En Sıcak Konular

Yazıcıoğlu kazası karanlıkta kaldı

6 Aralık 2010 09:35 tsi
Yazıcıoğlu kazası karanlıkta kaldı Soru işaretleriyle dolu Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamına mâl olan helikopter kazasını araştıran Meclis Araştırma Komisyonu kesin sonuca gidemedi.

Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasını araştıran Meclis Araştırma Komisyonu, birçok şüpheyi ortaya çıkarırken, kesin sonuca ulaşamadı. İsmail Güneş'in çektiği fotoğraflarda görülen GPS gibi bazı cihazların enkazda bulunamadığı komisyon raporda yer aldı

BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybetmesine neden olan helikopter kazası ile ilgili kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunu tamamladı. Kazadaki arama kurtarma rezaletine vurgu yapılan raporda, birçok şüphe ortaya çıkarıldı, ancak kesin sonuca ulaşamadı. GPS gibi bazı cihazların sonradan bulunamadığı belirtildi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın başkanlığını yaptığı komisyon raporunu üyelere gönderdi. Üyelerin görüşleri alındıktan sonra TBMM Başkanlığı'na sunulacak olan raporda helikopterin düşmesi ile ilgili sabotaj iddiaların güçlendirecek bir bilgiye ulaşılamadığı ifade edildi.

GPS CİHAZI NEREDE?

Helikopterin düşmesinin ardından ortaya çıkan GPS cihazının olmadığına ilişkin iddialara yer verilen raporda, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilgi notunda yer alan "Gazeteci merhum İsmail Güneş tarafından çekilen fotoğraflarda ve yine kaza mahallinde enkazdan alına görüntülerde bulunan iki cihazın (EVENTIDE ARGUS 5000CE ve BENDIX/KING SKYMAP IIIC) kaza raporunda yer alan gösterge paneli fotoğrafında yer almadığı tespit edilmiştir" ifadelerinin konması dikkat çekti. Emniyet'in bilgi notunun aynen yer almasına rağmen raporda, 'helikopterin düşmesi ile ilgili sabotaj iddiaların güçlendirecek bir bilgiye ulaşılamadığı' şeklindeki ifade kafaları karıştırdı. Raporda ayrıca helikopterin düşme nedeniyle ilgili dışardan müdahale yapıldığını ilişkin ciddi bilgi ve belgelere ulaşılamadığı belirtildi.

NOKTA OLARAK BELİRLENDİ

BUGÜN Gazetesi'nin kamuoyuna duyurduğu cep telefonu sinyalleri ile helikopterin yerinin tespit edilmesine rağmen bu noktalarda arama yapılmadığına ilişkin bilgiler de komisyon raporunda yer aldı. Raporda, GSM sinyallerinden helikopterin düştüğü yerine koordinatlarının belirlendiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kendilerine iletilen telefon numaralarından sinyal bilgileri elde edilerek saat 16.25 itibarıyla kurumda görevli temsilcileri aracılığıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bilgi verildiği, ayrıca kendilerinden talep edilmesi üzerine aynı bilginin Başbakanlık Kriz Merkezi ve Genelkurmay Başkanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı'na da ulaştırıldığı, Jandarma Genel Komutanlığı ıstihbarat Daire Başkanlığı tarafından bu bilgilerin olabilecek en kısa sürede değerlendirilerek oluşturulan haritaların Kahramanmaraş Jandarma İl Komutanlığı'na gönderildiği, neredeyse nokta şeklindeki konum bilgisinin gerek Ankara gerekse Kahramanmaraş'taki Jandarma görevlileri tarafından komutanlarına aktarıldığı, fakat her nasılsa bu bilginin değerlendirme dışı tutulduğu gibi, yönetmelik gereği 'Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne gönderilmediği tespit edilmiştir."

TRAVMAYA SEBEP OLDU!

Raporda, Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düşmesi ile bazı karanlık çevrelerin devreye sokulduğunu belirtilirken, "Bu bilgi kirliliğinin olayla ilgili olarak karanlık senaryolar ve komplo teorileri üretmek isteyen kötü niyetli çevreler için uygun zemin oluşturduğu, başta Yazıcıoğlu olmak üzere kazada hayatını kaybeden insanların yakınlarının yanıltıcı haber nedeniyle ayrıca bir üzüntü yaşadıkları, Yazıcıoğlu'nun öncülüğünü yaptığı siyasi akıma bağlı olan, kendisini seven büyük bir kitlenin duygusal travma yaşamasına neden olduğu anlaşılmıştır" denildi.

Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopterde GPS cihazının olmadığı iddia edilmişti. Ancak helikopterde bulunan gazeteci İsmail Güneş'in çektiği fotoğraflarda GPS cihazının helikopterde bulunduğu ortaya çıktı.

TUĞGENERAL NEDEN DİNLENMEDİ?

Kahramanmaraş Jandarma Komutanlığı'na helikopterin bulunduğu yerin bilgilerinin gönderilmesine rağmen neden o bölgelerin aranmasına yerine Tüllüce tepesinin 9 defa arandığı sorusu açıkta kaldı. Arama kurtarma çalışmalarını yönlendiren Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Lapanta'nın da dinlenmesi bekleniyordu. Meclis Araştırma Komisyonu 4 aylık çalışma süresini tamamladığı için Tuğgeneral Ali Lapanta dinlemedi. Lapanta'nın dinlenebilmesi için yeni komisyon kurulması gerektiğine dikkat çekiliyor. Yeni komisyon kurulması halinde ise çalışmaların seçimden önce tamamlanamayacağına dikkat çekildi.

VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ İÇİN SUÇ DUYURUSU

Komisyon raporunda "Enkaz bulundu" yalanını söyleyen kişi olarak geçen dönemin Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ve Vali Mevlüt Bilici için suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Helikopter kazasının yaşandığı gün "Helikopter bulundu, Yazıcıoğlu yaşıyor" söylentilerinin nasıl çıktığına ilişkin araştırmaya da raporda yer verildi. Raporda,"Helikopter bulundu" bilgisinin dönemin Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir tarafından Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'ye aktarılan notla ortaya çıktığına dikkat çekildi.

Raporda "Gerçeğe aykırı olarak üretilmiş bilginin kamuoyuna duyurulmasından ve bilgiyi üreten ve yayanlardan bilginin gerçeğe aykırı olduğu konusunda kanaat edinmesinden sonraki bir saatte aynı içerikli bilginin, yazılı olarak Kahramanmaraş Emniyet istihbarat Şube Müdür Yardımcısı  Dursun Özmen tarafından yeniden üretilerek Kayseri ve diğer illere SVG cihazı ile gönderildiği anlaşılmıştır" denildi. Dönemin Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir raporda şok ifadelerle suçlanırken, şu ifadeler kullanıldı.

"İl Emniyet Müdürü Özdemir'in söz konusu bilgiyi Kayseri Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Orhan Dinç'ten şifahi olarak aldığını, onun da aynı biçimde Kahramanmaraş İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden aldığını öne sürmek suretiyle, TBMM Araştırma Komisyonu'na Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Polat'a ve Cumhuriyet Savcılığı ile müfettişlere gerçeğe aykırı açıklamalarda bulunduğu, Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Orhan Dinç'e kendisinin yaptığı gerçeğe aykırı açıklamayı doğrulatacak bir biçimde yazılı beyanda bulunması için baskı yaptığı ve adı geçenin bu şekilde ifade vermesini sağladığı belirlenmiştir" ifadelerine yer verildi. Komisyon sorumluluğu olduğu gerekçesiyle dönemin Kayseri Emniyet Müdürü Özdemir ile Kayseri Valisi Bilici adli ve idari olarak suç duyurusunda bulunulması kararı verildi.

bugün



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,965 µs