En Sıcak Konular

Hastanelerde sıra çilesine son

6 Aralık 2010 14:59 tsi
Hastanelerde yeni dönem başlıyor. Artık muayene için hastanelerde "sıra sırası"na girme derdi ortadan kalkacak.

Randevulu sistemle hastaneye gitmeden telefonla sıra alınarak hem zaman kaybının önüne geçilecek hem de hastanelerdeki yığılmalar engellenecek. Yurt genelinde devreye sokulacak randevu alma merkezi sisteminin numarası ise "Alo 182" olacak.

ŞUBAT AYINDA YURT GENELİNDE

Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre merkezi hastane randevu sistemi (MHRS) halen 10 ilde pilot olarak uygulanıyor. İlk olarak Erzurum ve Kayseri illerinde uygulamaya konulan sistem, bu yılın haziran ayında Yalova'da, temmuz ayından itibaren de Eskişehir, Bilecik, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Sakarya ve Tekirdağ illerinde uygulamaya konuldu. Sağlık Bakanlığı, başarı sağlanan sistemi, şubat ayından itibaren ülke genelinde devreye sokma kararı aldı. Devlet hastanelerinde muayene olmak isteyen vatandaşlar, bir de hastanede sıra sırasına girme derdinden kurtulacak. Telefonla Alo 182'yi arayarak randevunun yerini, gününü ve saatini belirleyecek olan vatandaşlar, kısa bir süre önce giderek diğer işlemlerini yaptıracak ve vaktinde muayenesine girecek.

CANLI OPERATÖRLER

Alo 182 hattı, telesekreterle değil, canlı operatörlerle işletilecek. Telefon açanların karşısına görevliler bizzat çıkarak, uygun servis, doktor, gün ve saati karşılıklı belirleyecek. Servis, 7 gün 24 saat hizmette olacak. Böylece, telesekreterle mücadelenin ve istenmeyen durumun da önüne geçilmiş olacak. Çağrı merkezini aramanın maliyetinin de Türkiye'nin her yerinden en fazla 50 kuruş olacağı belirtiliyor.

GÜNDE 200 BİN KİŞİ BİRİKİYOR

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, sistemin ülke geneline yaygınlaştırılmasıyla birlikte devlet hastanelerinde günlük ortalama 200 bin hastanın hastane kapılarında ve poliklinik önlerinde birikmeden, randevu saati geldiğinde muayenesini olabileceğini belirtiyor. Bu sistem için hastanelerin çalışma sürelerinin yüzde 75'i randevuya açık olacak. Kalan sürede de kontrol ve tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi yapılacak.

MAĞDURİYET DE BİTECEK, ZAMAN KAYBI DA

Uygulamayla, sağlıkta hızlı ve kaliteli bir hizmetin oluşması amaçlanıyor. Sıra konusunda mağduriyet yaşanmasını da önleyecek sistemle, vakit kaybının önüne geçilmiş olacak. Sağlık Bakanlığı'na bağlı 2 ve 3. basamak hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde kullanılacak çağrı merkeziyle şu hedeflere ulaşılması planlanıyor:

- Hastanelerde işgücü ve teçhizat kullanımının etkin ve verimli planlanması sağlanacak. Daha iyi bir kaynak planlanmasıyla kuyruklar azaltılarak vatandaş ve hasta memnuniyeti artırılacak

- Hastanelerde kaynak kullanımı ve dağıtımı ölçüelerek, sağlık hizmetleri sunumunun, verim ve kalitesi yükseltilecek.

- MHRS verileri, sağlık politikalarının geliştirilmesine de yardımcı olacak.

EĞİTİMLİ OPERATÖRLER

Halen pilot olarak illerde görev yapan ve şubat ayında 5 bin olacağı belirtilen operatörler, özellikle sağlık meslek lisesi mezunlarından seçiliyor ve özel eğitime tabi tutuluyor. Hastalığının nedenini ve gideceği doktoru tam olarak bilemeyen vatandaşlar için de bir doktor görevlendirilmesi öngörülüyor. Sistemde SMS, internet gibi erişim kanalları, suistimal endişesiyle şimdilik kullanıma açılmadı. Ancak elektronik kimlik kartının çıkmasıyla birlikte, internet üzerinden randevu alma sisteminin de önümüzdeki yıllarda devreye sokulması planlanıyor.

RANDEVU ALMAK İÇİN:

- Ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından 182 numaralı Sağlık Bakanlığı MHRS Çağrı Merkezi aranacak.

- Vatandaş, telefona çıkacak canlı operatöre T.C. Kimlik Numarasını verecek ve Asistan vatandaşın bilgilerini doğrulayacak.

- Vatandaş, bulunduğu ildeki hangi hastane, poliklinik ve hekime gideceğini asistana bildirecek. Asistan da uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa iletecek.

- Vatandaş, seçimini yaparak randevusunu alacak ve o gün gerekli işlemler için yarım saat öncesinden randevu yerine gidecek.

RANDEVUNUN İPTALİ İÇİN:

- Ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından 182 numaralı MHRS Çağrı Merkezi aranacak.

- Vatandaş, TC kimlik numarasını telefona çıkacak canlı operatöre bildirecek.

- Vatandaş, iptalini istediği randevusunun, tarih ve zamanını asistana iletecek. Asistan gerekli işlemi yaparak randevuyu iptal edecek.

 



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,258 µs