En Sıcak Konular

'Wikileaks belgeleri ABD'nin planı'

7 Aralık 2010 09:52 tsi
'Wikileaks belgeleri ABD'nin planı' İran, Wikileaks tarafından sızdırılan ABD büyükelçiliklerine ait gizli belgelere tamamen farklı bir açıdan bakıyor.

 İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın danışmanlarından Esfandiar Rahim Maşai, gizli belgeleri ABD’nin kendisinin ifşa ettiğini düşünüyor. Spiegel’e konuşan Maşai, ABD’nin belgeleri sızdırarak Ortadoğu’daki hükümetleri birbirine düşürmeyi amaçladığı görüşünü savunuyor. Maşai, Spiegel'e verdiği röportajda, İran'ın sızdırılan belgelere yönelik duruşunu açıkladı:

Spiegel: Komşu Arap ülkelerindeki  ABD büyükelçilerinin İran hakkında yazdıklarını okudunuz mu?

Maşai: Son zamanlarda çok fazla seyahat yapıyorum. Bu yüzden henüz okumaya fırsat bulamadım. Ancak uzmanlarımız sızdırılan bilgileri çok yoğun bir şekilde inceliyor ve bana her türlü bilgiyi ilettiler.

Spiegel: Mısır’ın yanı sıra, bazı Körfez ülkelerinin, ABD’den açık bir şekilde İran’ın nükleer programını durdurmasını istemesi sizi şaşırttı mı?

Maşai: Bu belgeler güvenilir değil. Bunun arkasında ABD’nin ve müttefiklerinin ulusal çıkarları yatıyor. Dünyayı kendi gözlerinden görüyorlar, kendi amaçlarını takip ediyorlar ve kendilerine uygun olan sonuçları planlıyorlar.

Spiegel: Size göre ABD’nin niyeti nedir?

Maşai: ABD, kendisini dünyanın lideri, diğer ülkelerin kaderlerinin efendisi olarak göstermek istiyor. Bölgedeki rejimleri birbirine düşürmeye çalışıyor. Bizim bölündüğümüze, dünyayı inandırmak istiyor. Varlığını yasallaştırmak ve bölgede nüfuz kurmayı amaçlıyor.

SIZINTI ABD'NİN PLANI

Spiegel: Ancak diplomatik belgelerin yayımlanması Washington’un isteğiyle uyuşmuyor ve ABD’ye zarar veriyor. Wikileaks sızıntıları Dışişleri Bakanlığı’nın halkla ilişkiler çalışması değil.

Maşai: Bundan emin misiniz? O zaman nasıl Wikileaks bu belgelere erişim sağladı?

Spiegel: İddialara göre, merkezi hükünmetin veri tabanına erişim yetkisi olan ABD ordusunda görevli bir er aracılığıyla. Bu kişi bilgileri sızdırdığından bu yana tutuklu.

Maşai: Buna inanıyor musunuz? Gerçekten çok saf olmalısınız. Hayır, ABD bu titizce gerçekleştirilen sızıntının arkasında. ABD’liler dünyayı siyaha ve beyaza boyamaya çalışıyor. Ülkelerin arasındaki farklılıkların altını çiziyor ve barışın sadece kendileriyle işbirliği yapılmasıyla mümkün olduğunu göstermek istiyor.

Spiegel: 250 binden fazla belgenin orijinalliğini sorguluyor musunuz?

Maşai: Sahi belgelere ve onların orjinalliği konusuna girmek istemiyorun. Ancak bu ifşanın arkasında ABD’nin planı olduğuna dair şüphem yok. Birisi bir şeyleri öne sürmek istediği zaman, kesin bir hüküm ortaya atabilmek için gerçek bilgiyle sahte bilgiyi birlikte sunarlar. Bu yüzden her ülke belgelerin bağlantılı oldukları bilgiyi analiz etmeli. Tahran’daki uzmanlarımızda bununla meşgul.

Spiegel: Diğer bir ifadeyle, elçiliklerden sızdırılan haberleri çok ciddiye alıyorsunuz.

Maşai: Bu belgeleri sadece ABD’lilerin düzenbazlığını ortaya çıkarmak için inceliyoruz.

Spiegel: Komşularınızın İran’dan korktuğunu kabul etmiyor musunuz?

Maşai: Raporlarda okuduklarımız bunlar. Ancak bu ülkelere İran korkusu salmak isteyen ABD'nin bizzat kendisi. Kimse bizden korkmuyor ve korkmamalı. Ancak bazıları bu belgeleri ABD’nin bazı ülkelere ne denli baskı uyguladığının delili olarak görebilir. Bu olduğu zaman, diğer tarafın duymak istediği şeyler söylenir.

İRAN DOSTLARINI AFFEDER

Spiegel: ABD’den “yılanın kafasını kesmesini” isteyen Suudi Arabistan kralının açıklamalarını böyle mi açıklıyorsunuz?

Maşai: Bu Suudi Arabistan kralının kullandığı dil değil. Belgelerinde, ABD büyükelçileri herkesin her şeyi dediğini iddia edebilir. Bölgedeki dostlarımız belgelerdeki her şeyi reddediyor.

Spiegel: Çünkü Tahran’ı daha fazla kızdırmak istemiyorlar?

Maşai: Irak diktatörü Saddam Hüseyin’i bize karşı verdiği savaşta desteklemek gibi geçmişte yaptıkları hataları reddetmiyorlar. Bizde cömertçe onları affediyoruz. Eğer dostlarımızdan biri talihsiz bir açıklama yapsa da, İran ulusu onu affeder.

Spiegel: Yani, sizin görüşünüze göre, nükleer programınız ABD’nin Ortadoğu’daki elçilerinin tam bir uydurmacası?

Maşai: Biz nükleer enerjiyi barışçı bir amaç altında kullanmak istiyoruz. Komşularımız bunun farkında. Eğer bir şeyden korksalardı, bu ABD ve müttefiklerinin İran üzerine askeri bir saldırısı olurdu. Eğer korkuyor olsalardı, bu ABD ve Siyonist propagandanın sonucudur.

Spiegel: İranlı arkadaşlarınız Wikileaks belgelerini internet üzerinden takip edebiliyor mu? Yoksa birçok site gibi Wikileaks sitesine de erişim yasak mı?

Maşai: Herkes siteye erişebilir. Neden erişimi keselim ki? Biz, bu tür ifşalarla sorun yaşamayan büyük bir ülkeyiz. Ülkemiz yürütülen kampanyanın ötesini görebilecek zekaya sahip.

Bu yazı, 'The United States Is Behind This Deliberate Leak' başlıklı makaleden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,342 µs