En Sıcak Konular

Yahudi lobisinden Türkiye'ye 'İsrail'e yardım' teşekkürü

5 Aralık 2010 13:18 tsi
Tarihinin en büyük çevre felaketiyle karşı karşıya olan İsrail'e yardım elini uzatan Türkiye'ye İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ardından Amerika'daki Yahudi lobisi de teşekkür etti.

Amerika'daki en büyük Yahudi kuruluşu olan İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) Başkanı Abraham Foxman, Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak Ankara'nın İsrail'de çıkan yangın dolayısıyla gönderdiği iki yangın söndürme uçağından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Mavi Marmara saldırısının ardından ikili ilişkilerde yaşanan krize rağmen İsrail'e yapılan yardımı, "Bu her şeyden önce bizim bu bölgedeki insanlara olan bir borcumuzdur." diye niteledi. Davutoğlu, insanî bir durum söz konusu olduğunda Türkiye'nin başka bir meseleyi öne çıkarmayacağını belirtti.

Davutoğlu, insani bir konu söz konusu olduğunda Türkiye'nin başka bir meseleyi öne çıkarmayacağını belirtti. İftira ve İnkarla Mücadele Birliği'nin (ADL), İsrail'in Hayfa kenti yakınlarında çıkan yangın dolayısıyla yayımladığı mesajda Türkiye'ye özellikle dikkat çekildi. Mesajda yangın söndürmeye yardım eden ya da yardım teklifinde bulunan ülkelerden Azerbaycan, Avustralya, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Fransa, Almanya, Yunanistan, Gürcistan Romanya, Rusya, İspanya, ABD, İngiltere'ye teşekkür edilirken, Türkiye'ye iki paragraf ayrıldı. İki yangın söndürme uçağının gönderilmesi ve Başbakan Erdoğan'ın yangında hayatını kaybeden 42 İsrailli için yayınladığı taziye mesajının "not edildiği" ifade edildi. ADL Başkanı Foxman mesajında, 'bazen afetlerin eski dostları tekrar bir araya getirmeye ve ilişkileri yeniden canlandırmaya vesile olabileceğini' belirtirken, "Belki Türkiye'nin ihtiyaç zamanında İsrail'e şartsız yardım etmek istemesi belki de bu korkunç yangının küllerinden iyi bir şeyin doğmasını sağlayabilir." ifadesini kullandı. Foxman, ayrıca Erdoğan'a teşekkürlerini ifade eden bir mektup yazdı.

ADL Başkanı, Erdoğan'a gönderdiği mektupta şunları dile getirdi: "Türkiye'nin bu krizde vermiş olduğu acil ve yapıcı tepki, İsrail'in bu çok zor zamanında dostluğun önemli bir işareti ve İsrail ile Türkiye arasındaki tarihi ve derin bağların günümüz hatırlatıcısıdır."

Manama'daki bölgesel güvenlik zirvesi için Bahreyn'e giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye'nin yardım kararını kendi iradesiyle aldığını vurguladı. Yangın haberini Başbakan Erdoğan ile yaptıkları bir toplantı sırasında aldıklarını ifade eden 17 bin kişi tahliye edildi.

İsrail'in kuzeyinde perşembe günü çıkan orman yangınında kuru hava ve rüzgârın da etkisiyle kül olan ormanlık alan 40 bin dönüme ulaştı. Yangının çıkış sebebinin ise nargile olması ihtimali ortaya çıktı. Yangının başladığı Dürzi köyü Asfiya'nın girişinde, bir ailenin piknik yapıp nargile içtiği ve yangına sebep olduğu şüphesiyle gözaltına alındığı belirtildi. Dört farklı bölgede devam eden yangın sebebiyle dün iki köy boşaltıldı. Bölgeden yangın dolayısıyla tahliye edilenlerin sayısının 17 bini aştığı kaydedildi.

Yangında, 40'ı bir otobüsün içinde diri diri yanan cezaevi görevlileri olmak üzere şimdiye kadar 42 kişi hayatını kaybetti. Birkaçının durumu ağır olmak üzere yaklaşık 45 kişi de yaralandı.
 
zaman

 



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,578 µs