En Sıcak Konular

Silah şirketleri bize geliyor

7 Aralık 2010 14:08 tsi
Silah şirketleri bize geliyor Kasım ayında Türk savunma şirketleriyle genel çerçeve anlaşması imzalayan füze sistemleri üreticisi MBDA, Türkiye’nin almak istediği hava savunma sistemleri için “teknolojiyi verelim, birlikte üretelim, birlikte geliştirelim, birlikte satalım&

Kasım ayında Türk savunma şirketleriyle genel çerçeve anlaşması imzalayan füze sistemleri üreticisi MBDA, Türkiye’nin almak istediği hava savunma sistemleri için “teknolojiyi verelim, birlikte üretelim, birlikte geliştirelim, birlikte satalım” stratejisini yürütüyor.
 
Avrupa da silah satmak istiyor

Maliyeti üç milyar dolara yaklaşan taarruz helikopteri ihalesini İtalyan Agusta şirketinin almasının ardından Türkiye savunma pazarındaki rekabet kızıştı. C-27 kargo uçaklarından, uzay sistemlerine kadar birçok alanda Türkiye pazarına girmek isteyen Avrupa savunma sanayi şirketleri, ABD hegamonyasını “teknoloji transferi” kozunu kullanarak kırmayı planlıyor. Rekabetin merkez noktası ise hava savunma sistemleri. Envanterindeki hava savunma zaafını azaltmaya çalışan Türkiye’nin açacağı ihaleye dört ülke talip.
 
Koşulsuz teknoloji transferi

Çin ve Rus sistemlerinin NATO’ya entegrasyon sorunu nedeniyle Patriot PAC-3’ün üreticisi Raytheon’ın en büyük rakibi olarak görülen MBDA, Samp-T hava savunma sistemlerinin satışı ve “stratejik ortaklık” için görüşmelerini hızlandırdı. Aselsan, Roketsan, Havelsan ve Ayesaş ile çerçeve anlaşması imzalayan MBDA, Türkiye’ye koşulsuz tam teknoloji transferi, Türkiye’de üretim ve ana üretici olarak 3. ülkelere satış olanağı vaadediyor. MBDA yetkilileri teknoloji transferiyle öne çıkardıkları sistemin “maliyeti” konusunda ise bilgi vermekten kaçınıyor.
 
NATO’ya entegre edilebilir

NATO kapsamında gerçekleştirilecek füze kalkanından bağımsız olarak, stratejik önemi yüksek bölgelerin korunması için kullanılması öngörülen Samp-T sistemleri, 500 kilometrenin üzerinde menzilli balistik füzeleri imha yeteneğine sahip. Karadan ve denizden fırlatılabilen Aster 15-30 füzelerini kullanan Samp-T, NATO sistemlerine entegre edilebildiği gibi “bağımsız” çalışabilme kabiliyeti de taşıyor. Samp-T’nin ASELSAN tarafından geliştirilen Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS) ile eşgüdümlü çalışması öngörülüyor.
 
Eurofighter sürprizi

Türkiye’nin, eklenen yeni maliyetlerle 14 milyar doları bulması beklenen F-35 alımının kesinleşmesinin ardından uçak alımları gündemden düşmesine rağmen, çokuluslu Avrupa savunma sanayi şirketi Finmeccanica, Türkiye’yle savaş jeti Eurofighter pazarlığının devam ettiğini duyurdu. Eurofighter projesinde geniş pay sahibi olan Finmeccanica’nın yöneticileri, Türk gazetecilere yaptıkları açıklamada, 50-60 adetlik bir satışı en kısa sürede gerçekleştirmek istediklerini dile getirdiler. Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-4 filolarının yarattığı zaafın Eurofighter’la giderilmesi öngörülürken, bu boyutta bir alımın gerçekleşmesi durumunda maliyetin 2-3 milyar avroyu bulması bekleniyor.

Öte yandan, Finmeccanica yöneticileri Avrupa’nın silah tedarik örgütü OCCAR’da gözlemci olarak bulunan Türkiye’nin tam üyeliği için destek verdiklerinin altını çizdiler.

Taraf



Bu haber 1,319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    15,366 µs