koymuş. Bu durum karşısında, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın TBMM binasında bulunan odalarının varlığı sorgulanabilir. Söz konusu odalar; sadece devlet ve hükümet başkanlarının TBMM’de bulundukları sürece istirahatleri amacıyla tahsis edilir. TBMM’nin, Cumhurbaşkanlığı Köşkü veya Başbakanlık binasında toplanması mümkün olmadığı gibi, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın da TBMM binasında çalışması Anayasa’ya göre, yasal olarak, sistem olarak mümkün değildir. Sayın Başbakan’ın Dolmabahçe Sarayı’ndaki çalışma ofisini hiç vakit kaybetmeden tahliye etmesi ve sayın milletvekillerine tahsisi gerekir."



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,238 µs