En Sıcak Konular

Kopyaya karşı 'çip'li sınav

7 Aralık 2010 09:24 tsi
Özcan, taslak modeli anlattı: Kişiye özel çipli, hologramlı sınav kağıtları olacak. Paket önceden açılırsa çip, ÖSYM'ye mesaj atacak. Sınav salonlarına kamera konulacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr.Yusuf Ziya Özcan, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) skandalı sonrasında taslak çalışması yapılan sınav modelini SABAH'a anlattı. Prof. Özcan, sistemin Almanya'dan transfer edileceğini belirterek "Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) dijital matbaaya geçecek, kişiye özel çipli-hologramlı sınav kağıtları basılacak, sınav salonlarına kamera yerleştirilecek ve farklı illerde sınava girişler yasaklanacak. Sınav paketlerinin üzerine çip yerleştirilecek ve sınav öncesinde paketler açılmaya çalışılırsa çip anında ÖSYM'ye mesaj atacak" dedi. Yeni model için teknolojiye ihtiyaç duyduklarını belirten Özcan, ileride de herkese laptop alabilecek kadar para olursa sınavları bilgisayarla yapacaklarını açıkladı. Özcan, "Herkesin resmi, soruları, cevap anahtarı ayrı ayrı ekranda olacak. Hadi çekebiliyorsanız çekin diyeceğiz. Tabii o zaman da bunlar bilgisayar programını yapan çocukların başına musallat olacaklar, para teklif edecekler. Ahlaksız bir insansan yapabileceklerinin sınırı yok" diye konuştu.

'SINIFTA HOCA KOPYA VERİYOR'
Prof. Dr.Yusuf Ziya Özcan, KPSS'de ortaya çıkan kopya olayına da değinerek, "Kopyacılar bulunmazsa kimse bize güvenmez, herkes yapanın yanında kar kalıyor diye düşünür. O nedenle kopyacıları derhal bulmayız" dedi. Kopya çekmenin iki yaygın yöntemi olduğunu açıklayan Özcan, soruların ya depolardan çalındığını ya da sınıfın içinde olduğunu söyledi. "Yerel hoca, yerel talebeler, birbirlerini tanıyorlar, kapıyı kapatıyorlar, hoca soruları çözüyor, öğrencilere veriyor" diyen Özcan, kapının kapanmasına izin vermeyeceklerini, sınıflara kamera yerleştirileceğini bildirdi. Ayrıca ikamet yeri örneğin İstanbul, Ankara olan kişilerin Mardin'de, Şırnak'ta sınava girmesinin de önünü keseceklerini bildiren Prof. Dr. Özcan, "Neden ikameti İstanbul'da olan kişi Mardin'de sınava girer, ben anlamıyorum. KPSS döneminde bunların memleket aşkı mı depreşiyor?" diye konuştu.

"ADİ DEĞİL ORGANİZE İŞLER"
Tüm bunların çok ciddi sorunlar olduğunu belirten YÖK Başkanı Özcan, şunları kaydetti: "Bu çok ciddi bir sorun. Bu öğrencilerin karıştığı adi kopya çekme meselesi değil, organize! Piyasada rayiç bedeller oluşmuş. KPSS soruları 20 bin dolara, TUS 70 bin liraya satılıyor. Bunlar organize şirket işi. Siz bunun önüne geçemezseniz devletin en iyi yerleri başarısı itibariyle bunu hak etmeyen bir sürü ideolojik nedenlerle hareket eden insanlarla dolar. Ülkenin 20-30 yılını karartırsınız. Kopyaya benim isyanım bu yüzdendir. Yoksa her imtihanda üç- beş öğrenci birbirine bakar, kopya çeker, çeksinler. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da işin içine siyaset karışıp karışmadığı ilişkin ciddi endişelerim var."

sabah



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,810 µs