En Sıcak Konular

İsrail ile ilk adım Cenevre'de

6 Aralık 2010 08:04 tsi
İsrail ile ilk adım Cenevre'de Yangın diplomasisi sürerken Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’nun özel temsilcisi durumunda olan emekli bürokrat Yosef Ciechanover dün sürpriz bir şekilde İsviçre’nin Cenevre kentinde bir

İSRAİL’deki orman yangınına Türkiye’nin iki yangın uçağını göndermesinin Ankara ile Tel Aviv arasındaki buzları eriteceğine ilişkin değerlendirmeler doğru çıktı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’nun özel temsilcisi durumunda olan emekli bürokrat Yosef Ciechanover dün sürpriz bir şekilde İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Bu görüşme Mavi Marmara baskınından sonra iki ülke üst düzey yetkilileri arasındaki ikinci buluşma oldu. Geçen 30 Haziran’da da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Brüksel’de İsrail Sanayi Bakanı Benyamin ben Eliezer ile gizli bir görüşme gerçekleştirmişti.

Ortak metin

Aynı zamanda BM’nin Mavi Marmara Komisyonu’nda İsrail’i temsil eden Ciechanover ile Sinirlioğlu arasındaki görüşmede, iki ülke ilişkilerini yeniden rayına oturtmak için uygulanabilecek yöntemler üzerinde duruldu. 

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, taraflar iki ülke kamuoylarını tatmin edecek ortak bir metin üzerinde çalışacak.

Diplomatik terimlerin ağırlık kazanacağı bu metinle, İsrail kendi kamuoyunda tepki çekmeyecek düzeyde Türkiye’den özür dileyip, Mavi Marmara baskınında öldürülenlerin ailelerine tazminat ödeyecek. İsrail ayrıca kendi kamuoyuna Türkiye ile ilişkilerin düzelmesininin neden önemli olduğunu da anlatacak. 

Adım atarız

Bir yetkili konuya ilişkin, “Türkiye İsrail ile ilişkileri düzeltmeden yana. Ancak bunun için adım atması gereken taraf İsrail. İsrail ne istediğimizi çok iyi biliyor ki bunu Başbakan ve Dışişleri Bakanı her defasında dile getiriyor. İsrail adım attıktan sonra bizim de adımlarımız olacaktır” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan: Kanı temizlerlerse elleri havada kalmaz

Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail’e Sivas’ta yaptığı konuşmada cevap verdi:
“Şimdi birileri çıkıyor ‘yeni bir dönem başlatalım’ diyor. Önce taleplerimiz yerine getirilecek. Önce Mavi Marmara’da şehit edilen 9 kardeşimizin hesabı verilecek. Önce özür dilenecek, tazminat verilecek. El uzatanın elini havada bırakmayız ama samimiyete inanmak istiyoruz. Akdeniz’e dökülen kan temizlenmedikçe, o kan lekesini İsrail temizlemedikçe kimse bizim susmamızı beklemesin.”

Yangın kontrol altına alındı

İsrail’in kuzeyindeki Karmel tepelerinde dört gün önce başlayan ve 42 can alan yangın, ikisi Türkiye’den toplam 30 yangın söndürme uçağının çabalarıyla dün kontrol altına alındı. 5 milyon ağacın kül olduğu yangının maliyeti 1 milyar dolar.

Yangına müdahale eden iki Türk uçağı bugün Lübnan’a geçerek, buradaki yangın söndürme faaliyetlerine katılacak.

hurriyet



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,456 µs