En Sıcak Konular

Ban Ki-Moon'a muhtıra

5 Aralık 2010 16:05 tsi
Ban Ki-Moon'a muhtıra Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, Kıbrıs raporunda 18 Kasım'da New York'ta gerçekleştirilen üçlü zirvede görüşülmeyen konulara yer verdiği gerekçesiyle BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a muhtıra gönderdiği iddia edildi.

Güney Kıbrıs gazetelerinden Kathimerini, "Karar arifesinde Hristofyas'tan BM Genel Sekreteri'ne muhtıra" başlığıyla bugün sayfalarında yer verdiği haberinde Rum liderin Ban Ki Moon'a, raporunda New York'ta görüşülmeyen konulara yer verdiğine ilişkin "muhtıra" gönderdiği kaydedildi. Haberde Hristofyas'ın Ban Ki-Moon'a gönderdiği geniş muhtıra ile, iyi niyet misyonuyla ilgili raporuna ilişkin görüşlerini ilettiği aktarıldı.

Rum yönetiminin, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs raporunda yer alan dikkat çekmeleri kabulünün kesin görülmemesi amacıyla Hristofyas'ın muhtırasının dağıtımının BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine de yapıldığını yazan gazete, İngiltere'nin raporda yer alanları, karar aracılığıyla benimsetmeye uğraştığı iddiasında bulundu.

Habere göre, Rum yönetimi birkaç gün önce Ki-Moon'a gönderdiği muhtırada, Genel Sekreter'in Kıbrıs raporunda yer alan ve Rum tarafını memnun etmeyen noktalara işaret edildi. Diğer şeyler yanında 18 Kasım'daki New York üçlü zirvesinde ele alınmayan konuların da rapora dahil edildiğinden şikayet eden Rum tarafı, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı:

"Ban'ın, takvim ve tehdit olarak kullanılan 2011'in ilk üç ayında bütün başlıklarda anlaşma değerlendirmesi, BM Barış Gücü'nün rolünün gözden geçirilmesi aracılığıyla tehdit ve iki tarafın müzakerelerdeki tezlerinin ortaya konuluş şekli"

Gazete Rum tarafının, Ban Ki-Moon'un bilgisine getirdiği konulardan birinin de, Kıbrıs raporunda, Kıbrıs Türk tarafının mülkiyetle ilgili yeni önerisine atıfta bulunulması, Rum tarafı için ise sadece tezlerini tekrarladığının belirtilmesi olduğunu yazdı. Ayrıca Genel Sekreter'in raporunda Hristofyas'ın yaz döneminde gönderdiği mektupta yer alan 5 maddeden söz edilmediği ve "Güney'deki seçimler" gibi kullanılan bazı kabul görmemiş terimlere dair anlaşmazlıkların da not edildiğine dikkat çekildi.

Gazete son olarak, muhtıranın yazılıp gönderilmesine karar verilmesinden önce Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu'nun, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'la görüştüğü ve Kıbrıs Rum tarafının bütün çekincelerini ilettiği aktarıldı. Ancak Downer'ın izahatının Başkanlığı tatmin etmediği ve Hristofyas'ın Genel Sekreter Ban'la Kazakistan'daki AGİT Zirvesi çerçevesinde görüşmeye çalışmasının nedenlerinden birinin de bu olduğu belirtildi. Hristofyas'ın hastalığından dolayı görüşmenin gerçekleşmemesi üzerine muhtıranın gönderilmesine karar verildiği kaydedildi.

(CİHAN)



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,717 µs