En Sıcak Konular

Gergin Kongre ziyareti

6 Aralık 2010 09:45 tsi
Gergin Kongre ziyareti Dışişleri Bakanı'nın ABD ziyaretinden notlar...

İlginç bir şekilde ikidir Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Washington ziyaretleri hesapta olmayan olaylar nedeniyle beklenildiğinden çok farklı gündemler tarafından belirleniyor. Bu sefer WikiLeaks belgelerinin internete düştüğü gün başladı ziyaret. Bundan önceki ziyaret Mavi Marmara trajedisinin yaşandığı gün gerçekleşmişti. Ortak nokta? Her iki kriz esnasında da Amerikan yönetimi zor durumda kaldı. Üstünlük Türkiye'ye geçti. Türkiye her iki krizde de haklı bir kızgınlık içindeydi. Endişeleri dile getirmek ve WikiLeaks örneğinde gördüğümüz üzere "Amerika'nın mahcubiyetini ve özürlerini" ifade etmesi görüşmelere damgayı vurdu.

...Lizbon'daki NATO zirvesinin iyi geçmiş olması ve "NATO Stratejik Konsepti" konusunda bir kriz yaşanmamış olması Obama yönetimini çok memnun etti. Bu nedenle Washington'da Türkiye konusunda bir iki ay öncesine oranla çok daha olumlu bir hava vardı zaten.

Peki WikiLeaks gölgesinde yaşanan Davutoğlu ziyareti nasıl bir izlenim bıraktı Washington'da ? Davutoğlu hakkında Washington'da üç farklı yorum yapılıyor. Akademik çevrelerde ve düşünce kuruluşlarında Davutoğlu'nun prestiji oldukça yüksek. Uluslararası ilişkiler konferanslarında Türk dış politikası, Davutoğlu'nun "stratejik derinlik" ve "komşularla sıfır sorun" vizyonu çerçevesinde olumlu bir şekilde ele alınıyor. Obama yönetiminin gözündeyse durum daha çetrefil. Davutoğlu'nun İran politikası, hiperaktif diplomasi anlayışı ve görüşmelerdeki pedagojik stili eleştiriliyor. Üçüncü yorumun odak noktası Amerikan Kongresi. Burası başka bir gezegen gibi. Kongre üyelerinin çoğu ve tabii ki Musevi lobisi Davutoğlu'na ateş püskürüyor. Türkiye'ye çok negatif bakıyolar. Türkiye'de bir eksen kayması yaşandığını ve İslamcı bir dış politika izlendiğini düşünüyorlar. Dünyaya siyah-beyaz, "ya bizimlesin ya da bize karşı" diye bakan Kongre için bu durum şaşırtıcı değil. İran ve İsrail meselesi nedeniyle iyi gitmeyen Ankara-Washington ilişkilerinin faturası bu kesimlerce Erdoğan ve Davutoğlu ikilisine kesiliyor.

Bu manzaraya bakarak Davutoğlu ziyareti için en zor geçen bölümün Kongre olduğunu söylemek mümkün. Sert tartışmalar yaşanmış ve oldukça gergin bir ortam oluşmuş. Unutmayalım ki, Kongre hem Amerikan kamuoyunun ne düşündüğünü yansıtması açısından, hem de Ermeni Soykırımı oylamasından tutun Türkiye'ye silah satışlarına kadar birçok konuda karar verici durumda oluşu nedeniyle çok önemli. Bu nedenle Davutoğlu'nun durumu birinci gözden algılamış olması önemli.

...

Ömer Taşpınar / Sabah'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,117 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,648 µs