En Sıcak Konular

İşte skandalın yeni belgesi

6 Aralık 2010 08:26 tsi
İşte skandalın yeni belgesi 28 Şubat darbecilerinin fişleme skandalı bitmek bilmiyor.

İstihbaratçılar, evde izledikleri bir subay eşi için "Üzerinde dizlerinin 10 cm altına kadar uzayan etek ve uzun kollu gömlek giydiğini" bile rapor etmiş.

BUGÜN'ün 28 Şubat darbesi döneminde "Etek boyunu bile ölçmüşler" manşetiyle duyurduğu skandallar bitmek bilmiyor. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hazırlanan bir diğer fişleme notunda da subay ailelerinin nasıl yakın takibe alındığı ortaya çıktı.

PAZARLAMACI İSTİHBARATÇI

Pazarlamacı kılığında ve adres sorma bahanesiyle asker evlerine giden istihbarat subaylarının özellikle asker eşlerinin başörtüsü takıp takmadığı ve 'etek boyu'na odaklandığı görülüyor. Eşleri 'pardösüsü uzun' gerekçesiyle orduevlerine alınmayan subaylar hakında soruşturma açılarak yıldırılmak istendiği belirlendi. 1999'da yapılan bir istihbarat çalışmasında subay eşleri için, "Personel eşi görüldüğünde üzerinde dizlerinin 10 cm altına kadar uzayan etek" gibi fişleme notları hazırlanmış. Bir asker eşi için de "10 gün boyunca dışarı çıkmadığı için fotoğraflanamadı ama takip devam ediyor" notu da karargâha bildirilmiş.

FİŞLEME GEREKÇESİ YÖNERGE

Dönemin Jandarma İstihbarat Grup Komutan Vekili Yüzbaşı Mustafa Karaduman imzalı "gizli" ibareli belgede bir subay hakkında ayrıntılı araştırma yapıldığı görülüyor. Fişlemelere gerekçe olarak 3 madde halinde; a) Jandarma Genel Komutanlığı'nın 24 Mart 1999 gün ve İSTH: 3590-178-99 / İKK. Ş. (80442) sayılı emri, b) Silahlı Kuvvetler İKK. Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi ve c) Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın 30 Nisan 1999 gün ve İSTH: 3590-357-99 / İsth. Grup. (702) sayılı emri gösteriliyor.

Emir doğrultusunda araştırılması istenen hususların ilgi (b) yönerge esasına göre tamamlandığı belirtiliyor. 1 Haziran 1999 tarihinde İstihbarat Başkanlığı'na gönderilen bilgi notunda uygulanan yöntemler ve toplanan bilgiler detaylarıyla sunuluyor.

UZUN KOLLU GÖMLEĞİ VAR

Bir subayın ev adresinde 20-31 Mayıs 1999 tarihleri arasında istihbaratçıların yaptığı araştırmada şu notlar dikkat çekiyor:
"Personel eşinin üzerinde dizlerinin 10 cm altına kadar uzayan etek ile uzun kollu yakası açık gömlek giydiği, başında mahalli halkın kullandığı oya işlemeli tülbent denilen örtünün bulunduğu tülbentin, yanak ve çene altları açık kalacak şekilde arkadan bağlandığı."

Skandalın yeni belgesi

28 Şubat darbe sürecinde subay ve astsubay eşlerinin fişlendiğini ortaya çıkaran gazetemizin "Etek boyunu bile ölçmüşler" manşetinin ardından skandalla ilgili yeni belgeler ortaya çıktı. 1999 yılında yapılan fişleme çalışmasında bir subay eşi için "Dizlerinin 10 cm altına kadar uzayan “tek" ifadesinin olduğu belirlendi.

Sakıncalı pardösüyle orduevine giremezsin 

28 Şubat döneminde ordudan uzaklaştırılan emekli Binbaşı Şahin Akdoğan asker eşlerinin nasıl fişlendiğini anlattı. Akdoğan, "Başörtüsü varsa kesin suçluyorlardı. Başı açık ise kıyafeti dekolte değil, fazla açık giyinmeyen, etek boyu uzun olan ikinci kategoride onlara göre irticacı oluyordu" dedi. İstihbarat subaylarının farklı kılık ve bahanelerle asker evlerine gittiklerini doğrulayan Akdoğan, ilginç bir anısını paylaştı:

"Eşimle Ankara'daki Sıhhiye Orduevi'ne gittim. Kapıda eşimin giydiği pardösü nedeniyle 'bu kıyafetle içeri giremezsin' dediler. Bir binbaşı 'Çağdaş olmayan kıyafetle orduevine girilmez' şeklinedeki talimatı gösterdi. Karşı çıktım ardından Orduevi Müdürü. 'Bu Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı' dedi. Pardösü olayı ile ilgili hakkımda açılun soruşturma lehime sonuçlanmasına rağmen 1998'de ihraç edildim."

Ordunun manevi gücü zayıflatıldı

28 Şubat'ın bir diğer mağduru emekli Tabip Albay Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol, boşandığı eşinin kullanılarak hakkında iftira mektupları yazdırıldığını anlattı. Kahramanyol, "Atılma gerekçeleri açıklanırsa ordu içerisindeki bir sürü dolap, sahtekârlık ve pislikler ortaya çıkar. Bunların sorumlularının da yargılanması lazım. Sorgusuz sualsiz ihraçlar ordunun temeline konulmuş bir dinamitti. Ordunun manevi gücü zayıflatıldı" dedi.

bugün



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs