En Sıcak Konular

Babacan'dan mali disiplin uyarısı

5 Aralık 2010 14:18 tsi
Devlet Bakanı Ali Babacan, "Kim gelir de Türkiye'de bir gün mali disiplinden taviz verirse o zaman Türkiye'den korkun" diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de ana politikalarda kesinlikle bir sapma, bir farklı bakış açısı, uygulamanın olamayacağını belirterek, "3 yıl 5 yıl sonra birileri gelir de temel unsurlara dokunursa, işte o zaman siz Türkiye ekonomisinden korkun. Kim gelir de Türkiye'de bir gün mali disiplinden taviz verirse, borç stokunun arttığı, açıkların artığı bir döneme sokarsa Türkiye'yi, o zaman Türkiye'den korkun" diye konuştu.

Uluslararası İşbirliği Platformu'nun Swiss Otel'de düzenlendiği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nin açılışında konuşan Babacan, şu anda dünyada korumacılık akımı olduğunu hatırlatarak, "Herkesin korumacılık yaptığı bir dünyada bundan kim istifade edecek? Sözüm ona korumacılık yapan ülkelerin nihayetinde o ülkede yaşayan vatandaşları zarar görüyor" dedi.

Çoğu zaman böyle kararlar alındığına işaret eden Ali Babacan, şunları kaydetti: "Biraz dik duracaksınız. Sağdan soldan esen rüzgarlarla yön değiştirmek olmaz. Bütün gelişmeleri izleyeceğiz, çok yakından takip edeceğiz. Ama ana politikalarda kesinlikle bir sapma bir farklı bakış açısı, uygulama Türkiye'de olmaz. 3 yıl 5 yıl sonra birileri gelir de temel unsurlara  dokunursa, işte o zaman siz Türkiye ekonomisinden korkun.

Kim gelir de Türkiye'de bir gün mali disiplinden taviz verirse, borç stokunun arttığı, açıkların artığı bir döneme sokarsa Türkiye'yi, o zaman Türkiye'den korkun. Kim gelip de fiyat istikrarı odaklı bir para politikasından Türkiye'yi uzaklaştırırsa o zaman Türkiye'den korkun.

Kim serbest kur rejimine müdahale eder, artık Türkiye'de 'sabit olsun, piyasaları iyi biliriz' derse o zaman Türkiye'den korkun. Kim ticaretin, sermaye hareketinini önüne geçerse, bu hareketleri kısıtlayıcı tedbir alırsa işte o zaman Türkiye'den korkun.

Ana unsurlar yerinde olduktan sonra korkacak bir şey yok. Yeter ki biz kendi ülkemizde istikrarı ve güveni koruyalım. İstikrar ve güven olduktan sonra Türk ekonomisi sürekli büyüyecektir. Para, sermaye kendini güvende hissetmek ister. İstikrardan ve güvenden taviz vermeyelim."

Ekonomide popülizme yer olmadığının altını çizen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün dünya genelinde bu sermaye hareketlerinin biraz popülizmi yapılıyor. Bazı ülkeler bazı kararlar alıyor. Bakıyorsunuz hiçbir sonuç alamayacaklar. Soruyoruz, 'Siz bunu niye yaptınız? Bir işe yaramıyor' diye, 'Çok baskı geldi biz de yaptık, hiç olmazsa iki ay kimsenin sesi çıkmaz' diyorlar.

Türkiye'de böyle şeyler yapamayız. Sağdan soldan yeni fikirler geldi diye, iki ay ortalığı yatıştıralım, hiç olmazsa kimsenin sesi çıkmasın gibi bir adım atamayız. Atacağımız adımların sonuç alıcı adımlar olması lazım."

Tobin vergisi tartışmalarına da değinen Ali Babacan, Brezilya örneğinde bu verginin işe yaramadığını söyledi.

Babacan, "Burada temel politika makro ihtiyati tedbirlerle ve uygulamalarla bu işi götürmektir. Uzun vadeli bakacaksınız. Ekonomide moda akımlarına, günlük akımlara yer yok. Yaptılar da ne oldu? Geçen sene Avrupa'da para harcama modasına kapılsaydık, bugün Türkiye hangi durumda olurdu, onu da düşünmek lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Sermaye akımlarıyla ilgili doğruları yaptıklarını ve bundan sonra yapmaya devam edeceklerini dile getiren Babacan, şöyle devam etti:

"İhtiyaç duyduğumuz, gerek gördüğümüz anda da gerekli tedbirleri kuşkusuz alacağız. Ama bugün itibariyle bir adım atmıyorsak, gerek görmediğimiz içindir. Yakından takip ettiğimiz bir konudur. Uzun vadede Türkiye'de istikrar, güven olduktan sonra, Türkiye'ye giren sermaye, çıkan sermayeden çok daha fazla olacaktır. Güven ve istikrar olduktan sonra net anlamda Türkiye uzun vadede hep sermaye çeken ülke olacaktır.

Refah, büyüme, kalkınma için Türkiye dünya sermayesini cezbetmek zorunda bir ülke olacağı için sermayeyi ürküten tutumlardan uzak durmalıyız. Sermaye hareketlerinin popülizminden de uzak durmalıyız. Yakından da takip edip gerekli zamanda gerekli adımı da atmalıyız".

dunyabulteni



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,776 µs