En Sıcak Konular

Türk Büyükelçi'den yardım istedi

6 Aralık 2010 19:43 tsi
Katıldığı bir yarışma programında Türklere hakaret ettiği için yoğun tepkiler alan Belçika'nın Flaman Parlamento Başkanı Jan Peumans, özür dilemesine rağmen hala tehdit mailleri aldığını kaydederek Türk Büyükelçisi Murat Ersavcı'dan yardım istedi.

Bugün Flaman Parlamentosu'ndaki odasında Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı'yı ağırlayan Parlamento Başkanı Jan Peumans, Büyükelçi ile yarım saati aşan bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Flaman Bölge Milletvekilleri Fatma Pehlivan ve Güler Turan da hazır bulundu.

Görüşme çıkışında Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Büyükelçi Murat Ersavcı, Belçikalı Meclis Başkanı'nın gelinen noktadan üzüntü duyduğunu ve yazılı olarak Türk toplumundan özür dilemesine karşın tehdit edilmeye devam edildiğini kaydetti. Ersavcı şu şekilde konuştu: "Flaman Parlamentosu Başkanı Jan Peumans ile bugün yarım saati aşkın süre bir görüşme yaptım. Bu görüşmede kendisi Türkçe ve Flamanca bir özür dileme beyanında bulunduğunu, televizyon istasyonu nezdinde bir girişimde bulunduğunu, maalesef matrak bir yarışma programının hiç de istemediği bir takım sorunlara yol açtığını anlattı. Kendisinin üzüntü duyduğunu, ancak bu vesileyle Türkiye'den tehdit mesajları aldığını ve bu mesajların maksadını aştığını, bu konuda kendisine yardımcı olmamızı rica etti."

Flaman Parlamento Başkanı Jan Peumans'a Voltaire'in Türkler hakkındaki görüşünü aktardığını ifade eden Büyükelçi Ersavcı, karşılıklı olarak meselenin kapandığının altını çizdi. Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı "Ben Voltaire'in Türkler hakkında söylediği sözleri aktardım. 'Türkler yirmi değişik milleti, çok değişik dinlere mensup insanları, barış içinde bir arada yöneten bir millettir. Türkler barışta yumuşak, savaşta ve zaferde daima müşfik davranırlar.' şeklinde bir sözü var Voltaire'in. Bunu ilettim. Karşılıklı olarak meselenin kapandığını ve bundan sonraki dönemde Belçika'da başta Flaman Bölgesi'nde yaşayan Türkler olmak üzere eğitimleri ve ekonomik durumlarında nasıl iyileştirilebileceklerini ele aldık." şeklinde konuştu.

Büyükelçi Ersavcı ayrıca, Flaman Parlamentosu Başkanı Jan Peumans'ın ziyareti vesile bilerek Belçika'da yaşayan Türkler ve Türk halkından tekrar özürlerini iletmesini istediğini aktardı.

Belçika'nın Flaman Bölgesi devlet kanalı VRT'de yayınlanan bir bilgi yarışmasına katılan Flaman Parlamento Başkanın Türklere hakaret etmesi tepkilere neden oldu. Belçika medyasında da geniş yer bulan Flaman Meclis Başkanı Jan Peumans'ın hakaret olayı, Fransız düşünür Voltaire'in Yahudiler hakkında sarf ettiği bazı aşağılayıcı sözlere ilişkin bir sorunun "Flamanlar", "Yahudiler", "Türkler" olan üç yanıt şıkkından "Türkler"i seçmesi ve gülüşmelere neden olan yorum eklemesi üzerine yaşandı.

(CİHAN)



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,613 µs