En Sıcak Konular

Mutteki: Nükleer silahlar hiçbir sorunu çözmüyor

6 Aralık 2010 17:10 tsi
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças, Atina'da İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüştü. Cumhurbaşkanı Karolos Papulyası ziyaret ederek güne başlayan Muttaki, bugün ve yarın Yunanistan'ın başkenti Atina'da temaslarda bulunacak.

Yunan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças ve mevkidaşı Mutteki, bugün yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmeden sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bölgesel, küresel ve farklı alanlarda ikili ekonomik işbirliğini geliştirme konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Druças, "Yunanistan, nükleer program konusundaki görüş ayrılıklarının barışçıl yollardan çözümüne büyük değer veriyor." dedi. Druças, Yunanistan'ın, bugün İran'la Cenevre'de başlayan müzakereleri ve diyalogu desteklediğini belirtti. Yunan bakan, Atina'nın diyalogdan başka her tip çözüm arayışını reddettiğini ifade etti.

İranlı mevkidaşına nükleer program konusunda ne önerdiğine ilişkin bir soru üzerine Druças, öneri ve tavsiye gerekmediğini belirtti ve ekledi: "Yunanistan, bütün tarafları cesaretlendiriyor. Fırsatı değerlendirmelerini ve en iyi çabayı göstererek bir çözüme ulaşılmasını, bunun da bölgenin istikrar ve barışı için bir güvence olacağını düşünüyor."

Mutteki de iki ülke arasında ekonomik işbirliğine vurgu yaptığı açıklamasında, "Yunanistan, Avrupa'ya enerji taşınması konusunda çok önemli bir enerji kavşağı olabilir." dedi. Mutteki, iki ülke arasındaki karşılıklı güvenin ilişkilerin geliştirilmesi için en önemli kalkınma unsuru olduğunu" söyledi.

İran Dışişleri Bakanı, "Yunanistan, Avrupa ailesinin çok önemli bir ülkesidir. AB'nin dış politikasının geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynayabilir." dedi. İranlı bakan nükleer program konusunda "Nükleer silahlar hiçbir sorunu çözmüyor ve sadece yıkıma neden oluyor. Güvenlik için en iyi garanti, nükleer silahsızlanmadır." ifadelerini kullandı.

Mutteki, bugün başlayan müzakereler konusunda ise umutlu konuştu: "İyi bir havada başlayacak ki bütün taraflar için olumlu bir çerçeveye ulaşsın."

PAPULYAS: YENİ BİR SAVAŞ İSTEMİYORUZ

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Atina'da temaslarda bulunan Mutteki'yi kabul etti. Dışişleri bakanı olduğu dönemde İran'ı çok defa ziyaret ettiğini ve iyi ilişkiler geliştirdiklerini söyleyen Papulyas, her iki ülkenin de çok eski tarihi geçmişinin dünyaya çok şeyler kattığını belirtti.

"Nükleer program nedeniyle mevcut durumdan endişe ediyoruz." diyen Papulyas, şunları söyledi: "Yunanistan müzakerelerden yana. Başka her tip çözümü reddediyor. AB'de bu yönde çabalar yapıyor. Başka yeni bir savaş düşünemeyiz. Bütün dünya ve AM için büyük bir yıkım olur. Özellikle çok yakın olan bizim için."

Mutteki de yaptığı konuşmada, İran ve Yunanistan dostluğunun çok eskilere dayandığını ve hem İran hem de Yunanistan'ın tarihi süreçte çok dünya için önemli ülkeler olduğunu söyledi.

Muttaki, son 30 yılda iki ülkenin yapıcı ilişkiler geliştirdiğini kaydetti. İran Dışişleri Bakanı Muttrki, Papulyas'ın nükleer program ile ilgili sözlerine kameralar önünde herhangi bir cevap vermedi.

(CİHAN)



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs