En Sıcak Konular

Canan'ı öldüren kurşun askerin silahından

6 Aralık 2010 10:10 tsi
Canan'ı öldüren kurşun askerin silahından Bir Albay, bir Astsubay bir subay ve iki er hakkında 2 ila 6 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.

VAN'ın Kurubaş köyünde dedesinin mezarını ziyarete giderken köy yakınındaki Hacı Bekir kışlasından geldiği iddia edilen kurşunla hayatını yitiren 16 yaşındaki Canan Saldık'ın ölüm nedeni belirlendi. Yapılan soruşturma kapsamında Canan'a isabet eden kurşunun asker silahından çıktığı belirtildi.

Olay, 21 Temmuz 2010 tarihinde Van merkeze bağlı Kurubaş köyünde saat 16.00 sıralarında meydana gelmişti. Annesi ve kardeşleriyle birlikte Kurubaş köyündeki teyzesinin evine giden 16 yaşındaki C.S, bir süre bahçede oturup ailesi ile zaman geçirdikten sonra dedesinin mezarını ziyaret etmek istedi. Kucağındaki kardeşi ile birlikte ayağa kalkmak isteyen C.S, ensesinin sağ bölümüne isabet eden kurşunla yere yağıldı. Annesi, teyzesi ve yakında bulunan dayısı tarafından Van İpekyolu Devlet Hastanesi'ne buradandan da Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne kaldırılmıştı. Hastanede ameliyata alınan C.S, doktorların müdahalesine rağmen, hayatını kaybetmişti. Olay üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından gerekli soruşturma başlatılmıştı.

Otopsi Tutanağı"nda Canan'ın ölümüne beynine isabet eden 3,2 cm uzunluğunda mermi çekirdeğinin neden olduğu belirtilmişti. Canan'a isabet eden kurşunun yanı sıra bir başka kurşun da olay yerinin yaklaşık 500 metre uzağında bulunan Eyüp Ürk isimli bir köylünün camına isabet etmişti.

Olayın ardından Van Askeri Mahkemesi'nde açılan davada bir Albay, bir Astsubay bir subay ve iki er hakkında 2 ila 6 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası isteniyor. Dava dosyasındaki bilirkişi raporunda Canan'ı öldüren kurşunların hareketli zırhlı aracın üzerinden atıldığı tespit edilirken, atış alanının bu tarz eğitim atışlarına uygun olmadığı belirtildi.

Dava dosyasındaki rapora göre Canan haraketli zırhlı aracın üzerinden açılan ateşle öldürüldüğü tespit edilirken, zırhlı araçtran ateş etme eğitimi verilen atış alanının bu eğitime uygun olmadığı ifade edildi. Olayla ilgili yargılanan 5 asker hakkında 'Görevi kötüye kullanma' ve 'görevi ihmalden ölüme sebebiyet verme' suçlarından 2 ila 6 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Görülen davada kurşunu atan 2 asker önce tutuklandı, ardından asker olmaları nedeniyle tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.

Saldık ailesinin avukatları İsmail Say ve Mehmet Ali Şen olayda birçok ihmalin olduğunu ifade ederek bu ihmallerin dava dosyasındaki raporlara da yansıdığını kaydetti. Avukatlar Van Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın karar aşamasında olduğunu da söyledi.



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,124 µs