En Sıcak Konular

Biber gazından korunma taktikleri

7 Aralık 2010 10:48 tsi
Dünyanın birçok yerinde polisin göstericileri dağıtmak için kullandığı biber gazına karşı korunma taktiklerinin verildiği bir internet sitesi kuruldu.

Gazlamücadele isimli sitede gaz atıldığında yapılması gerekenler, görsel efektlerle anlatılarak gaz atılması eleştiriliyor.

Sitenin ana sayfasında biber gazının dünyadaki tüm kontrol güçlerinin kolu kanadı olduğu belirtilerek, "Etken maddesi doğal derler. Ama acil servis bahçesindeki çınar ağacı değil. Sadece kargaşa anında kullanılır derler ama ne zaman nereden çıkacağı hiç belli olmaz. İşte bu yüzden Gazla Mücadele Paketi herkese lazım." deniliyor.

Gazla Mücadele Rehberi'nin de bulunduğu sitede gaza karşı şu tedbirler alınması tavsiye ediliyor; "Gazla ne zaman karşı karşıya geleceğini bilemezsin. Ama sen hazırlıklı ol. Düşmanını iyi tanı. Öncesinde, karsısında, sonrasında neler gerektiğini iyi öğren. Biber gazıyla tanışmak lazım acı biberdeki kapsaisin isimli kimyasal bileşikten elde edilen bir gaz türü. Sadece atıldığı yerde değil, atıldığı alanın 2-3 kilometre çevresinde de etkili. Sinir uçlarıyla arası çok iyi. Deriden emildikten sonra sinir uçlarında birikip dağılır. Bazı insanlarda etkisi hafiflese bile, aylarca devam edebilir. Biber gazıyla buluşmadan önce, sıcak soğuk fark etmez, yanınızda mont, eldiven, bere bulunsun. Açıkta bir yeriniz kalmasın. Dekolte peşinde koşmanın alemi yok. Her şeyden birkaç kat giyin. Gaz gelirse katlardan birini atın gitsin. Süslenmeye, makyaja, küpeye, kolyeye gerek yok. Bu gaz güzel çirkin ayırmaz. Rahat, spor ayakkabılar giyin. Her an tabana kuvvet kaçmak gerekebilir. İlk yardım yöntemlerini bilmek önemli. Her an birinin ihtiyacı olabilir. Bir adet Gazla Mücadele Paketi alın. Gazla Mücadele Paketi, genç, yaslı, çoluk, çocuk, herkesi biber gazından korur. En azından etkilerini minimuma indirir. Sırt çantası takın. Gazla Mücadele Paketi'nin içinden çıkanları kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde çantaya yerleştirin. Biber gazıyla ilk buluşmada panik yapmayın. Gazla Mücadele Paketi varsa sorun yok. Gaz maskesi takın. Yüzün tamamını kapar, gözlerin, burnun ve ağzın yanmasını engeller. Limonu bir mendile sıkarak koklayın, gözlerinizi ve burnunuzu silin veya ağzınızın içine sıkın. Dildeki ve gözdeki yanmayı azaltır, öksürmeyi ve hapşırmayı engeller. Burnunuzu ve ağzınızı sirkeli atkı ile sarın. Burun tıkanıklığını ortadan kaldırır.

Yüzünüze yoğurt sürün veya bir kasık yoğurt yiyin. Derideki acıyı alır. Yüzünüzü rüzgara dönün, temiz havayı yavaş ve derin nefesler halinde içinize çekin. Nefes darlığını azaltır. Biber gazından sonra kıyafetlerinizi eve gidince hemen değiştirin ve yıkayın. Biber gazı kıyafetlerin içine işlemesini engellemek lazım."

cihan



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,125 µs