En Sıcak Konular

'Bahçeli'nin sözleri bizi korkutmaz'

4 Aralık 2010 17:21 tsi
'Bahçeli'nin sözleri bizi korkutmaz' Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) kararına ilişkin sözlerini iyi tahlil etmediğini ifade etti.

Arınç, "Sayın Bahçeli'nin, ismimi olağan birisi gibi veya sokaktan geçen bir yurttaşımız gibi telaffuz etmesi bir nezaketsizliktir. Bununla birlikte arkasından söyledikleri sözler, bizi korkutmak istediğini gösteriyor. Biz ne bu konuşmalardan, ne toptan, ne de tüfekten korkarız." dedi.

İhracatçı ve Sanayici İşadamları Derneği'nin toplantısına katılan Bülent Arınç, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) kararıyla ilgili soruyu cevapladı. Kararla ilgili sözlerinin muhalefet liderleri tarafından tam anlaşılamadığını söyleyen Arınç, "Bu karar üzerine birçok yorum yapıldı. Muhalefet liderleri de sözlerim üzerine açıklama yaptı. AYİM ve yargıdaki ikilik üzerine söylediğim sözlerimi anlamamış görünüyorlar. Bundan üzüntü duydum. Çünkü iki siyasi partinin genel başkanının benim sözlerimi iyi tahlil etmesi ve bu konudaki tavırlarını ortaya koyması beklenirdi. Ben mahkemenin hakimleriyle ilgili bir şey söylemedim. Çağdaş ülkelerde ve tüm Avrupa Birliği ülkelerinde iki yargı olmaz. Yani, askeri mahkeme, sivil mahkeme, askeri Yargıtay, sivil Yargıtay gibi. Fakat Türkiye'de 1960 ve 1980 darbelerinden sonra yapılan anayasalarda bu adeta iki paralel düzeleme bugüne kadar geliyor." diye konuştu.

"Daha demokrat, daha çağdaş ve daha sivil bir anayasa yapılabilmesi için yargıda tekliğe gidilmesi lazım." diyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yargının bağımsızlığı ne kadar önemliyse tek yargının olması da o kadar önemli. Böyle hakimlerin nasıl bir karar vereceği, hangi hakimin ne şekilde davranacağını hiçbirimiz test edemeyiz. Ben meseleye biraz prensip, biraz da usul açısından bakıyorum. Son anayasa değişikliğinde önemli maddelerden birisi de; askeri yargı-sivil yargı ayrımının artık net hale getirilmesidir. Çünkü Türkiye'de özellikle son 3-4 yıldır yapılan operasyonlarda hangi suça hangi mahkemenin bakması gerektiği konusunda zihinlerde bir bulunaklık meydana geldi. Bir darbe suçuna bile askeri mahkeme bakabilir mi? Tartışması yapıldı. Bizim anayasa değişiklikleri içerisine koyduğumuz sivil yargıyı önceleyen anlayış, bizde geçmişten bu yana taşıdığımız bir anlayıştır."

'BAHÇELİ'NİN, İSMİMİ SOKAKTAN GEÇEN BİR VATANDAŞ GİBİ TELAFFUZ ETMESİ NEZAKETSİZLİKTİR"

Devlet Bahçeli ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun yargıdaki bu çift başlılığı istediğini söyleyen Arınç, "Bunun değişmemesini istiyorlar. Bu bir zihniyet meselesidir. Onlar böyle istiyorsa şahsen ben böyle düşünmüyorum. Sayın Bahçeli'nin tehdit kokan, bağırıp çağıran konuşmasına fevkalade üzüldüm. Ben kendisine hem şahsı bakımından, hem de temsil ettiği parti bakımından olumlu yaklaşan bir insanım. İsmimi olağan birisi gibi veya sokaktan geçen bir yurttaşımız gibi telaffuz etmesi bir nezaketsizliktir. Bununla birlikte arkasından söyledikleri sözler bizi korkutmak istediğini gösteriyor. Biz ne bu konuşmalardan korkarız, ne toptan, ne de tüfekten korkarız. Sayın Bahçeli ile dünya görüşümüz farklıdır. Çünkü o, anayasa değişikliğine neredeyse vatan hainliği gözüyle bakmıştır. Siyasi hayatının en büyük hatasını yapmakla da kalmamıştır. Tabanın üçte birini bu referandum sonucunda kaybetmiştir." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Nasıl özür dileyeceklerini merak ediyorum." sözüne de değinen Arınç, "Kemal Kılıçdaroğlu benim nasıl özür dileyeceğimi merak ediyormuş. Özür dilememe gerek yok. Çünkü ben yanlış birşey yapmadım. Ey halkım! ben yargıda teklik ilkesine inanıyorum. Bütün tartışmaları bitirecek olan da budur. Sayın Kılıçdaroğlu, 'Bu bir yargı sürecidir, saygı duymak gerekir' diyordu. Ama CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol diyor ki; '3 generalin açığa çıkartılması sivil darbedir' Sayın Hamza Çebi de aynı sözü söylüyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nde kafalar karışık. Ne söylediklerini, ne yaptıklarını henüz net olarak ortaya koymamışlardır. Sayın Kılıçdaroğlu, sizden önceki genel başkanı döneminde CHP pek çok raporunda sayın Baykal'ın bizzat verdiği kanun tekliflerinde yargıda teklik ilkesi savunuluyordu. AYİM'in kalkmasının da gerekli olduğu ifade ediliyordu. Siz farklı mısınız? Bu düalizm sizin işinize mi geliyor? Yargıda iki başlı olmanın ülkeyi sivil ve asker gibi yönetmenin size bir faydası var mı? Hangi gelenekten geliyorsunuz? Anayasa değişiklerine 'hayır' dediniz. Bunun için mi hayır dediniz? Yani sivil ve asker çekişmesinin devam etmesinden, her çıkacak kararın eleştirilmesinden menmun mu olacaksınız?" ifadelerini kullandı.

Cihan



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,764 µs