En Sıcak Konular

İsrail, Türkiye'ye oranla zorda

7 Aralık 2010 11:34 tsi
İsrail, Türkiye'ye oranla zorda Görüşmelerde Lieberman saf dışı, ama...

Türkiye-İsrail ilişkilerini ‘normalleştirme’ sürecinin açıldığı söylenebilir ama ‘birinci kare’ye ‘geri dönmek’ için dahi, daha hayli yol alınması gerekiyor; yani, ham hayallere kapılmak gerekmiyor.
Çünkü, Türkiye, İsrail’in Mavi Marmara saldırısından ötürü ‘özür dilemesi’ ve hayatını kaybeden vatandaşlarının ailelerine ‘tazminat ödenmesi’ gerçekleşmeden, yangın söndürme çalışmalarında katkısında ötürü, İsrail’in ‘şükran duyguları’yla yetinecek durumda değil.

Sinirlioğlu’nun müzakere sınırlarını Erdoğan çiziverdi. Türkiye’nin Karmel yangınına koşmasını ‘insani yardım’ olarak niteledi ve bunun başka türlü yorumlanamayacağını ve İsrail ile atılacak herhangi bir adımdan önce, Türkiye’nin ‘özür’ ve ‘tazminat’ taleplerinin karşılanmasını ‘ön şart’ olarak koştu.
Türkiye, İsrail’in burnunu sürtmeye alıştığı Arap ülkelerinden biri değil. Türkiye söz konusu olursa, ‘burnunun sürtülmesi’ne alışması gerekecek. Yani, önce ‘özür’ dileyecek.

Sinirlioğlu ile İsrail’li muhatabının Cenevre’de yapacakları, bu ‘özür’ ve ‘tazminat’ ön şartını diplomatik dile sokmak ve bir diplomatik çerçeve içine yerleştirmek. İsrail’in ‘özür’ ve ‘tazminat’ı üzerine, Türkiye, altı aydır Tel Aviv’den çektiği büyükelçisini gönderebilir, İsrail’in Türkiye’de yeni bir büyükelçi ile temsili, yani ilişkilerde ‘yeni bir sayfa’ açılması simgelenebilir.

Bu arada, İsrail’de Lieberman (ırkçı Dışişleri Bakanı) faktörünü göz ardı etmemek gerek. Netanyahu’nun atmak istediği adım, Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Arad’ın gözetiminde, Lieberman dışarıda tutularak yürütülüyor. Lieberman haberdar ediliyor ama Türkiye ile diplomatik ilişkileri düzeltme girişimi Lieberman’ın eseri değil.

Lieberman, atılan adımlara taş koyabilir mi? Tümüyle ihtimal dışı değil.

İsrail, Türkiye’ye oranla zorda
Türkiye-İsrail ilişkilerine dair bir takım gerçekler, Karmel Dağı’nda yangın çıkması, Türkiye’nin ‘insani yardımı’, İsrail Başbakanı’nın ilişkileri düzeltme fırsatını değerlendirmesi ile değişecek türden olmayan bazı özellikler taşıyor:
1. Türkiye ile İsrail’in Ortadoğu’daki ‘siyasi pozisyonları’ örtüşmüyor, çelişiyor.
2. Bunca yıl, bölgede Amerika’nın ‘evlad-ı manevi’si olarak davranan İsrail’in, Türkiye’yi ‘bölgesel güç’ olarak sindirmesi ve Türkiye’ye ilişkin olarak kendisini “ikincil rol”e indirgemek gerektiğini kavraması gerekiyor. İsrail, bölge siyasetini bu noktaya ulaştıramaz ise, Türkiye ile çelişkileri her zaman ‘sürtüşme boyutu’nda canlanacaktır.
Türkiye’nin İsrail ile ‘sürtüşmesi’, Washington’a –Yahudi lobisi üzerinden- yansımış ve Türkiye-ABD ilişkilerinde sorunlara yol açmıştır ama İsrail’i de uluslararası politikada ve bölgede ciddi bir ‘tecrit’in içine sürüklemiştir.
Türkiye, 2010-2011 itibarıyla Washington ile ilişkilerini ‘sorunlu’ yaşamayı kaldırabilir ama İsrail, Türkiye’yi de yitirerek, ‘uluslararası tecrit’i daha az kaldırır.

Devamı için tıklayın

Cengiz Çandar / Radikal 



Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,031 µs