En Sıcak Konular

''Netanyahu, krizi sonlandırmaya çalışıyor''

5 Aralık 2010 12:08 tsi
''Netanyahu, krizi sonlandırmaya çalışıyor'' İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Karmel dağlık bölgesinde çıkan yangını söndürme girişimine Türkiye'nin yardım etmesinin ardından, Ankara ile diplomatik krizi sona erdirmek için çaba harcadığı belirtildi.

Haaretz gazetesi Netanyahu'nun, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen baskını soruşturan BM Komisyonundaki İsrailli temsilci Yosef Ciechanover'i, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile görüşmek üzere Cenevre'ye gönderdiğini duyurdu.

Üst düzey bir İsrailli yetkili gazeteye, "Ciechanover ile Sinirlioğlu'nun krizi sonlandıracak bir taslak anlaşma üzerinde çalışacaklarını" öne sürdü.

Türk tarafının 31 Mayısta Mavi Marmara'ya düzenlenen ve 9 Türkün öldüğü operasyonla ilgili özür beklediğini ve ölen kişilerin ailelerine tazminat ödenmesini istediğini hatırlatan gazete, İsrail Başbakanlık kaynaklarının Türkiye ile temasları doğruladığını, konuyla ilgili daha fazla detay vermediklerini belirtti.

Bu arada Haaretz yazarlarından Zvi Barel, yangınla ilgili olarak İsrail Başbakanı Netanyahu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki konuşmaya değinerek, Netanyahu'nun "Bu olayın ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için bir fırsat oluşturacağından eminim" dediğini ve bu sözlerin, İsrail'in Türklerle uzlaşma niyetine ilişkin ipucu gibi gözüktüğünü kaydetti.

Netanyahu'nun ayrıca Erdoğan'a İsrail'in minnettarlığını göstermek için bir yol bulacağını da söylediğini ifade eden Barel, "Eğer İsrail üzüntüsünü belirtir ve Mavi Marmara'da öldürülen Türk siviller için özür dilerse, bu bir trajedi oluşturmaz" dedi.

"Barış eylemcileri kötü niyetli bile olsa, İsrail kayıpların meydana gelmediği bir operasyon yapabilirdi" görüşünü dile getiren Barel, baskında ölen Türklerin ailelerine tazminat ödenmesinin kendi içinde sorumluluğun kabul edildiği anlamına gelmeyeceğini, tazminatın insani bir jest olarak görülebileceğini yazdı.

Barel, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin İsrail için stratejik önemi, yardım filosu olayının ardından süren hoşnutsuzluklar nedeniyle azalmış değil. Türkiye'nin Suriye, Lübnan ve İran ile yaptıkları, Ankara ile Kudüs arasında sağlam ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Bir fırsat penceresinin açılabilmesi için korkunç bir felakete gereksinim duymuş olmamız çok acı, ama İsrail'in bu fırsatı heba etmesi büyük bir diplomatik hata olurdu."

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da dün kriz merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Karmel dağlarındaki yangını söndürmek amacıyla yapılan çalışmaları ve ülkeler bazındaki girişimleri anlatırken, Türkiye'nin adından bir kez daha söz etti.

Ülkesine yapılan yardımların "çok duygulandırıcı" olduğunu ifade eden Netanyahu, "Bize yapılan uluslararası yardım çerçevesinde çok ilginç şeyler de oldu. Bir kere, Türkçe konuşan Türk pilotlarla, Yunanca konuşan Yunan pilotlar İsrailli pilotlarla birlikte uçuyorlar ki, bu önemli bir nokta. İsrail açısından bunun önemli sonuçları olacaktır" dedi.

İsrail yangınına amerika'dan dev söndürme uçağı

Bu arada, Karmel bölgesinde perşembe günü başlayan başlayan orman yangınını söndürme çabaları çerçevesinde, ABD'den dev yangın söndürme uçağı geldi.

"Supertanker" olarak adlandırılan ve bir seferde 75-80 ton su taşıyabilen Boeing uçağı, dün gece yarısından sonra Tel Aviv'deki Ben-Gurion Havalimanına indi. Uçak, sabah erken saatlerden itibaren yangın müdahale çalışmalarına katıldı.

Söz konusu uçağın en önemli özelliği, gece boyunca yangın söndürme çalışması yapabilecek kapasitede olması.

Halihazırda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkenin uçağı, Karmel dağlarında yaklaşık 50 dönümlük bir alanda ormanları küle çeviren yangına müdahale etmeye çalışıyor.

Uçakların yangına gece müdahale edememesi ve bölgedeki kuvvetli rüzgar, yangın söndürme çalışmalarının gecikmesine neden oluyordu. Bu nedenle, gece müdahalenin çok önemli olduğu belirtiliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'den gelen uçağın, Arizona merkezli bir şirketten kiralandığını açıkladı.

cnnturk



Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs