En Sıcak Konular

Belgeler Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın bir zafiyetidir

4 Aralık 2010 18:54 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Wikileaks belgelerinin yayınlanmasını, "Bu Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın bir zafiyetidir. Büyükelçilerinin bu konuda ne kadar yeteneksiz olduklarını da gösteren bir başka zafiyetttir." dedi.

İhracatçı ve Sanayici İşadamları Derneği'nin toplantısına katılan Bülent Arınç, toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin Wikileaks belgelerinin amaçlı yayınlandığını düşündüğünü söylemişti. Sizin de bunların maksatlı yayınladığı konusunda bir kanınız, gözleminiz var mı?" sorusuna Arınç, "İsrail ile bağlantılı olarak soruyorsanız, bu Wikileaks belgelerinin bir şekilde açıklanmış olmasının, deşifre edilmesinin İsrail'le doğrudan bağlantı kuracak bir bilgiye sahip değilim. Net ve kesin bilgi, delil olmadıkça bunu ifade etmem. Arkadaşlarımızın kanaatlerine saygı duyuyorum. Ama onlar benden farklı biliyor ya da düşünüyor olabilirler." diye yanıt verdi.

Dünyada hiçbir bilginin gizli kalmayacağını belirten Arınç, "Türkiye'de olduğu gibi herşey birgün gün yüzüne çıkacaktır. Burada yapılan yanlışlık veya çirkinlik şudur; her ülkenin büyükelçisi bulunduğu ülke hakkında bilgi ve istihbarat toplamak onu kendi ülkesine rapor etmek onlar için bir mecburiyettir. Ama Amerikan büyükelçilerinin burada yaptığı bir büyük hata var. Belge, bilgi, analiz ve topladıkları şeylerin hepsi yanlıştır. Haber kaynakları ya gazetecilerdir ya muhaliflerdir ya da belli kanaatlerdir. O partiyi kötülemek o partiyi ve iktidarı bölmek için toplum mühendisliği yapan kişilerdir." şeklinde konuştu.

Amerikan büyükelçilerinin yazdığı belgelere baktığında çok çirkin yanlış ve maksatlı benzetmeler gördüğünü belirten Arınç konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir büyükelçi bilgi toplayabilir, istihbaratta toplayabilir. Ama kişiler hakkında yanlış, çirkin maksatlı yakıştırmalar yapamaz. Bu Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın kişi olarak bir zafiyetidir. Büyükelçilerinin bu konuda yeteneksiz olduklarını da gösteren bir başka zafiyetttir. Bu yanlışlığı yaptığı için zaten Amerika dünyanın pek çok ülkesinde Türkiye'de bunların içinde olmak üzere sevilmiyor ve istenmiyor. Ve onlarda gelip anket yapıyor. Niçin sizin ülkenizde Amerikan düşmanlığı var? diye. Şimdi bu belgeleri gördükten sonra başka bir şey aramalarına gerek yok. Önce kendi dış politikalarını ve bunu yürüten insanlara baksınlar ve ondan sonra bunun sebeplerini daha iyi görsünler."

(CİHAN)



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,218 µs