özür formülü | " /> özür formülü | "/>

En Sıcak Konular

İşte İsrail'in özür formülü

7 Aralık 2010 08:24 tsi
İşte İsrail'in özür formülü Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yangın diplomasisiyle başlayan yakınlaşmanın ardından Mavi Marmara krizini aşacak görüşmeler sürpriz bir şekilde dün de devam etti.

Türkiye ve İsrail arasındaki görüşmeler Cenevre'de dün de sürdü. Diplomatlar, en kritik konu olan özür formülü üzerinde çalıştı. Ankara, Türk halkından ve Mavi Marmara baskınında ölenlerden resmi olarak özür dilenmesini istiyor. İsrail ise Türk kamuoyuna ve ölenlerin yakınlarına üzüntülerini iletmeye hazır olduğunu belirtiyor

Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yangın diplomasisiyle başlayan yakınlaşmanın ardından Mavi Marmara krizini aşacak görüşmeler sürpriz bir şekilde dün de devam etti. Cenevre'de Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun görevlendirdiği BM'deki Mavi Marmara Komisyonu'ndaki Temsilcisi Yosef Ciechanover yazılı bir metin üzerindeki görüşmelerini sürdürdü. Görüşmelerin uzaması üzerine Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun, Atina'daki istikşafi görüşmeler için planlanan randevusu bir gün sonraya kaydırıldı. İki diplomat, özür-tazminat-siyasi ve askeri ilişkilerin geleceğini ele alırken, ortak bir açıklama üzerinde çalıştı. Görüşmelerin uzaması diplomasi kulislerinde olumlu olarak değerlendirildi. Ancak mutabakata varıldığı yönünde bir açıklama dün de gelmedi.

İŞTE O FORMÜL

Akşam saatlerinde SABAH'a görüşmelere ilişkin bilgi veren bir yetkili, şunları dile getirdi: "Mavi Marmara konusunda Türkiye'ye haksızlık yapıldı. Beklentimiz açık. Birileri bu işi dostça çözelim diyorsa, bu eli geri çevirmeyiz. Ancak bu beklentilerimizi değiştirmez. Şu an görüşmelerin sürüp sürmeyeceği belli değil." İki diplomatın çözüm aradığı başlıklar şöyle:
 
ÖZÜR: Görüşmelerde en kritik konuyu özür pazarlığı oluşturuyor. Türkiye, burada alçak koltuk krizinde olduğu gibi devletten devlete özür istemiyor ancak komşu bir ülkenin vatandaşlarının yaşadığı durum ile ilgili 'Dost İsrail'in' Türk kamuoyuna üzüntüsünü belirtmesini istiyor. İsrail ise iletilecek bir özrün, İsrail'in bundan sonraki adımlarına engel olmamasını, İsrail'i küçültecek bir adım atılmamasını istiyor. Bu nedenle Türk kamuoyuna ve ölenlerin yakınlarına üzüntülerini iletmeye hazır olduğunu belirtiyor.
 
TAZMİNAT: Türkiye, özellikle ölenlerin yakınları için tazminat talep ediyor. Tazminatın miktarı ve nasıl ödeneceği ele alınıyor. Ancak bu tazminat devlete değil, kişilere ödenecek. İsrail, tazminat miktarı konusunu bir pazarlık konusu yapmak istemiyor. Genel olarak ölenlerin yakınlarına tazminat ödemeyi benimsiyor.
 
BÜYÜKELÇİ: İsrail, Türkiye'nin yeni atanması kararlaştırılan Kerim Uras'ın biran önce yeni görevine başlamasını istiyor.
 
TEMSİL: İsrail, Türkiye ile siyasi ve askeri ilişkilerin geçmişte olduğu gibi sürdürülmesini istiyor. Dışişleri Müsteşarları düzeyindeki düzenli istişarelerin devam etmesi, askeri ilişkilerde işbirliğinin ve görüşmelerin sürdürülmesi görüşünde.Bu amaçla bakanların .karşılıklı ziyaretinin de tekrar başlamasınıdan yana, İlk etapta Sanayi ve Ticaret Bakanı Ben Eliezer ile Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yapacağı ziyaretler bulunuyor. Görev süresi dolmasına karşın İsrail, Ankara'daki Büyükelçisi Gabi Levy'nin görev süresini 1 yıl uzatmıştı.
 
PANEL: İki ülke arasındaki mutabakat, BM'de oluşturulan Soruşturma Panel'in de seyrini belirleyecek. İsrail, raporunu Ocak ayında sunacak. Mart ayında ise panel'in raporu ortaya çıkacak. Ancak iki ülke arasında mutabakat sağlanırsa bu raporun etkisi de azalmış olacak.

sabah



Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs