En Sıcak Konular

Bilge Köyü yetimleri açlık sınavında!

6 Aralık 2010 10:40 tsi
44 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı Bilge Köyü katliamının ardından, öksüz ve yetim kalan 61 çocuk, şimdi de açlıkla mücadele ediyor. Bilge Köyü Çelebi, öksüz ve yetim kalan çocukların dramını anlattı.

Tüm Türkiye’yi dehşete düşüren, 44 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı Bilge Köyü katliamının üzerinden tam 20 ay geçti. Mardin’in Mazıdağı İlçesi’ne bağlı köyde vahşeti yaşayan öksüz ve yetim 61 çocuk, şimdi de açlık sınavı veriyor. Katliamda 5 yaşındaki kızını, eşini, 4 kardeşini, 3 yengesini kaybeden Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi, “Durumumuz kötü. Çocuklar açlıkla mücadele ediyorlar. Devlet 5 aydır yiyecek yardımını kesti. Anne-babası olmayan bu çocukları iyi şartlarda büyütmek istiyoruz. Onlara olayları unutturmaya çalışıyoruz, ama şu an onlara yiyecek bulma telaşındayız. Çünkü yiyecek bulmakta zorlanıyoruz” diye konuşuyor.

Devletin şu an hane başına 450 TL yardım yaptığını ifade eden Çelebi, “Ailede 18 çocuk da olsa bu kadar yardım yapılıyor. Köyde 18 hane, 61 çocuk var. Elbette bu para yetmiyor. Devlet baba üzerimizden elini çektikten sonra bizbize kaldık. Şu an 15-16 ya şındaki kızlar, kardeşlerine yemek yapmaya çalışıyorlar. Katillerin ailesi lojmana yerleştirilip onlara yiyecek yardımı yapılırken, bu çocuklar açlıkla mücadele ediyor. Hâlâ aralarında olaya katılan 5 katil var. Bu işi hep birlikte yaptılar ama şimdi devletten yardım alıyorlar. Bu olaydan sonra hem öksüz hem de yetim kalan çocuklar ise süt içemiyor, et yiyemiyorlar” diyor ve ekliyor: “Kızılay iki kez yardım yaptı. Onlara şükran borçluyuz. Her çocuk başına birer paket yolladılar. Yardım için tekrar başvuracağım. Elimizden başka bir şey gelmiyor. Bu çocukların anne ve babaları yok. Olayda 5 yaşındaki kızımı, eşimi kaybettim. İnsan kendi ciğeri yandıktan sonra bu acıyı daha iyi anlıyor. Ben bu çocuklara daha iyi şartlarda bakmak istiyorum. Onlar için hayatımdan vazgeçtim, çocuklar için ne gerekiyorsa yapacağım.”

Öte yandan Mardin’de Kadın ve Çocuk Kenti kurma projesini gerçekleştirmek için kolları sıvayan ve geçtiğimiz aylarda Bilge Köyü’ne gönüllü olarak giden iletişim uzmanı Asuman İlek ise “Orada büyük bir insanlık dramı var. Çocuklar çok pis bir ortamda yaşıyor, hijyen yok. En önemlisi açlar, ekmek dahi bulmakta güçlük çekiyorlar. Çocuklar vahşeti yaşadıklarından hırçınlar, psikolojileri bozuk. Hem acıyla hem de kimsesizlikle ve eğitimsizlikle başbaşalar. Üzerinde çalıştığımız Kadın ve Çocuk Kenti projesini Mardin, İzmir, Mersin ve Antalya’da gerçekleştirmek istiyoruz. Bu kapsamda işadamları, futbolcular ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyoruz. Çocuklar burada hem gerekli eğitimi alacak hem de tüm ihtiyaçları karşılanacak. Devlet acilen bu çocuklara sahip çıkmalı, projeye destek verilmeli” diye konuşuyor.

‘Şükrü ve Asuman, bu saatten sonra asla bir araya gelemez’

Muhtar Çelebi, yeğeni Asuman’dan boşanmak zorunda kalan Şükrü Çelebi için de “Bu saatten sonra bir araya gelmeleri mümkün değil. Bizim örf ve adetlerimize uymaz. Şükrü olaydan 45 gün önce iki yerden silah almış, olayı biliyordu. Bize söyleseydi bu kadar kişi ölmezdi. Son pişmanlık fayda etmez. Hem bizi vurdular hem de çamur atıyorlar. Doğmamış çocuktan intikam aldığımızı söylüyorlar, bu mümkün olabilir mi? Onlar caniyse, biz de mi caniyiz?” diyerek tepki gösteriyor.

Mazıdağı Vakfı: Kaynağımız tükendiği için yardımı kestik

Mazıdağı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri, “Başbakanlık’tan gelen ödenekle, 15 ay boyunca her iki tarafa da yardımlar yapıldı. Ancak 15 ay sonrasında kaynağımız tükendi, bu nedenle yardımları kesmek zorunda kaldık” şeklinde konuşuyor.

Projeyi önümüzdeki günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da aktaracaklarını belirten İlek, “CHP ya da AK Parti önemli değil, el ele bir şeyler yapılmalı. Projeyi Başbakanlık’a da ileteceğiz. 40 yıl sonra bu çocukların da aynı şiddeti uygulamayacaklarını kim garanti edebilir?” diye soruyor. Projede yer alan psikolog Arzu Özdoğanoğlu da “Amacımız, çocukların orada insanca yaşayabilecekleri, kendi kültürleriyle büyüyebilecekleri bir yapı oluşturmak. Oraya beş ev yapılsa yeter. Bu çocuklara sevgi ve eğitim verilirse, dünyaları değişebilir” diyor.

Habertürk



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,284 µs