En Sıcak Konular

Yargı reformunda dev adım

7 Aralık 2010 08:13 tsi
Yargı reformunda dev adım
Meclis, yargıçlara dava baskısını ortadan kaldıracak düzenleme için harekete geçti.

Hâkim ve savcılara hukuk güvencesi geliyor

 Yargıç teminatını sağlayacak kanun teklifine göre, hâkim ve savcılar hakkında, yürüttükleri soruşturma veya baktıkları dava sonuçlanmadan tazminat davası açılamayacak. Yapılacak düzenleme, halen görülmekte olan davaları da kapsayacak.

Yargıç teminatını güvence altına almayı amaçlayan yasa teklifi dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Partili 3 milletvekili tarafından verilen teklif, hâkim ve savcılara yönelik tazminat ve dava baskısını ortadan kaldıracak önemli düzenlemeler içeriyor.

Teklifin yasalaşması halinde, hâkim ve savcılar hakkında, yürütmekte oldukları soruşturma, kovuşturma veya verdikleri kararlardan ötürü tazminat davası açılamayacak. Hâkimlerin kararlarına ilişkin şikâyetler, devlet aleyhine sayılacak ve asliye hukuk mahkemelerinde görülecek. Devlet tazminata mahkûm edilirse para cezası hâkimden istenecek. Tazminat davaları hüküm kesinleştikten sonra açılabilecek. Böylece devam eden davalarda yargıçların herhangi bir baskıya maruz kalmalarının önüne geçilecek. Yapılacak değişiklikler, henüz kesinleşmemiş ve temyiz aşamasında olan davalarda da uygulanacak. Buna göre, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen hâkimler hakkında Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nde açılan davalar da asliye hukuk mahkemesinde devlet aleyhine devam edecek.

Yargıtay'ın Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen 9 hâkime verdiği tazminat kararı sonrası tazminat tehdidi altında bırakılan yargıçların sorununa TBMM el attı. Haziran ayında Yargıtay tarafından Ergenekon terör örgütü soruşturmasını yürüten savcılar hakkında 'gözdağı' niteliğinde bir ceza verilmişti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon davası kapsamında karar veren 9 hâkimi, tutuklu sanıklardan Haberal'a bin 500'er lira tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Böylece cezaevinde bulunan binlerce hükümlü ve tutuklunun Yargıtay kararını emsal göstererek, kendilerini tutuklayan ve gözaltına alan yargıçlara dava açmasının yolu açılmıştı. Yargıtay'ın tazminat cezasını gören Ergenekon sanıkları da dava kuyruğuna girerek, 18 hakimden 468 bin lira tazminat istemişti. AK Partili vekillerden Fatih Metin, Mehmet Yılmaz Helvacıoğlu ve Veysi Kaynak'ın dün Meclis'e sunduğu kanun teklifi ise yargıçlara yönelik tazminat baskısını ortadan kaldıran düzenlemeler içeriyor.

Bu ay içinde Meclis'te görüşülmesi beklenen teklife göre hâkim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili yaptıkları işlem ve verdikleri karar nedeniyle haklarında tazminat davası açılamayacak. Söz konusu işlem ve kararlar için devlet aleyhine tazminat davası açılacak. Eğer tazminat kararı verilirse devlet, ilgili kararın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde 'görevini kötüye kullanan' hâkim ve savcıdan tahsil edecek. Yüksek mahkemelerin başkan ve üyeleri ile Yargıtay cumhuriyet başsavcısı, Danıştay başsavcısı ile HSYK ve adalet müfettişlerine açılacak tazminat davaları da bu kapsamda değerlendirilecek. Kanun teklifi, henüz kesinleşmemiş, temyiz aşamasında olan davalarda da uygulanacak. Buna göre yasa değişikliği, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kısmen bozma kararı sonrası Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nde halen devam eden 9 hakim hakkındaki davada da uygulanacak. Ancak tazminat davası, Ergenekon davasının sonuçlanması ya da kesinleşmesi sonrası karara bağlanabilecek. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nde 18 hakim aleyhinde Ergenekon sanıklarının açtığı tazminat davaları da asliye hukuk mahkemelerinde görülecek.

Teklifle ayrıca Yargıtay Kanunu'ndan Yargıtay'ın görevleri arasında sayılan 'görevden doğan tazminat davalarına' bakmak hükmü çıkarılıyor. Buna göre Yargıtay, ilk derece mahkemesi sıfatıyla tazminat davalarına bakamayacak. Devlet aleyhine açılacak tazminat davaları ilgili hakim ve savcının görev yaptığı yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılacak.

zaman

 



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,975 µs