En Sıcak Konular

Haydarpaşa yangınında yeni gelişme

6 Aralık 2010 15:55 tsi
Haydarpaşa yangınında yeni gelişme
Haydarpaşa Garı'nda iyileştirme çalışmaları sırasında çıkan yangının ön raporu açıklandı.

Tarihi Haydarpaşa Garı'nda süren iyileştirme ve izolasyon çalışmaları sırasında çatıda çıkan yangına ilişkin hazırlanan ön raporda, yangının elektrik dağıtım noktasından çıktığı kanaatine varıldı.

Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı raporda, çatı onarımı için Kadıköy Belediyesi Koruma ve Uygulama Denetleme Bürosu ileİstanbul5 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na müracaat edildiği ve tadilat izninin verildiği belirtildi. İşin en düşük teklif veren İFORT Grubu'na verildiği, 2 Kasım'da yer teslimi yapıldığı ve 25 Kasım'da işin biteceğine dair tutanak tutulduğu aktarılan raporda, kullanılan malzemenin yönetmeliklere uygun olarak yangına tepki bakımından asgari olan standardı karşıladığı, malzemelerin teknik ve amacına uygun olduğunun anlaşıldığı ifade edildi.

Raporda firmanın ortağı Hüseyin Kabaoğlu başta olmak üzere çalışanların ifadelerine de başvuruldu. İfadelere göre yangının çıktığı gün, 'kalan malzemelerini almak üzere 09.00 sıralarında çatıya çıktıkları, malzemelerin toplanması sırasında kalorifer borusundan olan su akıntısını fark ettikleri, kendi imkanları ile onaramayınca firma sahibinin tesisatçı ustası Orhan Turit'i telefonla çağırdığı, işçi Hüseyin Doğan tarafından da ağzı kesilen pet şişeyle zeminde gölgelenen suyun boşaltılmaya çalışıldığı, su borusunun onarımı esnasında usta Zafer Ateş'in kendisine göre tespit ettiği eksiklikleri gidermek için pencere kenarlarına köpük sıkmak suretiyle çalıştığı, Orhan Turit'in ikazı üzerine Hüseyin Kaboğlu'nun o esnada bölgede bulunan Taşınmaz Mallar Müdür Yardımcısı Suavi Güray'dan elektrik şalterinin yerini öğrenip elektriği şalterden kestiği, Orhan Turit'in daha sonra manuel pafta ile diş aç suretiyle rekor bağlayıp akıntıyı gidererek saat 13.300 civarında binadan ayrıldığı, saat 14.400 civarında ise Hüseyin Kaboğlu'nun şalterden elektriği vererek saat 14.46'da binayı terk ettiği, işçiler Zafer Ateş ve Hüseyin Doğan'ın da malzemelerin bir kısmını giriş kapısına indirerek saat 14.54'de binadan ayrıldıkları' anlaşıldı.

Ayrıca aynı kişiler olay günü çatıda bulundukları süre içerisinde ateş yakmayı gerektirecek alevli bir çalışmada bulunmadıklarını beyan etti. Görgü tanıklarının ifadeleri ve kamera kayıtlarına göre saat 15.10 sıralarında çatıda koyu bir dumanın çıkmaya başladığı ifade edildi. Saat 15.15 gibi de çatının kuzey kulesi ile küçük kule arasında alevlerin görülmeye başlandığı belirlendi.

Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın raporuna göre yangının çıkış sebebi üzerindeki ihtimallerin değerlendirildiği, yangının oval kuleye 6 metre mesafedeki elektrik tesisatlarının birleştiği elektrik buğatının olduğu yerden başladığı kanaatine varıldı. Yangının başladığı tahmin edilen buğat, buğat kapağı ve kablo izalasyonlarının yanarak bakır tellerin açığa çıktığı görüldü. Ayrıca bu buğat veyangınalevlerinin ilk görüldüğü batı cihetindeki izalasyon malzemesinin tamamen yandığı, doğu cihetindeki bölme zemindeki izalasyon malzemesinin ise yanmadığı gözlendi.

Tespitler doğrultusunda yangının elektrik buğatının bulunduğu yerden başlayıp zeminde serili eski ve yeni kaplanmış yalıtım malzemelerinin tutuşması suretiyle buğata 3.85 metre batı cihetindeki zeminde bulunan ahşap merdiveni tutuşturup yangının alevlenerek büyümesine ve yayılmasına sebep olduğu kanaatine varıldı.

Çatının yanan bölümleri üzerinde yapılan incelemelerde ise yangının başladığı tahmin edilen bölgede, zemindeki izalasyon malzemesi ile civarda bulunan ahşap ve diğer malzemenin başka yerlerdeki malzemelere göre çok daha yoğun yanarak hasarlandığı tespit edildi. Kamera görüntülerinde ilk alevin çıktığı kuzey-batıdaki büyük kule ile küçük kule arasındaki bölgede yanmış halde klima soğutma ünitesinin yer aldığı belirlendi. Raporda, olayla ilgili inceleme ve soruşturmanın devam ettiği, kesin neticenin nihai raporda belirtileceği kaydedildi.

CİHAN



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,315 µs