En Sıcak Konular

Sosyal fobiyle yüzleşin

6 Aralık 2010 12:03 tsi
Kişinin sosyal hayatında birçok olumsuzluklara neden olan 'sosyal fobi' nasıl atlatılır?

Sosyal fobi nedir ?

Günümüzde en sık rastlanılan sorunlardan bir tanesi de sosyal fobidir. Özellikle kişinin toplum içerisinde rutin yapması gereken işlerde , otorite karşısında yada biriyle tanıştığında yanlış bir davranışta bulunacağına , eleştirileceğine veya utanacağına dair olumsuz düşüncelerin hakim olduğu yoğun korku ve kaygılardan oluşmaktadır. Toplumda kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmekle birlikte yaşanılan bu korku ve kaygılara çeşitli belirtiler de eşlik etmektedir.

Sosyal fobinin belirtileri

Bunlar öncelikle zihinde başlamakta beraberinde fiziksel birtakım belirtileri getirmekte ve kişinin davranışlarına yansımaktadır. Örneğin kişide bir topluluk karşısında konuşma yapacağı , yemek yiyeceği ya da yazı yazacağı zaman herkes bana bakacak , rezil olacağım çok beceriksizim , yapamayacağım gibi düşünceler hakim olur.

Kişinin özgüveni zayıflar ve kendini değersiz hisseder. Bir süre bu olumsuz duygu ve düşüncelere fizyolojik birtakım belirtilerde eklenir. Bunlar kişiye yüz kızarması , el ve ayak titremesi , hızlı bir şekilde kalp çarpması şeklinde başlar çünkü beyindeki düşünceler vücut diline bu şekilde yansımaktadır.

Tüm bu sıkıntıları yaşayan birey bir süre sonra toplumda aktif rol oynayamaz hale gelir ve kaçınma davranışında bulunarak kendini rahatlatmaya çalışır. Ancak bu durum kişiye oldukça büyük zararlar vermektedir. Çünkü kişi bu durumu yaşamamak için iş , aile ve sosyal yaşamını kısıtlayıp bir süre sonra günlük yapması gereken işlerini yapamaz hale gelir.

Ancak birçok kişi bu durumun bir rahatsızlık olduğunun farkında bile değildir. Çünkü kişilikle ilgili çekingen bir yapıya sahip olduğunu zannetmektedir. Halbuki sosyal fobi tedavi edilebilen psikolojik bir rahatsızlıktır.

Sosyal fobinin nedenleri

Özellikle çocukluk çağında ailenin çocuğa olan yaklaşımı ve tutumu çok önemlidir. Çünkü aile tarafından aşırı baskı gören fiziksel veya sözlü şiddete maruz kalan çocuklarda yetişkin bir birey oldukları zaman sosyal fobi gelişebiliyor.

Yine aynı şekilde ailenin çocuğa aşırı korumacı bir şekilde davranması onun yerine karar vermesi bireyin özgürleşmesine izin vermemesi çocuğu pasif ve çekingen hale getirir. Bunun yanı sıra çevrenin yani kişinin geçmişte yaşadığı birtakım duygusal yaralanmaların ve genetik faktörlerinde büyük etkiye sahip olduğunu unutmamak gerekir.

Yapılması gerekenler

Sosyal fobiilaçve psikoterapi ile aşılabilecek nitelikte bir psikolojik rahatsızlık olmakla birlikte problemden çok çözüme odaklanmak gerekir. Kişinin kendisiyle ilgili düşüncelerini değiştirmeye yönelik bilişsel davranışçı terapi , kişinin korkularıyla yüzleşmesini sağlayan maruz bırakma , ikili ilişkilerde aktif rol almayı sağlayan sosyal beceri eğitimi gibi çeşitli yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir. Sağlıcakla…

Psikolog Ayşe ERCE

samanyoluhaber



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,324 µs