En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'nu şok edecek sürpriz

5 Aralık 2010 09:04 tsi
Kılıçdaroğlu'nu şok edecek sürpriz 

2003'ten bu yana sorun yaşanmadığı için gözden kaçan ilginç detay...

CHP'nin parti tüzüğünde genel başkan dışında örgüte de blok liste fırsatı sunulduğu anlaşıldı.

Parti içi muhalefetin çarşaf liste dışında ikinci blok liste hazırlığı yaptığı öğrenildi. Bu durumda kurultayda iki blok liste çarpışacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olağanüstü kurultay çağrısının ardından Baykal ve Sav cephesindeki hareketlilik arttı. Kılıçdaroğlu'nun "Görüşeceğim ama teslim olmayacağım" açıklamasının beklenen Baykal ve Sav görüşmesinden uzlaşma çıkması ihtimalini düşürdüğü ifade edilirken, "çarşaf liste" vermeye hazırlanan muhalefetin "blok liste" kozunun da masada olduğu belirtiliyor.

UZLAŞMA ZAYIFLADI

18 Aralık'ta yapılacak kurultayda kritik viraj, milletvekili adayları belirlenirken kimlerin tasfiye olacağının "ön habercisi" niteliği taşıyan Parti Meclisi (PM) listesinin belirlenme yöntemiyle ilgili karar alınırken yaşanacak. BUGÜN'ün aldığı bilgiye göre, Baykal ve Sav cephelerinde, parti yönetiminin "uzlaşma" ile belirlenmesi ihtimalinin, Kılıçdaroğlu'nun son dönem açıklamaları nedeniyle zayıfladığı dile getiriliyor.

ÖNCE ÇARŞAF LİSTE

Kurultayda iki taktik üzerinde duruluyor. Tüzüğe göre, delegelerin onda birinin imzası ile çarşaf önergesi verilebiliyor. Kurultayda bin 242 delege oy kullanacak. Bu durumda 124 delege imzası ile çarşaf önergesi verilebiliyor. Ancak kabulü için 621 oy gerekiyor. Bu önergenin reddi durumunda sürpriz bir ikinci taktik uygulamaya konulacak.

İKİNCİ BLOK LİSTE SÜRPRİZİ

Kılıçdaroğlu, yönetimi, blok liste ile kurultay delegesine sunacak. 2003 kurultayı ile tüzüğe konulan blok liste yöntemini, bugüne kadar genel başkan uyguluyor ve bir sorun yaşanmıyordu. Ancak tüzüğe göre, delegelerin de blok liste hazırlayabileceği ortaya çıktı. Tüzükte buna engel bir hüküm bulunmuyor. 2003 tarihinden bu yana parti içi muhalefet olmadığı için bu olanak, gözlerden kaçtı.

Muhalefetin blok liste hazırlaması durumunda, kurultayda iki blok liste çarpışacak. Buna göre, blok listeler, kongre başkanlık kurulunca, İlçeSeçimKurulu'na mühürlettirilerek oy pusulası haline dönüştürülecek. Her adayın aday olduğu listeden, şahsen veya ayrı listelerden aldığı oylar hesaba katılarak toplanacak ve böylece sıralama belirlenecek.

ORGANİZASYON ŞART

Eski Genel Sekreter Önder Sav, kurultaya yönelik görüşmelerini ayrı olarak sürdürürken, Baykal cephesinde temaslar, eski Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş merkezli yürütülüyor. İki cephede de il başkanları ile görüşmeler gerçekleştiriliyor. Blok liste çıkarılması ve genel başkanın listesinin delinmesi için organizasyon gerekiyor. Bu nedenle blok operasyonunun, Baykal ve Sav cephelerinin işbirliğini gerektirebileceği belirtiliyor.

Muhalefetin taktik hazırlıklarına rağmen Kılıçdaroğlu cephesi, blok listenin delege onayından geçeceğinden emin. Ancak kurultay günü, çizik operasyonunun beklentinin üstünde olması durumunda Kılıçdaroğlu'nun ne yapacağı ise merak konusu.

KRAL OPERASYONU

Baykal ve Sav cepheleri, kurultayda Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'e yönelik çizik operasyonuna hazırlanırken, hazırlık için "Krallar sürpriz yaşayabilir" görüşü dile getiriliyor.

TESLİM OLMAK NE DEMEK?

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "görüşeceğim ama listeyi bizzat ben yapacağım" sözleri, "kanaat önderleri" ile "duayen" benzetmelerinin ardından dile getirdiği "Görüşeceğim ama teslim olmayacağım" şeklindeki son açıklaması, Baykal ve Sav cephelerinin tepkisini artırdı. Taraflar, görüşmelerden, uzlaşma çıkma ihtimalinin azaldığını belirtiyor.

Özellikle Baykal cephesinde, görüşmenin "nezaket buluşması" niteliği kazandığı, "hayırlı olsun" temennilerinin dile getirilmesinden öteye geçmeyeceği görüşü dile getiriliyor.

Baykal'ın, kurmaylarına, "Teslim olmak da ne demek anlamak mümkün değil. Zaten isim ya da sayı bildirilmeyecekti ki. Prensipler, ilkeler, genel çerçeve konuşulacaktı" değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

bugün



Bu haber 962 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,970 µs