En Sıcak Konular

Kalp hastalarına hayati uyarı!

7 Aralık 2010 13:40 tsi
Kalp hastalarına hayati uyarı!
Kışın soğuk yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde uzmanlardan, kalp hastalarına hayati uyarılar geldi...

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, kalp hastalarının soğuk havada mecbur kalmadıkça ve korunmadan kesinlikle dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Kışın gelmesiyle kalp rahatsızlığı olan hastaların biraz daha sağlıklarına özen göstermesi gerektiğini ifade eden Erbay, "Yozgat'ta kısa bir süre önce göreve başlamama rağmen oldukça fazla koroner kalp hastalığı olan yani kalp krizi geçirmiş veya ritm bozukluğu, kalp yetersizliği bulunan hastaların yoğunluğu ile karşılaştım. Bu gibi rahatsızlığı olan hastalarımız soğuk ve rüzgarlı havalarda korunmadan dışarı çıkmamaları gerekir." dedi.

Soğuk havada kalp damarlarının uyarılarak kasılma ve daralma olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erbay, şöyle dedi: "Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalar, kalp krizi ve ani ölümü tetikler. Bu nedenle kalp hastaları göğüs bölgesini korumadan iyi giyinmeden kesinlikle dışarı çıkmamalı. Soğuk havada hastalarda ani kalp ölümü çok daha kolay gelişir. Kalbinde protez kapağı ve kalp yetmezliği nedeniyle ayaklarında şişlik olan kişilerin de soğuk havada uzun süre kalması hayati risk oluşturabilir. Çünkü soğuk havalarda vücudun pıhtılaşma mekanizması da bozulmaktadır. Kış mevsiminde birçok kentimizde artan hava kirliği de kalp hastaları için çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır."

Koroner kalp rahatsızlığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Erbay, "Düzenli beslenme alışkanlığı olmadığı için Yozgat'ımızda kolesterol yüksekliği ön planda, iyi kolesterol çok düşük. Kötü kolesterol yüksek buda beslenme alışkanlıklarından dolayı kalp hastalıklarının biraz daha yaygın olmasını gösteriyor. Kalp hastaları sindirimi kolay yiyecekler seçmeli ve özellikle tuz (sodyum) yemekten kaçınmalıdırlar. Sindirim ile kalbin çalışması arasında sıkı bir bağ vardır. Kalp hastalıkları belli bir beslenme programına uyulmasını zorunlu kılar. Hangi kalp hastalığı söz konusu olursa olsun, diyet tedavisinin amacı vücut için gerekli besleyici maddeleri sağlarken, kalbin yorulmasını olabildiğince önlemektir. Vücudun dolaşım dengesini yeniden kurabildiği (kompanse) ve kuramadığı (dekompanse) kalp hastalıklarında beslenmenin niteliğinden çok, niceliği değişir. Dekompanse kalp hastalığı dendiğinde kalbin dokuların gereksinimlerini, özellikle de oksijen gereksinimini karşılamada yetersiz kaldığı anlaşılır. Başka bir deyişle kalp kendisine ulaşan bütün kanı pompalayacak ve uygun bir hızla dolaşabilmesi için gerekli gücü uygulayacak durumda değildir. Kompanse kalp hastalığında ise kalp hasta olmakla birlikte dokuların gereksinimlerini karşılamaya yeterli bir kan dolaşımı sağlayabilir. Bu bakımdan kalp rahatsızlığı olan vatandaşların daha düzenli beslenmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu. (CİHAN)



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,135 µs