En Sıcak Konular

WikiLeaks’e göre İsveç Başbakanı 'kılıbık'

7 Aralık 2010 13:43 tsi
Dünya diplomasisinde deprem meydana getiren wikileaks belgeleri İsveç’i de karıştırdı.

Wikileaks sitesinden sızan İsveç ile ilgili belgelerde Stockholm’deki ABD’li diplomatlar, Başbakan Fredrik Reinfeldt’ten ev işi yapmayı seven ve eşinin fikirlerinden çok etkilenen biri olarak bahsediyor. Reinfeldt’in evde temizlik yaptığı ve bu şekilde toza alerjisi olan çocuklarını koruduğu için mutlu olduğu belirtiliyor. Reinfeldt’in aynı zamanda yerel bir politikacı olan eşi Filippa’nın fikirlerinden çok etkilendiği, en büyük sırlarını da büyük ihtimalle karısı ile paylaştığı değerlendirmesi yapılıyor. Reinfeldt’in bakanlarına da geniş bir hareket alanı bıraktığı da belirtilirken ancak gerekli durumlarda müdahale ederek önemli kararlar alabildiği ifade ediliyor. ABD Başkanı Barack Obama’nin danışmanına gönderilen diğer bir belgede ise Başbakan Reinfeldt, sürekli iklim değişikliğinden bahseden sessiz ve çekingen biri olarak değerlendiriliyor.

Bununla beraber belgelerde Dışişleri Bakanı Carl Bildt hakkında yakışıksız benzetmelerde bulunuyor. Bildt için ABD’de kendi gücüne çok güven kişiler için kullanılan 'büyük köpek tavrına sahip orta boy köpek-A medium sized dog with big dog attitude’ benzetmesi yapılıyor. Geniş ve etkileyici bir çevresi olan, uluslararası konularda bilgili bir kişilik olan Bildt’in ülkesinde saygın bir politikacı olduğu vurgulanırken bununla beraber Bildt’in sıni-ırlı bir siyaset kabiliyetine sahip olduğu ifade ediliyor. Bildt’in İsveç dış politikasının belirlenmesinde büyük bir rolü olduğu ancak Başbakan Reinfeldt’e çok yakin olmadığı ifade ediliyor.Bildt’in bazen gelişmelerden Reinfeldt’i geç haberdar ettiği belirtiliyor.

Aynı zamanda Bildt ile yapılan toplantılara iyi hazırlanılması ve tavırların baştan konulması gerektiği aksi takdirde Bildt’in toplantıya hakim olacağı uyarısı yapılıyor.
 
cihan



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,318 µs