En Sıcak Konular

Sultanahmet'in zemini değişiyor...

6 Aralık 2010 10:56 tsi
Sultanahmet Meydanı'nın zemini özel kesim granit taşlarla yenileniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin kararıyla yayalaştırılan Sultanahmet Meydanı'nın zemini özel kesim granit taşlarla yenileniyor.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in, yenileme çalışmasına ilişkin Sultanahmet Meydanı yayalaştırılması çalışması, UKOME kararı doğrultusunda bu yaz başında gerçekleştirilerek, otobüs, kamyon ve kamyonetlerden arındırıldı ve meydanın zemininin değiştirilmesi çalışması başlatıldı.

''Sultanahmet Meydanı'nda 50 metrekarelik bir alanda 8 farklı zamanda yapılmış 8 ayrı malzeme vardı. Bunların kendi aralarında uyumu da yoktu'' diyen Demir, bölgede büyük sıkıntı olduğunu, üst Laleli'de İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle yürüttükleri zemin sağlıklaştırma çalışmasını Sultanahmet Meydanı'nda da yapmak için Ajansa götürdükleri teklifin kabul edildiğini belirtti.

Demir, hazırladıkları projeyi hem Büyükşehir Belediyesine hem de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunduklarını ve Kurul tarafından yapılan 6 revizenin ardından proje istenilen düzeye gelince ihalenin yapılarak uygulama çalışmasına başlandığını bildirdi.

Meydanda doğal granit malzeme kullanıldığını belirten Demir, şu bilgileri verdi:

''Uygulama At Meydanı'nı çevreliyor. Dikili taşların etrafından dolaşan ve Ayasofya ile Sultanahmet Meydanı arasındaki bölge ile havuzun olduğu alanın yeniden yapılandırılması ve Sultanahmet Camisi'nin kıble tarafından Kabasakal Caddesi'nin sonuna kadar olan alanı kapsıyor. Bizim tarihi yarımadanın hemen hemen her tarafında eskiden doğal Arnavut kaldırımları vardı. O günün şartlarına göre kesimi ve yürüme konforu çok rahat olmayan bu Arnavut kaldırımlarında araçların seyretmesinde de biraz sıkıntı vardı. Biz de granitleri tamburdan geçirerek biraz ona benzetiyoruz. Ama yürüyüş konforu son derece güzel. Yaya yolunda, tretuvarlarda 10 santimetre kalınlığında ve 15'e 30 santimetre ebadında, araçların geçebileceği alanlarda da yine 10 santimetre kalınlığında ve 10'a 20 ve 10'a 10 santimetre ebatlarında granitler kullanılıyor. Bittiğinde her şeyiyle uyum içinde mükemmel bir üst yapıya sahip olacak. Umut ediyorum ki 5 ay içinde turizm sezonunun tam açılacağı döneme Sultanahmet Meydanı etrafındaki muhteşem tarihi eserlerle uyumlu hale getirilecek.''

PROJE MALİYETİ 7 MİLYON TL

Demir, proje maliyetinin 7 milyon TL olduğunu ve maliyetin İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı tarafından karşılandığını söyledi.

Proje dışında kalan Mehmet Akif Parkı'ndaki havuz ve anfi tiyatronun olduğu alanla ilgili de çalışma yapıldığını ve mevcut ihaleye eklenmek suretiyle alanı genişleteceklerini ifade eden Demir, ''Sultanahmet'e yapılan bu projenin bütün detaylarını Sayın Başbakanımız takip ediyor ve çok da önemsiyor. Umut ediyorum öngördüğümüz sürede İstanbul'a ve tarihi yarımadaya yakışır bir zemin düzenlemesi gerçekleşecek'' dedi.

Demir, çalışma kapsamında meydanda bulunan Örme Sütun'un statiğinde ve yer yer bazı bölgelerinde sıkıntılar bulunduğunu, çalışma kapsamında kurul gözetiminde bu sütunun da konsolide edileceğini belirtti.

Örme Sütun'da zaman içinde aşınmadan kaynaklanan eksik kısımların tamamlanacağını ve üzerindeki kirliliğin temizleneceğini ifade eden Demir, böylece dünya miras listesinde yer alan anıtın yaşatılmasının amaçlandığını söyledi.

 



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,440 µs