En Sıcak Konular

Kırgızistan'ın devrik liderlerinden uyarı

7 Aralık 2010 10:32 tsi
Kırgızistan'ın devrik devlet başkanları Askar Akayev ile Kurmanbek Bakiyev, ülkede oluşturulmaya çalışılan koalisyon hükümetlerinin siyasi istikrar için çözüm olamayacağı uyarısı geldi.

Koalisyon hükümetinin ömrü kısa olur  
  
Basına konuşan iki devrik lider de ufukta yeni bir genel seçime işaret eti. Devrik liderlere göre Kırgızistan'ın denemeye çalıştığı 'parlamenter' sistem de başarılı olamayacak.

İlk devrik lider Akayav'in açıklamasına göre, ülkede siyasi istikrarın sağlanamsı için yönetimde cumhurbaşkanın yetkilerinin artırılması, meclisin yetkilerinin azaltılması gerekiyor. Akayev, Sovyetler Birliği geleneğinde gelen hiç bir ülkenin parlamenter sistemi benimsemediğini, bu yönetim şeklinin Kırgızistan için de uygun olmadığını illeri sürdü. Akayev'e göre parlamenter sistem Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde uygulansa bile başarısız olacak. Akayev, meclise giren 5 partinin ortak koalisyon oluşturması gerektiğini ifade etti.

Kırgızistan'daki genel seçim sonuçlarını hatırlatan Askar Akayev, meclise giren 5 partinin aldığı oyların seçime katılan vatandaşların sadece yüzde 39'u oranında olduğunu belirtti. Akayev, "Az oranındaki halkın tercihi ile meclise giren partiler, Kırgızistan'ın geleceği hakkında karar veremez". iddiasında bulundu.

Parlamentoya giren siyasi partilerin ülke menfaatine öncelik vermemeleri gerektiğini de ifade eden Akayev, aksi durumda Kırgızistan’daki koalisyon hükümetini kurma sürecinin kolay geçmeyeceğini ve kurulacak hükümetin de semereli olamayacağına vurgu yaptı.

MECLİS SADECE YASA ÇIKARTIR

Diğer bir devrik Kırgız lider olan Kurmanbek Bakiyev de basına verdiği demecinde, meclisin sadece yasa çıkarma organı olduğunu illeri sürdü. Bakiyev'e göre de parlamenter sistem Kırgızistan'da yürümez. Bakiyev en iyi yönetim siteminin 'başkanlık' olduğunu kaydetti.

Askar Akayav 3 dönem ülkede cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. 1991 yılında göreve gelen Akayev, 2005 yılında halk eylemi neticesinde istifasını sunmuştu.

Akayev'den sonra cumhurbaşkanı seçilen Kurmanbek Bakiyev'in görevi 2010 yılın nisan ayında yine halk eylemi sonucu sonlandırıldı. Eylemci halk, her iki devlet başkanın da ülkeyi yolsuzluk bataklığına ittiğini öne sürdü.

Ülkenin yönetim sistemini eleştiren Kırgızistan halkı, referandum yoluyla ülkenin denemek istediği parlamenter sistemi benimsedi. Halk referandumda Cumhurbaşkanı görevine Roza Otunbayeva'yı 1 buçuk yıllığına seçti.

Devrik Devlet Başkanlarından Askar Akayev Moskova'da, Kurmanbek Bakiyev ise Belarus'ta yaşamını sürdürüyor.
   
KOALİSYON HÜKÜMETİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
   
Bu arada Kırgızistan'da koalisyon hükümetinin başarısız geçen ilk turun ardından, görevlendirilen Respublika Partisi (RP) lideri Ömürbek Babanov meclise giren diğer siyasi partilerle görüşmelerini sürdürüyor.

4 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva tarafından ikinci tur için hükümeti kurmakla görevlendirilen Babanov, mecliste gurubu bulunan parti liderlerini yeni süreçte işbirliğine ve diyaloğa çağırdı.
   
Kırgızistan yasalarına göre Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen siyasi partinin 15 iş günü içinde hükümeti kurması gerekiyor. kurması gerekiyor.
   
10 Ekim yapılan parlamento seçimlerinde meclise giren Ata Curt (Yurt) Partisi'nin 28, Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi(SDP)'nin 26, Ar Namus Partisi(ANP)'nin 25, Respublika (Cumhuriyet) Partisi(RP)'nin 23 ve Ata Meken(Anavatan) Partisi(AMP)'nin de 18 milletvekili bulunuyor.

Kırgızistan'da ilk turda SDP lideri Almazbek Atanbayev hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Geçen yoğun ve sıkı müzakereler sonunda 2 Kasım'da SDP-RP ve AMP''den oluşan üçlü koalisyon hükümeti kurulmuştu. Bu hükümet bir günlük kısa ömürden sonra 3 Kasım'da AMP lideri Ömürbek Tekabayev'in aday gösterildiği meclisi başkanı seçiminde yaşanan tıkanma sonuncunda dağılmak zorunda kalmıştı.

cihan



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs