En Sıcak Konular

Tiryakiler dikkat! Sigara polisi geliyor

6 Aralık 2010 12:54 tsi
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer'den önemli açıklamalar...

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Sağlık Bakanlığı'nın sigara içmeyenleri mağdur etmeyecek bir kapalı alan tanımı yapma hazırlığında olduğunu, bu çalışmalar kapsamında Avrupa'da olduğu gibi sigara ile mücadelede gönüllü ''Sigara Polislerinin'' devreye sokulmasının da bulunduğunu bildirdi.

4. Prevantif Onkoloji Sempozyumuna katılmak üzere Antalya'ya gelen Murat Tuncer yaptığı açıklamada, kapalı alanda sigara denetiminin etkili sürdürülmesi için gönüllü sigara polislerinin devreye sokulabileceğini söyledi.

Bu konuda Avrupa'da yapılan çalışmalara dikkati çeken Murat Tuncer, ''Bir çok Avrupa ülkesinde sigara polisleri var. Aynen gönüllü trafik müfettişleri gibi. Fotoğrafını çekip gönderirseniz cezası kesilecek. Böyle bir çalışma gündemde. Birçok Avrupa ülkesinde bu var'' diye konuştu.

Tuncer, kapalı alanda sigara yasağının uygulanması konusunda istismarlar olduğuna da işaret etti. Kapalı alan tanımının mimari olarak bir yerin açık mı, kapalı mı olduğu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Tuncer, ''Burada düşünülen şey nerede sigara içilirse başkasına zarar verebilir, nerede içilirse başkasına zararı azaltılabilirdir. Benim burada kişisel görüşüm şudur: Orta boy insanın boyu yüksekliğindeki bir tek duvarın olması o alanı kapalı yapar'' dedi.

Alanı çevreleyen 135-150 santim yüksekliğindeki duvarın bile bulunulan yeri ''kapalı alan'' yapacağını vurgulayan Tuncer, şöyle konuştu:

''Tartıştığımız şey bir katliamı sonlandırmaktır. Efendim bu da olur mu, olmaz mı konusunu tartışmanın mantığı yok. Böyle bir duvarın kenarında içilen sigara o duvarın kenarında duran başka kişiye zarar verir. Bu bilimsel olarak gösterilmiştir, demek ki bu kapalı alandır. Bir duvar olması yeterlidir bence. Ben kişisel olarak bir düzenleme öneririm, ama Sağlık Bakanlığı nasıl bir kapalı alan tarifi yapacak? Aslında bunun üzerinde bir çalışma yapılıyor. Sigara içmeyenleri mağdur etmeyecek bir kapalı alan tanımı yapılacaktır.''

İş yerlerinin kanunu ihlal edecek çıkış noktası aradığına da değinen Murat Tuncer, sağlığa gelecek zararın hiçbir şeyle kıyas kabul etmeyeceğini de vurguladı. Yapılan ekonomik analizlerin buna uygun işletmelerin zarar değil kar ettiğini gösterdiğine dikkati çeken Tuncer, ''17 milyon sigara içen varsa, 35 milyon da içmeyen var. Bu konuda tartışmayı kapalı alanları gevşetme yönünde yapmak bana manasız geliyor, çünkü bir katliam yaşanıyor. Her gün 300 kişiyi sigaraya bağlı nedenlerle kaybediyoruz'' dedi.

Kapalı alanda sigara denetimlerinin belediyelerden alınıp valilik ve kaymakamlıklara verilmesinin hatırlatılması üzerine de Tuncer, şunları söyledi:

''Kapalı alanda sigara denetimlerinde kesilen cezaların yüzde 15-20'si takip edilebilir halde. Diğerleri bazı nedenlerle takip edilemiyor. Sayın Başbakanımızın bu konuya destek vermesi bizim en büyük şansımız. Bu işin valiliklere verilmesiyle denetimlerin kolay geleceğini ve daha net olacağını düşünüyoruz. O ilin valisinin görevi olacak, yapmazsa kanunen suç işlemiş olacak, ama belediyeler farklı kaygılarla yapamayabiliyor.''

 



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,674 µs