En Sıcak Konular

''Alternatif Nobel'' ödülleri, sahiplerini buldu

6 Aralık 2010 22:32 tsi
''Alternatif Nobel'' olarak bilinen Doğru Yaşam Ödülleri'ne layık görülen Nepal, Nijerya, Brezilya ve İsrail'den insan hakları ve çevre eylemcileri, İsveç Parlamentosunda düzenlenen törenle ödüllerini aldılar.

Ödülü, Uluslararası Yeryüzü Dostları Örgütünün Nijeryalı Başkanı Nnimmo Bassey, Avustralya asıllı Brezilyalı Piskopos Erwin Kraeutler, Nepal'de yoksullukla mücadele eden Şrikrişna Upadhyay ve İsrail İnsan Hakları Tabipleri Örgütü aldı. Ödülün sahipleri ayrıca 200 bin Avro para ödülünü de paylaşacaklar.

Nijerya Çevre Hakları Eylemi'nin Başkanı olan 42 yaşındaki Bassey'in, ülkesindeki çok uluslu kurumların uygulamaları ve yol açtıkları çevre felaketine karşı duruşundan dolayı ödüle layık görüldüğü belirtilerek, Bassey'in, ülkesinde ve dünyada çevreci hareketlerin güçlendirilmesine esin kaynağı olduğu kaydedilmişti.

Katolik Piskopos Kraeutler (71) de ''Brezilya'daki yerli halkının insani ve çevresel hakları için yaşamı boyunca yaptığı çalışmalar ve Amazon ormanlarının yok olmaması için gösterdiği sonsuz çabalarından'' dolayı ödüle layık görülmüştü.

Nepal Yoksul Üreticileri Destek Faaliyetleri Örgütünü kuran 65 yaşındaki Upadhyay da ülkesindeki yoksullukla mücadele çalışmalarından dolayı ödüllendirilmişti.

Ödüle layık görülenlerden, 1988'de kurulan İsrail İnsan Hakları Tabipleri Kuruluşunun da ''İsrail ve Filistin'deki herkesin sağlık hakkı için yılmadan çalıştığı'' seyyar kliniklerle İsraillilere ve Filistinlilere sağlık hizmeti sunduğu belirtilmişti.

Doğru yaşam ödüllerini veren vakıf, İsveçli-Alman yazar Jakob von Uexkul tarafından 1980 yılında, ''insanlığın karşı karşıya olduğu sorunlara diğer insanlara örnek olacak şekilde çözüm sunanları desteklemek'' amacıyla Nobel Ödülleri Komitesi tarafından gözardı edilen çalışmaları ödüllendirmek hedefiyle kurulmuştu.



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,555 µs