En Sıcak Konular

Dünya Kupası'nda aslan payı Türklerin

6 Aralık 2010 17:42 tsi
Dünya Kupası’nın 2018 yılında Rusya’da 2022 Katar'da yapılacak olması Türk müteahhitleri sevindirdi.

Çünkü müteahhitlerimizin güçlü olduğu iki ülkenin stat yenileme ve altyapı yatırımları toplamda 100 milyar doları aşacak. Her iki ülkenin lideri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla Türk firmalarına yatırım çağrısında bulundu.

Başbakan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Medyedev ve Katar Emiri Ahmed Bin Halife'yi telefonla arayarak tebriklerini iletti. Telefon konuşmasında ağırlıklı olarak organizasyonlar için yapılacak büyük ölçekli yatırımlar konuşuldu. Her iki lider de Türk şirketlerinin ülkeleri için önemli olduğuna vurgu yaptı.

Başbakan Erdoğan, Medyedev'e Rusya'nın örnek bir organizasyon gerçekleştireceğinden emin olduğunu söylerken, Katar Emiri Halife, 'Bu süreçte Türk firmalarının altyapı konusunda en büyük destekçimiz olacağına inanıyoruz' dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan DEİK Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin, Türk inşaat firmalarının Rusya'da hakimiyeti olduğunu ifade ederek, “Bu nedenle Dünya Kupası ile oluşacak dev pazarda büyük potansiyelimiz olduğunu, yüzde 35 pay alacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Tefken Holding Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir ise, Katar Uluslararası İşlerden Sorumlu Bakanı Al-Attiah Türk firmalarını ok beğendiğini ifade etti.

Türk şirketleri her iki pazarda da son derece iddialı. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) verilerine göre Rusya'da 44, Katar'da 13 Türk şirketi faaliyette. Bu şirketler arasında Baytur, Akfen, Yüksel İnşaat, Enka ve Gama bulunuyor.

ASLAN PAYI BDT'YE GİTTİ

Son 37 yıla bakıldığında Türk inşaat şirketlerinin 150 milyar dolarlık yatırımında aslan payı yüzde 45'le Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine giderken, ülke bazında ise lider açık arayla Rusya oldu. Buna göre Rusya 37 yılda 31.6 milyar dolarlık Türk inşaat yatırımına ev sahipliği yaptı. Son yılların yükselen yıldızı Katar ise Rusya'nın gerisinde kalsa da 37 yılda 6.1 milyar dolarlık Türk yatırımı çekti.

TELEKOM ARENA REFERANS

İstanbul'daki Türk Telekom Arena Spor Kompleksi ve Ukrayna’nın Shaktar statları stadyum yatırımı konusunda Türk şirketleri için dünya çapında referans oldu.

Rusya ve Katar’da Türkiye'nin en büyük rakibinin Çin olması bekleniyor. (ntvmsnbc)



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,779 µs